TOPlist

Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Bohatý hudební STARÝ DOBRÝ WESTERN

Tomáš Linka na STARÉM DOBRÉM WESTERNU (Foto: Robert Loukota/Gympleři)

Tomáš Linka na STARÉM DOBRÉM WESTERNU (Foto: Robert Loukota/Gympleři)

Stejně jako patnáct předcházejících let, i letos – po šestnácté – bude patřit první srpnový víkend na Bystřičce – přehradě příznivcům country a bluegrassové hudby. V pátek 1. srpna zde odstartuje dvoudenní country festival STARÝ DOBRÝ WESTERN. Výčet kapel zvučných i méně známějších jmen je dlouhý – čítá pět a dvacet položek a k tomu další doprovodný program.

Martin Kožich, dramaturg festivalu prozradil: „Snažíme se pro naše návštěvníky objevovat na hudební country & bluegrassové scéně nové nebo řekněme zatím neznámé kapely. Často jsou to regionální amatérské kapely, ale mají kvalitou hodně co nabídnout. A to naši návštěvníci umí ocenit.“

Na pódiu Westernu se za patnáct let existence představily stovky kapel a hudebních legend, a to i takových, které se na nás nyní dívají z hora. „Velmi rádi vzpomínáme například na Karla Černocha, Milana Dufka z Rangers, Boba Frídla, Jindru Šťáhlavského z Fešáků nebo jedinečného a neopakovatelného Pavla Bobka. Najít a představit každoročně nějakou „novou hvězdu“ už není vůbec jednoduché,“ vysvětlil dramaturg Martin Kožich.

Pohled do letošního programu, ale dokazuje, že i letošní ročník bude hudebně nabitý. V pátek se začíná už od 16 hodin. Mimo jiných se mohou návštěvníci těšit například na Petru Černockou. Večer pak tradičně uzavře country bál pod širým nebem.

V sobotu se pak již hraje na dvou scénách. Vystoupí Tomáš Linka & Přímá linka, František Nedvěd & Tiebreak či Rangers-Plavci. Představí se ale také interpreti, kteří budou mít letos „westernovou premiéru.“ „Jsme opravdu velice rádi, že se nám po mnoha letech a na četná přání diváků letos podařilo na westernové pódium zařadit vystoupení trampské legendy – kapely Hop Trop. Dalším úžasným zážitkem jistě bude vystoupení Karla Kahovce, nestora country a bigbítu a dlouholetého člena Country Beatu Jiřího Brabce, s kapelou George & Beatovens,“ prozradil Martin Kožich.

Ke slyšení toho bude v průběhu festivalu spousta. Vystoupí pořádající Gympleři, Karel Zich Revival Band z Valašska, zlínský Jack´s Band, i kapely z větší dálky: BlueGround & Klára, Pozdní sběr, Přístav, Kanonýři, Šli náhodou kolem, Portrait, Potokap, Svaťa Kotas a přátelé, Monogram nebo Taverna. Ze Slovenska pak na Bystřičku zamíří Candy Floss (SK), Vodopád (SK) a nebo také host z USA Willie Jones Band.

Za zmínku jistě stojí i moderátoři, kteří diváky provedou celým festivalovým víkendem. Letos zaručeně nezklame westernový bavič René Mikulenka, zkušený konferenciér Honza Gottfried, prostořeký vsetínský muzikant Dan Káčer a známý hudební kritik a rozhlasový moderátor Milan Tesař.

Hudební program doplní ukázky country tanců skupin Ruty Šuty Kelč a Kentucky Nivnice a také ukázky westernových dovedností Westernové valašské kavalérie. Tradičně bude předáno ocenění Association for Main Scene of Country Music za životní přínos country hudbě. Tomáš Pifka, jeden z hlavních organizátorů akce doplnil: „Vedle hudby, za kterou k nám návštěvníci jezdí, jim chceme nabídnout zajímavý, ale i odpočinkový víkend. V rámci festivalu je pro rodiny s dětmi připraven dětský koutek a pro všechny kultury-chtivé také tzv. kulturní bonus, kdy mají naši návštěvníci Westernu ještě celý další týden vstup do objektů Muzea regionu Valašsko zdarma.“

 

Více o akci na www.starydobrywestern.cz

avatar Autor: on 21.7.2014. Filed under Zprávy. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.