TOPlist

Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

BlueGround & Klára aneb BlueGround v novém kabátě

Bluegraound a Klára (Foto: Roman Liška/Blueground)

Bluegraound a Klára (Foto: Roman Liška/Blueground)

Countryová skupina BlueGround se po 12 letech velmi otřásla v základech, ale naštěstí jen na malou chvilku. Okamžitě vyhlásili mobilizaci, sehnali tři nové mladé členy, a na půl roku se zavřeli do zkušebny. A právě v těchto dnech se navrací na pódia s novým projektem nazvaným BlueGround & Klára.
A jak to všechno začalo?
Na jaře 2013 dostal BlueGround zajímavou nabídku, hrát galavečer na mezinárodním kole Porty v Ústí nad Labem s různými hosty jako byl např. Tomáš Linka, Jakub Smolík a další. Jedním z hostů byla také Klára Tibitanzlová. A tam nastal první a docela zásadní impuls ke změně.
Klára krátce před tím ukončila své angažmá  ve skupině Country Sisters, se kterou objížděla  po dobu šesti let téměř celý svět, zahrála si na jednom jevišti se spoustou výborných muzikantů (např. Terri Clark, Tanya Tucker, Carlene Carter, Wanda Jackson, Lonestar nebo Bellamy Brothers).

Spolupráce s Klárou skupinu na tolik zaujala, že když za pár týdnů zavolala, že by chtěla spolupracovat dál, bylo okamžitě rozhodnuto. S Klárou přišla do kapely nová energie, je to nespoutaný živel s ohromným talentem a výborná parťačka, která nezkazí žádnou legraci.
K dalším změnám v BlueGroundu došlo na půl z pracovních a na půl ze zdravotních důvodů. Všichni členové kapely mají svá občanská povolání, nikdo se hudbou neživí a tak je to někdy pořádná honička, najít čas na zkoušky a na vystoupení a příchod Kláry samozřejmě znamenal i z velké části změnu repertoáru, což znamenalo další intenzivní zkoušení.
BlueGround, již také třetím rokem pravidelně v srpnu hraje místo Tučňáků hlavní galavečer Stodoly Michala Tučného v Hošticích u Volyně, kde doprovází velké hvězdy českého šoubyznysu, jako jsou, Pepa Vojtek, Tomáš Klus, František Nedvěd, Ondřej Hejma, Aleš Háma, Tomáš Linka, Monika Absolonová, Martin Písařík, Bohouš Josef,  a další a další. Ten večer všichni za doprovodu BlueGroundu, doplněného o blues rockového kytaristu Michala Beneše ( The Cell), dále pak o vynikajícího hráče na foukací harmoniku Charlie Slavíka, až po tříčlennou dechovou sekci, hrají a zpívají  Michalovy písničky. Písně a jejich tóniny se s každým rokem neustále mění, je jich více než šedesát a samozřejmě opět je potřeba všechny do jedné s každým učinkujícím pečlivě nazkoušet, aby to nebyl průšvih. Je to obrovská zodpovědnost a zabere to obrovskou hromadu práce, i to byl jeden z dalších důvodů, proč v kapele ke změnám došlo. A tak po třech letech odchází Jarda Štěrba (housle), po 6 letech se rozhodl skončit Petr Klouda (pedálová steel kytara a po 12 letech BlueGround opouští i jeden z původních pilířů kapely, zakládající člen a vynikající bubeník Igor Ico Holub. Personální výměnou skupina přišla sice o steel kytaru, ale za to zvuk kapely, obohatili o řízný lap steel, dobro, a konečně taky banjo!
A kdo že jsou ty nové posily?
Vynikající  hráč na lap steel a dobro Radek Vaňkát ,  Velmi talentovaný dvaadvacetiletý hráč na housle Filip Vrba.  A vystudovaný učitel hry na bicí nástroje Pavel Spider Martínek.
A jako stálý host již zmiňovaná zpěvačka s dynamitem v hrdle,učitelka hry na kytaru Klára Tibitanzlová.  BlueGround tak výrazně omládl a s mládím přišla do kapely nová energie, kterou určitě na jejich vystoupeních pocítíte.
BlueGround & Klára
Martin Mikuláš – vocals, guitar, banjo
Marek Mikuláš – vocals, electric guitar
Jaroslav Teska – vocals, bass guitar
Pavel “Spider“ Martínek – drums, percussion
Radek Vaňkát – vocáls, dobro, lap steel
Filip Vrba – fiddle
Klára Tibitanzlová – vocals, guitar

www.blueground.cz
https://www.facebook.com/BlueGround

Absolutní premiéru projektu BlueGround & Klára můžete vidět a slyšet už 25. března 2014 v pražském rockovém klubu KAIN. Dále pak na festivalech, jako jsou např. Hradešínské struny, Starý dobrý Western, a nebo již zmiňovaná Stodola Michala Tučného, kde bude BlueGround hrát po oba festivalové dny.

avatar Autor: on 23.3.2014. Filed under Headlines,Zprávy. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.