TOPlist

Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Tanz & Folk Fest Rudolstadt 2014 – hvězdy jasně zářící i vycházející

Patrně nejpestřejším hudebním festivalem odehrávajícím se nedaleko našich hranic je Tanz & Folk Fest pořádaný v duryňském Rudolstadtu. Hudební fajnšmekři si v průběhu čtyř dnů mohou vybírat z doslova nepřeberné nabídky koncertů, workshopů, přednášek a dalších doprovodných akcí. Vedle world music, která tvoří páteř celého festivalu, je ke slyšení neuvěřitelně rozmanitá muzika, v každém případě však více či méně vycházející z tradičních či lidových zdrojů. Vedle záležitostí dřevních se tu můžete setkat i s aktuálními hudebními experimenty. To svoje tu může nalézt prakticky každý…

Rudolstadský festival je vyhlášený i svojí rodinnou atmosférou. Velkou část návštěvníků tvoří rodiny s dětmi, běžně potkáte i prarodiče se svými vnoučaty.  Dětem je ostatně věnována i důležitá součást festivalu – víkendový Kinderfest. Přestože vedle stovek účinkujících, pořadatelů či stánkařů do Rudolstadtu přijíždějí i čtyři desítky tisíc návštěvníků, povětšinou to příliš nepocítíte. Hradní nádvoří, rudolstadská náměstí a ulice a hlavně rozsáhlý park na druhém břehu řeky rozředí tenhle dav na zcela přijatelnou hustotu. Letošní, čtyřiadvacátý ročník TFF proběhne ve dnech 3.–6. července 2014.

Každoročně vyhlašují pořadatelé festivalu několik základních témat. Letošní „magickou zemi“ se stane Tanzanie a „magickým nástrojem“ basa. Tanec, který si budete moci zatančit, bude samba.

Příznivci country, bluegrassu či americany si sice letos neužijí tolik jako v minulých letech, ale ani oni nevyjdou naprázdno. Z USA přijede David Bromberg, sedmdesátiletý country-blues-folk-rockový muzikant, který si zahrál snad s každým, kdo v těchto stylech něco znamená – s Bobem Dylanem, Willie Nelsonem, Gordonem Lighfootem, s Eagles ale třeba i s Georgem Harrisonem či Ringo Starrem. Výbornou folkrockem říznutou country slibuje kanadské duo Caracol. Kytary, housle a banja (množné číslo je správně) irského šramlu We Banjo 3 pak rozpoutají doslova rockandrollové orgie. Nejblíže k současné country bude patrně sympatická písničkářka z Berlína Judith Holofernes netající se svým obdivem k Dolly Parton.

TFF Rudolstadt je ale hlavně svátkem hudební rozmanitosti. Na jedné straně si tu budete moci vychutnat unikátní spojení anglické folkařky June Tabor s kapelou Oysterband, jejichž společné album Ragged Kingdom patří bezpochyby k tomu nejkrásnějšímu, co v posledních letech britský folk přinesl. Na straně druhé vás může překvapit neuchopitelná tvorba art rockera jménem Arto Lindsay, jehož kompozice lze bez nadsázky charakterizovat jako elektronický alternativní indie rock říznutý brazilským popem a experimentálním post-punkem. Více méně tradiční pojetí folku skotské písničkářky Eddie Reader či estonského trubadúra Sirvera Seppo budete moci konfrontovat s novátorským přístupem polského zpěváka, akordeonisty a houslisty Janusze Prusinowského nebo divokého ukrajinského souboru Veseli Vuiki. Inspiraci v lidové písni nachází i čtveřice dívek ze Sankt Petěrburku Iva Nova. Díky svému rock-punk-jazz-eazy-jaja-rapu si vysloužily přízvisko „Pogues z Ruska“.

Ze zcela jiného soudku bude muzika mezinárodního sdružení No Blues z Holandska označující svůj svérázný styl jako „arabicana“. V Kanadě žijící turecký programátor a hráč na rákosovou flétnu Mercian Dede, který si na svoje vystoupení přizval i dvě pozoruhodné zpěvačky ze své rodné země, se vás pokusí přesvědčit, že spojení elektroniky s letitými tureckými tradicemi může znít zcela přirozeně. Z Turecka pochází také pohledná kurdská zpěvačka s nádherným hlasem Çiğdem Aslan obklopená řízným bandem.

Chilská kapela Kali Mutsa se zpěvačkou Celine Reymond, pocházející z romské komunity jižní Francie, kombinuje melodie z And s rytmy a živelností gypsy music. Syrové pouční muzikantství se z hlavního města Tanzánie na rudolstadtská pódia pokusí přenést Kaya Baikoko & Dogo Dogo. Mistrovskou hru naopak slibuje kapela Kithara s prvotřídním hráčem na qanun Rajab Suleimanem a tureckým loutnistou Derya Takkalim.

Hudební překvapení na TFF často přicházejí od východoasijských interpretů. Přímočarý punk hraný po japonsku letos předvede početný Turtle Band, čínská skupina Dawanggang se naopak pustí do komplikovaných hudebních experimentů.

Zklidnění nabídne fado portugalské zpěvačky Sina Nossa, prostor pro meditaci otevře duchovní hudba arménských Gurdjieff Ensemble.

Výčet výše uvedených jmen není zdaleka vyčerpávající. Řada účinkujících bude zastupovat nesmírně pestrou německou scénu. Mnoho z nich má kořeny v nejrůznějších koutech světa – zpěvačka Pari San obklopená elektronikou pochází z Íránu, dechovka Volxtanz mixuje Balkán s rockem a jazzem, za „gadjo swingem“ Absinto Orkestra se skrývá směsice klezmeru, blues, flamenka a tanga, skupina Liloba kombinuje šanson s afropopem, folkař Serkan Özkan střídá turecké i německé texty, Ostperanto folk jazz“ kvartetu Kapelsky & Marina ozvláštňuje moldavská zpěvačka Marina Frenk.

Do Rudolstadtu je to opravdu kousek a že se tam vyplatí vyrazit, zjišťuje každoročně stále více a více Čechů. Vedle fascinující muziky tu najdete i velice dobré zázemí, skvěle vybavený kemp a ani ceny nejsou pro našince nijak závratné – za permanentku na celý festival dáte v předprodeji 72 Euro, denní vstupenky vás vyjdou na 36 Euro. Prakticky každý, kdo jednou okusil magii Tanz & Folk Festu, se do Rudolstadtu s chutí a rád vrací…

Podobný program a další informace o festivalu: https://tff-rudolstadt.de/

avatar Autor: on 24.5.2014. Filed under Zprávy. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.