TOPlist

Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Zemřel Petr Skoumal

V neděli 28. září 2014 zemřel v pražské střešovické nemocnici po dlouhé a těžké nemoci skladatel a hudebník Petr Skoumal. Bylo mu 76 let. Proslavil se předešvším tvorbou pro děti. Byl autorem hudby k večerníčkům Bob a Bobek, Maxipes Fík, A je to!, známá byla také jeho písnička „Když jde malý bobr spát.“ Kromě dětské tvorby ale Skoumal složil také hudbu k řadě filmům, např. Nejistá sezóna, Jára Cimrman ležící, spící a další.

Petr Skoumal se narodil 7. března 1938 v Praze. Jeho otcem byl literární kritik a překladatel Aloys Skoumal. Hudební vzdělání Skoumal získal na Pražské konzervatoři, kde vystudoval obor dirigent a ve studiu pak pokračoval na brněnské JAMU oborem řízení sboru. Od roku 1966 byl Petr Skoumal členem Činoherního klubu, kde působil jako režisér a hudební dramaturg. Z této doby také pochází jeho spolupráce s Janem Vodňanským. Ta pokračovala i přes četné zákazy až do počátku 80. let, kdy se Skoumal vrhl na vlastní tvorbu jak scénické hudby tak na skládání písniček a to pro dětské i dospělé publikum. Jako hudebník byl členem skupiny Etc… Vladimíra Mišíka a spolupracoval také s Michalem Prokopem.

 

 

Petr Skoumal s manželkou Ilonou Svobodovou s platinovou deskou Supraphonu (Foto: Martin Kubica / Supraphon)

Petr Skoumal s manželkou Ilonou Svobodovou s platinovou deskou Supraphonu (Foto: Martin Kubica / Supraphon)

avatar Autor: on 28.9.2014. Filed under Headlines,Zprávy. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.