TOPlist

Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Program Folkových prázdnin je kompletní – hlavní hvězdou budou Cloud Cult z Minnesoty

Cloud Cult

Cloud Cult

Program Folkových prázdnin, které začnou v Náměšti nad Oslavou v sobotu 26. července a budou trvat až do následující soboty 2. srpna, je kompletní. Hlavní ohlášenou hvězdou festivalu bude indie folk-rocková skupina Cloud Cult z americké Minnesoty. Kapela se poprvé ve své historii vydává do Evropy a její premiéra na starém kontinentu se odehraje právě na „Folkovkách“. Početná parta muzikantů má za sebou devět ceněných alb a řadu nabídek od velkých vydavatelství. Dál se ale drží své nezávislosti a svojí křesťanstvím a přírodou inspirovanou muziku si vydává sama pod hlavičkou Earthology, neziskové ekologické organizace založené frontmanem a hlavním autorem písní Craigem Minowou a jeho manželkou.

O účinkujících v hlavním programu jsme již informovali, připomenutí si ale rozhodně zaslouží vynikající kanadská houslistka a stepařka April Verch, jejíž směsice old-time music a bluegrassu je prosycena vlivy irskými, skotskými i francouzskými. Zvědavi určitě budou i příznivci Trabandu, zda zazní i některé nové písně z právě natáčeného alba a také ctitelé Hradišťanu na živé předvedení písní z aktuálního folkového počinu Vteřiny křehké.

Program na nedělní „Divadelní den“ připravil výtvarník a divadelník Matěj Forman se svými přáteli. Bude to velké putování zámeckou zahradou za dobrodružstvím, divadlem, hudbou a soutěžemi, nazvané Nedělní zahradní slavnost. Uvidíte, uslyšíte, vyrobíte si, najíte se a pobudete s Annou Polívkovou, Bárou Hrzánovou a skupinou Condurango, Máriem Bihárim a Bachtale Apsa, divadly Husa na Provázku, KUFR, Líšeň, ANPU, provazochodkyní na volném laně Kiki, francouzskou kapelou Lo Cor De La Plana, polskými Kroke a mnoha dalšími.

Připraveno je i pět unikátních nočních koncertů. V Galerii 12 vystoupí česko-švýcarské duo Songs from Utopia se slovenským trumpetistou Oskarem Törökem, v zámeckém parku mezinárodní sestava Shum Davar a výtečné slovenské duo Longital. A v kapli sv. Anny se představí Jitka Šuranská se svými novými spoluhráči a jedna z dalších „hvězd“ festivalu, britská čtveřice Spiro.

Odpolední koncerty na „Open scéně“ nabídnou mimo jiné vystoupení Lucie Redlové, Lady Šimíčkové a Ivo Cicvárka či koncert Textové dílny Slávka Janouška. Na „Oranžové scéně“ si návštěvníci během přestávek mezi hlavními koncerty užijí vystoupení divadel (ANPU, KUFR), muzikantů (Žamboši, Zhasni, Tranzan,…) , pro děti zde bude připravena řada her, soutěží a dalších aktivit.

Nedílnou součástí Folkovek je i tradiční muzikologické kolokvium, tentokrát s názvem Od folkloru k world music: Svět v nás, my ve světě. Kolokvium se uskuteční v úterý 29. a středu 30. července v podkroví městského úřadu a účast potvrdili Miloš Štědroň, Juraj Hamar, Aleš Opekar, Jiří Moravčík, Petr Dorůžka, Jiří Plocek, Jan Sobotka, Irena Přibylová a další. Protipólem „vědeckého“ kolokvia jsou odlehčené odpolední Rozpravy – půlhodinky s hudebními publicisty, odborníky a nadšenci, kteří tentokrát uvedou a rozeberou příklady písňových koloběhů – O hudebním koloběhu aneb co je tvoje, může být napříště i moje. Kolokvium i Rozpravy jsou přístupné zdarma.

Program festivalu je bohatý a vedle řady tvůrčích dílen a dalších možností vyžití je jejich součástí třeba i výlet do přečerpávací vodní elektrárny Dalešice a nově zrekonstruovaného zámku Valeč. V Náměšti nad Oslavou se prostě nudit nebudete.

Kompletní program a podrobné informace o Folkových prázdninách najdete na www.folkoveprazdniny.cz nebo na Facebooku.

 

avatar Autor: on 20.7.2014. Filed under Headlines,Zprávy. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.