TOPlist

Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Folkové prázdniny 2014 budou „O nadějích“

Folkové prázdniny 2014

Folkové prázdniny 2014

Letošní ročník Folkových prázdnin s podtitulem „O nadějích“ nabídne opět řadu mimořádných hudebních osobností. Do Náměště nad Oslavou zavítá Bassekou Kouyate z Mali, mistrovský hráč na loutnu ngoni a jeden z nejuznávanějších hudebníků současné world music. Z kanadského Ontaria přijede vynikající houslistka, zpěvačka a stepařka April Verch, z mnoha zástupců české scény určitě zaujmou sestry Kateřina a Barbora Garcia se skupinou Kon Sira a sefardským repertoárem.

Již první potvrzená jména naznačují, že ani tento ročník si nijak nezadá s předcházejícími. Festival zahájí famózní zpěváci s tamburínami Lo Còr De La Plana z Marseille. Anglická kapela Spiro hraje svérázný akustický instrumentální folk, Veseli Vujky z Ukrajiny strhující skladby inspirované tradicí, krakovské trio Kroke moderní židovskou hudbu ovlivněnou jazzem i rockem. Zatímco brněnští Bezobratři dospěli k svérázné a podmanivé moravské world music, Light In Babylon z Istanbulu spojuje tři hudební světy – židovský, turecký a francouzský.

Slovensko budou zastupovat Jana Kirschner, jejíž poslední album Moruša biela je fascinujícím návratem ke kořenům, a komorní šansoniérka Szidi Tobias. Dámskou jízdu podpoří Bára Hrzánová s kapelou Condurango a trojice Dorota Barová & Lenka Dusilová & Beata Hlavenková.

K pravidelným akvizicím „Folkovek“ patří Jiří Pavlica a Hradišťan, kteří na festivalu představí zcela nové album Vteřiny křehké. Koncerty skupiny Traband přinášejí často nečekaná setkání a nezapomenutelné momenty. Jejími letošními hosty budou herec (a též zdatný hudebník) Vladimír Javorský a malíř, karikaturista a písničkář Mirek Kemel. Zajímavý spolek s sebou přiveze houslista Jan Hrubý – spolu s ním zahrají jeho dcera, flétnistka Andrea Kudrnová, irský zpěvák a hráč na harfu Sean Barry a hobojista Jan Kolář.

Ani letos nebude chybět oblíbený Divadelní den, nejrůznější hudební, výtvarné a další dílny, výstavy a další akce. Tradiční Kolokvium hudebních publicistů a odborníků ponese název Od folkloru k world music: Svět v nás, my ve světě.

Folkové prázdniny v Náměšti nad Oslavou budou trvat osm dní – od soboty 26. července do soboty 2. srpna 2014. Aktuální informace o festivalu naleznete na www.folkoveprazdniny.cz.

avatar Autor: on 17.5.2014. Filed under Zprávy. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.