TOPlist

Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Bylo, nebylo… a letos je po osmnácté. STARÝ DOBRÝ WESTERN je plnoletý!

V období dětství a dospívání člověka je spousta milníků, které nás posouvají k hranici dospělosti. První krůčky, první zoubky, první slovo, první den ve školce, první školní den, první vysvědčení, přijímačky na střední školu, první den na střední škole, vydání občanky a v osmnácti velká oslava, kdy se už těšíme na to, že budeme moci řídit auto a v restauraci si klidně sami objednáme pivo k obědu. Ano, je to spousta malých i větších zlomových okamžiků, na které si vzpomeneme, když sfoukáváme 18 svíček na dortu. A s námi se radují naši rodiče, které těch osmnáct let přežili, i všichni kamarádi, kteří s námi budou intenzivně prožívat zase ty roky další.

I jedno vsetínské miminko už vyrostlo. Festival STARÝ DOBRÝ WESTERN letos první víkend v srpnu (5. – 6. 8. 2016) oslaví své osmnácté narozeniny, a to na tradičním místě – na Bystřičce-přehradě (okres Vsetín).

Když se v roce 1999 objevila v novinách první pozvánka na tuto akci, její autor a zakladatel festivalu Martin Mrlina v ní psal: „Nepotrvá tři dny, jak bývá většinou zvykem, ani se na něm neobjeví – aspoň v prvním ročníku – kapely a osobnosti tak zvučných jmen jako jsou bratři Nedvědovi, Vlasta Redl, Žalman Lohonka, Druhá tráva s Robertem Křesťanem a mnoho dalších.“

Ano, první ročník netrval tři dny, ani se neobjevily kapely zvučných jmen, ale za těch uplynulých sedmnáct let se změnilo hodně. Festival se rozrostl do dvou dnů, rozšířil na dvě scény, zařadil se do velké šňůry letních festivalů, vymyslel si tradici se vztyčováním vlastní vlajky, získal oblibu tisíců návštěvníků a v neposlední řadě, si zde zahrály snad všechny veličiny české country hudby. Další z pořadatelů, Tomáš Pifka, vypočítává: „Jsem opravdu hrdý, že jsme u nás mohli přivítat například Pavla Bobka, Karla Černocha, Boba Frídla, Jindru Šťáhlavského i Milana Dufka z kapely Rangers, kteří už se na nás dívají z country nebe. Naši návštěvníci si jistě vzpomenou i na vystoupení Petra Spáleného, Roberta Křesťana, Mirka Hoffmanna, Hanky Horecké, Tomáše Linky, Pavla Žalmana Lohonky, Wabiho Daňka, Honzy Vyčítala, Františka Nedvěda, Milana Drobného, Nadi Urbánkové, Petry Černocké, Pavlíny Jíšové, Ivana Mládka, Věry Martinové, Lenky Filipové, Karla Kahovce a mnoha dalších. To všechno jsou osobnosti, které Western navštívili a často ne jen jednou. Bohužel, pár velkých osobností jsme pozvat nestihli: třeba Karla Zicha, Waldemara Matušku a Michala Tučného. Ale i na ně prostřednictvím jejich písniček na Westernu vzpomínáme.“

A jelikož si pořadatelé Westernu pořád kladou za cíl zvát osobnosti, které zatím na této akci nevystoupili, i když je to čím dál těžší a těžší, i letos se zde představí několik skutečně hvězdných jmen.

Již na páteční odpoledne, od 19 hodin, přijala pozvání hudební legenda, Vašek Neckář, který je sice znám hlavně písněmi v oblasti středního proudu, ale do žánru country také přispěl nejednou písní. Vašek Neckář vystoupí na STARÉM DOBRÉM WESTERNU se skupinou Bacily.

Sobotní program na scéně Letní kino odstartuje po třinácté hodině Pavel Žalman Lohonka s uskupením Žalman a spol.

Mezi další hvězdná jména patří Karel Kahovec s kapelou George & Beatovens, který na Westernu zazářil před dvěma lety (2014), rozezpíval zaplněné hlediště letního kina a společně s publikem zavzpomínal prostřednictvím písní také na Petra Nováka.

Rodnou americkou country muziku budou letos reprezentovat zahraniční hosté WESTWEND – Wendy Crowe & Jonathan Maness za doprovodu slovenských muzikantů. „Jonathana si mohou návštěvníci pamatovat z 13. ročníku Westernu, kdy se představil s bluegrassovým repertoárem a provedením. Tentokrát se však zaměří na moderní country, v doprovodné kapele nebudou chybět bicí a elektrická kytara,“ pozval a doplnil dramaturg festivalu a jeden ze zakladatelů Martin Kožich.

Celý festivalový program zakončí kapela Fešáci ve svém dvojprogramu. „Kapela Fešáci měla dorazit již na třetí ročník Westernu v roce 2001. Obrovská průtrž však nečekaně ukončila celý festival, a tak kapela na Bystřičku vůbec nedorazila. O to více se těšíme, že u nás letos přivítáme všechny žijící a hudebně aktivní členy Fešáků a mnoho jejich hostů v připraveném vystoupení,“ doplnil Kožich.

STARÝ DOBRÝ WESTERN toho ale nabízí mnohem víc. Těšit se můžete také na spoustu kvalitních poloprofesionálních kapel, country bál pod širým nebem i bohatý doprovodný program s ukázkami country tanců a westernových dovedností.

Dva dny, dvě scény – to je festival plný hvězd – to je STARÝ DOBRÝ WESTERN.

Více na www.starydobrywestern.cz.

STARÝ DOBRÝ WESTERN 2014 - Karel Kahovec (Foto: Pavel Hrdlička / Gympleři)

STARÝ DOBRÝ WESTERN 2014 – Karel Kahovec (Foto: Pavel Hrdlička / Gympleři)

Tomáš Linka na STARÉM DOBRÉM WESTERNU (Foto: Robert Loukota/Gympleři)
Tomáš Linka na STARÉM DOBRÉM WESTERNU (Foto: Robert Loukota/Gympleři)

STARÝ DOBRÝ WESTERN 2015 (Foto: Pavel Hrdlička / Gympleři)
STARÝ DOBRÝ WESTERN 2015 (Foto: Pavel Hrdlička / Gympleři)

avatar Autor: on 31.7.2016. Filed under Headlines,Zprávy. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*