TOPlist

Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Folkové prázdniny „O lásce a lidské náklonnosti“

Folkové prázdniny v Náměšti nad Oslavou

Folkové prázdniny v Náměšti nad Oslavou

Každým rokem koncem července, od soboty do soboty (letos to bude 20.–27. července), se v malebné Náměšti nad Oslavou tradičně konají Folkové prázdniny. Stejně jako v letech minulých se i letos na festival vrátí několik úspěšných účinkujících z minulých ročníků a zároveň se představí řada nových a pozoruhodných jmen. Motto letošního ročníku zní „O lásce a lidské náklonnosti“.

O zahájení festivalu se postará francouzský romský kytarista Juan Carmona, označovaný jako „princ flamenca“. Vystoupí za doprovodu svého Septeta, v jehož řadách hrají i hudebníci z kapely nedostižného krále stylu Paco de Lucii: flétnista Domingo Patricio a zpěvák Rafael de Utrera patří. V Náměšti je doplní perkusista El Bandolero, basista Didier del  Aguila, druhý kytarista Paco  Carmona a strhující tanečník Jesus  Carmona, sólista Ballet National d’Espagne.

Slovenský Preßburger Klezmer Band si jako mimořádného hosta přiveze do Náměště famózního zpěváka a hudebníka Lorina Sklamberga, člena slavné americké skupiny The Klezmatics. Maďarská Karavan Familia alias „rodinná gipsy world music“ se nebrání výletům do světa blues, rumby i flamenca. Španělská zpěvačka Amparo Sanchez netající se obdivem k flamencu i reggae uvede albovou novinku Alma de Cantaora. Polská zpěvačka Joanna Slowinska doprovázená elektronickou avantgardní skupinou Akt Trio nabídne svůj nový projekt Archipelago, mexické duo Cabezas de Cera, kombinující akustické i elektronické nástroje zavede posluchače do svého neobvyklého světa zvukových koláží. Irsko bude letos na „Folkovkách“ reprezentovat písničkář a kabaretiér Peter Wilson s kapelou Duke Special. Strhujícími rytmy dozajista roztančí přítomné italský band Canzoniere Grecanico Salentino. Tradiční valašskou hudbu z polské strany Slezských Beskyd přetavenou do současné podoby předvedou Vołosi, podobně pracuje s lidovou muzikou i slovenská skupina Banda.

Dvěma mimořádnými osobnostmi bude zastoupena anglická folková scéna – do Náměště přijedou zpěvák, hudebník a sběratel Sam Lee a zpěvačka a houslistka Eliza Carthy. Ta vystoupí společně s americkým zpěvákem a hudebníkem Timem Eriksenem, jehož vystoupení se zařadila k nejmagičtějším okamžikům posledních ročníků. Sam Lee je zvláštní osobností – do anglického folku namíchal muziku kočovných britských Romů a sáhl i po značně neobvyklých nástrojích: indickém harmoniu, trubce nebo třeba cellu.

Také domácí scéna bude mít silné zastoupení. Vedle Hradišťanu a Jablkoně, které na Folkových prázdninách vídáváme pravidelně, vystoupí písničkářka Radůza, harmonikář Václav Koubek nebo také objev poslední doby, kladenská skupina Zrní. O pozoruhodný zážitek se bezesporu postará indie-rocková kapela Please The Trees doprovázená ženským seniorským sborem Elpida. Určité odlehčení slibuje skupina Ukulele orchestra jako Brno se směsicí rockových evergreenů. Vladimír Mišík a Flamengo & Etc… nechají vzpomenout na legendární album Kuře v hodinkách. Houslistka a zpěvačka Jitka Šuranská představí na Folkových prázdninách své výborné debutové album Nězachoď slunečko. Pozvala si  i několik hostů – Jiřího Plocka, citeristu Michala Müllera, saxofonistu Maka Pastírika a slovenskou skupinu Pacora.

Vedle hlavní scény skýtají neopakovatelné zážitky „noční“ koncerty. Ty se odehrávají buď ve stanu v zámeckém parku, v kapli sv. Anny nebo na kovárně v Galerii 12. Návštěvníci festivalu se mohou těšit například na Ladu Šimíčkovou s Ivo Cicvárkem, Pacoru, Tima Eriksena nebo Jamese Harriese.

Folkové prázdniny během svého průběhu tradičně nabídnou také oblíbený Divadelní den, výtvarné a hudební workshopy, celou řadu doprovodných akcí, výstav a happeningů. Už po desáté proběhne volně přístupné Kolokvium – mezinárodní setkání etnomuzikologů, publicistů a hudebních znalců věnované lidové, folkové, etnické hudbě a world music. Letošní téma zní: „Od folkloru k world music aneb Co patří do encyklopedie“.

Profily účinkujících a kompletní program najdete na stránkách www.folkoveprazdniny.cz.

Loňské folkové prázdniny si můžete připomenou v naší fotogalerii.

avatar Autor: on 17.6.2013. Filed under Headlines,Zprávy. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.