TOPlist

Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Hotel v tiché ulici – folkové šansony Lady Šimíčkové a Ivo Cicvárka

Hotel v tiché uliciMezi novými alby, která v měsíci květnu spatřila světlo světa, je i Hotel v tiché ulici Lady Šimíčkové a Ivo Cicvárka. A protože se bezesporu jedná o jednu z nejvydařenějších nahrávek naší folkové scény za mnoho posledních let, nemůže CountryWorld.cz zůstat stranou. V připravované recenzi prozkoumáme Hotel v tiché ulici důkladně, nyní se s albem krátce a ve stručnosti seznámíme.

Album Hotel v tiché ulici obsahuje křehké folkové písně s jemnou příchutí jazzu a šansonu. Zatímco na koncertech hrávají Ivo s Ladou své písničky jako duo, na albu je doprovází regulérní kapela. V té se sešli hráči s jazzovými, folkovými i bluegrassovými zkušenostmi: Vilém Spilka (kytara), Petr Pospíšil (kontrabas), Honza Vašina (saxofon), Martin Kleibl (bicí) a Luboš Malina (banjo, irská flétna). Autorsky album stojí na textech Lady Šimíčkové zhudebněných Ivo Cicvárkem, u tří textů se o hudební stránku postaral Slávek Janoušek. Šanson Muži věnoval Ladě bluesman Pepa Streichl. Album plné poetických a lyrických písní s množstvím zasněných obrazů přináší i různorodé lidské příběhy. A tak vedle songů inspirovaných Ladinými rodinnými kořeny a vlastními zážitky uslyšíte i story podivínské Angely, která v Barceloně plive chodcům na hlavu nebo ženy, jejíž vztah připomíná plavbu na potápějící se lodi.

Přestože se Lada Šimíčková dlouhou dobu nepovažovala za zpěvačku a jak říká, „překonat ostych před publikem byl docela boj“, je ideální interpretkou svých textů. Folkové šansony z Hotelu v tiché ulici díky ní působí nejen křehce, ale i velmi přesvědčivě. „Cílem nebylo dosáhnout absolutní dokonalosti, ale co nejvyšší míry empatie. Všem šlo o souznění hudby, textu a Ladina charismatického, vypravěčského pojetí zpěvu,“ říká o náladě ve studiu Ivo Cicvárek.

Velikánskou, stručnou a podstatu vystihující pochvalu vyjádřil na svém facebookovém profilu písničkář Pepa Streichl: „Vynikající texty obalené do úplně nejvíc vynikající hudby v podání úžasných muzikantů s božským citem pro věc. Pro mne album desetiletí! Hlavně ženy si toto CD asi zamilují! Fakt, kdo neuslyší, přijde o hodně!“

O autorech:
Lada Šimíčková
Texty a básně píše už dlouhou řadu let. Poté, co se Lada stala členkou volného sdružení Textová dílna Slávka Janouška (2004), se o její texty začali zajímat i kolegové muzikanti. Lada (tehdy ještě Hiclová) přispěla svými slovy například na album První, poslední Lucie Redlové (2009) či na debutové album skupiny Zhasni (Je to tak nutný, též 2009). Několik jejích textů zhudebnil také Slávek Janoušek. Od roku 2007 Lada hudebně spolupracuje s Ivo Cicvárkem, se kterým vytvořila písničkářskou dvojici. Jejich písničky se objevily na dětských kompilačních albech Bongo Bonboniéra (2010) a Bongo Bombarďák (2011). V roce 2012 zhudebnila Lucie Redlová další dva Ladiny texty pro své album Křižovatka (recenze).

Ivo Cicvárek
Písničkář, též hudební dramaturg a bývalý gymnazijní učitel, kytarista, klavírista, hráč na akordeon. Již v roce 1996 získal autorskou Portu. Se skupinou OKO vydal dvě desky Vidět víc (2000) a V letadle (2002). S Žofií Kabelkovou a Marcelem Křížem natočil v roce 2005 album Panoptikum. Ivo je dvorním autorem vokální skupiny Mošny, jeho texty zpívají Žofie Kabelková, Petr Bende či Věra Martinová.

Podrobné promo nabízí k albu Hotel v tiché ulici na svém webu vydavatel Indies Scope.

Lada Šimíčková a Ivo Cicvárek
avatar Autor: on 10.6.2012. Filed under Zprávy. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*