TOPlist

Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Třináctý STARÝ DOBRÝ WESTERN potěšil

Petr Spálený na SDWUplynulý víkend – 5. a 6. srpna – proběhl na tradičním místě, na Bystřičce – přehradě 13. ročník festivalu STARÝ DOBRÝ WESTERN, který pořádá vsetínská country kapela Gympleři.

Jindy téměř liduprázdný areál letního kina naplnily stovky milovníků country a příbuzných hudebních žánrů. Festival si za léta své existence vybudoval skvělou pověst mezi muzikanty i mezi posluchači. Neklamným důkazem je skutečnost, že si na letošní ročník přišlo svou oblíbenou muziku poslechnout více než dva tisíce lidí. Dokonce i počasí country hudbě přálo a propršené léto pořadatelům věnovalo dva bezdešťové a občas i slunečné dny.

Program festivalu začínal v pátek odpoledne a posluchačům se představily například kapely Vrkoč, Špunt či Karel Zich Revival Band, po letech se příznivcům opět připomněla „stálice“ festivalu, brněnská skupina Poutníci.
Hlavní hvězdou pátečního programu byla ale bezpochyby známá zpěvačka a herečka Petra Černocká. Její hity – Saxána, Náklaďák, Pouštím po vodě proutí či Koukej, se mnou si píseň broukej – potěšily zaplněný areál letního kina a broukali si opravdu skoro všichni – starší i mladší diváci.

Páteční večer na třináctém ročníku festivalu STARÝ DOBRÝ WESTERN zakončil tradiční country bál pod širým nebem nejprve ve společnosti pořádající kapely Gympleři ze Vsetína, poté za doprovodu skvělé slovenské skupiny Neznámi.

Sobotní program však nabídl ještě větší porci country hudby. Scénu v letním kině doplnila ještě scéna u nedaleké restaurace U Mokrošů. Návštěvníci si vyslechli například kapely Žalman & spol., Devítka, Early Times, Blue Stones, Taverna, Šťastní chlapci, El Paso, Acoustic Defect, Podjezd, Ptačoroko či Portrait. „Na Bystřičce je velmi krásné prostředí a hlavně unikátní atmosféra, která se pořadatelům mnohých jiných festivalů vytvořit nedaří. Tady to ale funguje,“ chválil Leoš Koudelka, mandolinista a zpěvák prostějovské skupiny Taverna.

V sobotním podvečerním programu se už do posledního místa zaplněnému hledišti představili znovu pořádající Gympleři a po nich Eliška Ptáčková se skupinou Acoustic Sound. Večerní galaprogram v letním kině odstartoval František Nedvěd s doprovodnou kapelou Tie break, s nimiž si známé písničky z chutí zazpíval celý amfiteátr. Hned poté diváci tleskali výkonu Hanky Horecké.

Velmi vřelé přijetí připravilo skvěle naladěné publikum také zahraničnímu hostu letošního ročníku festivalu kytaristovi a zpěvákovi Jonathanu Manessovi z USA s doprovodnou kapelou Cauldron Mountain.

Po zahraničním hostu převzal slovo na pódiu Petr Spálený v doprovodu kapely Apollo Band. Bezprostředním vystupováním si v krátkém okamžiku dokonale získal všechny diváky a jeho vystoupení bylo více než důstojnou tečkou za vydařeným třináctým ročníkem country festivalu STARÝ DOBRÝ WESTERN.

Součástí festivalu bylo již tradičně také předání certifikátů Association Of Main Scene Of Country Music za přínos country hudbě, které si letos vysloužila slovenská skupina Neznámi a vynikajicí textař a hudebník Zdeněk Rytíř. Za toho ocenění převzal Petr Spálený. Bohatý hudební program divákům po oba dva dny zpestřovaly také ukázky country tanců v podání tanečníků ze skupin Ruty Šuty z Kelče či Kentucky z Nivnice. Bezchybné ovládání honáckého biče a také přesné hody sekerou či nožem předvedli zase členové Valašské westernové kavalérie.

Petra Černocká (Foto: Gympleři)
Petra Černocká (Foto: Gympleři)
Žalman (Foto: Gympleři)
Jonathan Maness (Foto: Gympleři)
Franta Nedvěd (Foto: Gympleři)
avatar Autor: on 9.8.2011. Filed under Zprávy. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*