TOPlist

Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Folkové prázdniny nabídnou unikátní muzikantská setkání

Folkové prázdniny v Náměšti nad Oslavou

Folkové prázdniny v Náměšti nad Oslavou

Folkové prázdniny v Náměšti nad Oslavou opět přivítají ve dnech 28. července až 4. srpna řadu výjimečných umělců z oblasti folku, world music a dalších hudebních žánrů.

O úvodní koncert se postará finská kapela Frigg, v jejíž hudbě se potkává národní tradice s americkým bluegrassem, irskou a skotskou hudbou, rytmy Balkánu i rockem.

Letošní ročník určitě potěší příznivce britského folku. Výjimečný kytarista John Smith má za sebou spolupráci s Glenem Hansardem, Lisou Hanigan či Joan Baez, ale především je nezaměnitelným autorem i interpretem balad a milostných písní na pomezí folku, country a americany. Z tradic anglického folku vybočují se svými melancholickými songy andělsky zpívající Josienne Clarke s brilantním kytaristou Benem Walkerem. Skotští Breabach s dvěma dudáky, zpívajícím kytaristou, kontrabasistou a zpěvačkou, houslistkou a stepařkou Megan Henderson naopak slibují roztančit každého přítomného. S irskou skupinou Interference nás pak čeká vzpomínka na jednu z nejvýraznějších hudebních osobností, která se na Folkovkách objevila, na Ferguse O’Farrella, jenž před dvěma lety zemřel.

Své zastoupení bude mít i Afrika. Na Folkovky přijedou kytarová legenda Boubacar Traoré a o generace mladší Trio Da Kali z Mali, jejichž loňskou společnou nahrávku s Kronos Quartetem časopis fRoots vyhlásil albem roku 2017.

Specialitou „Folkovek“ jsou nečekaná hudební setkání. Pro letošek jich pořadatelé připravili požehnaně. Canzoniere Grecanico Salentino – světově proslulí ambasadoři závratně tranzovního tance pizzica z jihoitalského kraje Salento přizvali názorově spřízněného britského písničkáře Pierse Facciniho. Rytmicky strhující akustická skupina Janusz Prusinowski Kompania a jedna z nejlepších polských tradičních zpěvaček Maria Siwiec se spojí v jednom koncertě s horkokrevnou tradiční kapelou Vigüela z kraje Dona Quijota. Jitka Šuranská s kytaristou Petrem Uvirou představí pro mnohé nečekaný projekt, v němž se probírají moravským lidovým repertoárem a skladbami Petrovy domovské skupiny Ladě. Těšit se můžeme i na společné hraní Druhé trávy s kytaristou Michalem Pavlíčkem. Na loňském vysoko ceněném albu Zvíře jménem podzim se vedle Jakuba Königa sešla pozoruhodná řada hudebních osobností – Marie Kieslowski, Tomáš Neuwerth, Tomáš Havlen, Marie Puttnerová a mnoho dalších. Zvíře jménem podzim zavítá i do Náměště.

Sedmdesátiny oslaví na festivalu houslový kouzelník Jan Hrubý. Gratulovat mu budou Michal Prokop, Luboš Andršt, Vladimír Merta, Ondřej Fencl a Sean Barry. Mezi další legendy československé hudební scény neodmyslitelně patří Pavol Hammel, který s sebou do Náměště přiveze značně omlazenou „československou“ doprovodnou skupinu. Klasické swingové kousky k tanci i poslechu zahrají Ondřej Havelka a jeho Melody Makers.

Po letech se na festival vrátí Spirituál Kvintet, soubor s nesmírně bohatou, osmapadesátiletou kariérou. Moravské písničky z pozice Američanů se zkušenostmi z rockové a divadelní experimentální scény představí šestičlenná kanadsko-americká Dálava, v jejím čele stojí charismatická Julia Ulehla (pravnučka zakladatele festivalu ve Strážnici, profesora Vladimíra Úlehly).

Zajímavé osobnosti se opět objeví na Open scéně – vedle pravidelné prezentace účastníků textové dílny Slávka Janouška zde zahrají například Žamboši či Lucie Redlová. Mezi hlavními koncerty mohou návštěvníci zhlédnout na Oranžové scéně divadelní představení pro malé i velké a další hudební vystoupení, mimo jiné skupiny Tranzan nebo Lady Šimíčkové s kapelou. V rámci nočních koncertů pak zazní i těžko zařaditelné songy muzikantů, kteří si říkají Pátí na světě. Pokud budete mít pocit, že v jejich skladbách slyšíte starého dobrého Hanka Williamse či Willieho Nelsona, jste na správné cestě…

Folkové prázdniny nabídnou také oblíbený Divadelní den, rodinami s malými dětmi i dospělými hojně navštěvované výtvarné a hudební workshopy, celou řadu doprovodných akcí, výstav a happeningů. Nedělní zahradní slavnost bude letos ve znamení loutkových divadel. Jako každoročně proběhne také volně přístupné Kolokvium Od folkloru k world music – mezinárodní setkání etnomuzikologů, publicistů a hudebních znalců.

Program festivalu a podrobné informace o interpretech viz www.folkoveprazdniny.cz. Facebook: www.facebook.com/folkoveprazdniny,

avatar Autor: on 12.7.2018. Filed under Headlines,Zprávy. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*