TOPlist

Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Zemřel Slim Whitman, bylo mu 90 let

Slim Whitman na albu All my best (Foto: Suffolk Marketing Inc.)

Slim Whitman na albu All my best (Foto: Suffolk Marketing Inc.)

Ve věku 90 let zemřel ve středu 19. června 2013 countryový veterán Slim Whitman. Jak informoval server Jacksonville.com, Whitman zemřel na selhání srdce v Orange Park Medical Centre ve floridském Orange County. Smutnou zprávu později novinářům potvrdil i jeho zeť Roy Beagle.

Slim byl proslulý svým falzetem a také jodlérskými schopnostmi. Jakousi obchodní známkou se pro něj stal i jeho zjev s typickým knírkem a kotletami, kterým se proslavil při vystupování v teleshoppingových spotech na jeho alba.

Slim Whitman se narodil 20. ledna 1923 jako Ottis Dewey Whitman Jr. v Tampě na Floridě. S muzikou se seznámil už v ranném věku a záhy se naučil jódlovat z nahrávek Montany Slima a Jimmieho Rodgerse. V sedmnácti letech se oženil s 15letou dcerou místního kazatele Geraldine Cristovou. Novomanželé se usídlili na jedné z farem jižně od Jacksonvillu, kde Whitman našel práci jako balič masa. Při práci v továrně ho ale jednou postihla nehoda, při které přišel o podstatnou část dvou prstů na levé ruce. Po této události Whitman z továrny odešel a přesídlil i s rodinou do Tampy, kde pracoval v místních loděnicích. To už ale do jeho života zasáhla 2. světová válka a Whitman narukoval k americkému námořnictvu. Během své služby u armády se naučil hrát na kytaru. I když byl pravák, díky svému zranění hrál na kytaru levoručně.

Po návratu z války se Whitman vrátil k práci v loděnicích a také se věnoval sportu, coby hráč baseballu v místním baseballovém týmu, ve kterém vydržel až do roku 1948. To už ale začínal budovat i svojí uměleckou kariéru. Vystupoval v místních rozhlasových stanicích a také dal dohromady svojí doprovodnou kapelu Variety Rhythm Boys.

Jako první objevil Whitmanův talent Colonel Tom Parker (mimojiné objevitel Elvise Presleyho), který v té době působil jako manažer Eddyho Arnolda. Parker zajistil pro Whitmana nahrávací smlouvu s RCA. Její podmínkou ovšem bylo i to, že Whitman bude vystupovat pod uměleckým jménem Slim. Po vydání prvního singlu „I’m Casting My Lasso Towards the Sky“ začal Slim vystupovat v programu rozhlasové show Louisiana Hayride a začal hromadit jeden hit za druhým, mezi nimi písně jako „Indian Love Call,“ „Kepp It Secret,“ „ My Heart Is Broken  in Three,“ nebo „Love Song of the Waterfall.“ V roce 1955 zazářil s filmovou písní „Rose Marie,“ která získala mimořádný úspěch také v zámoří – celých jedenáct týdnů se držela na vrcholku britského popového žebříčku a tento rekord nebyl překonán celých 36 let. V Británii se Whitmanovi dařilo i v dalších letech. Zatímco ve Spojených státech začala jeho kariéra pomalu ale jistě upadat, na ostrovních hitparádách jeho hity bodovaly i v průběhu let šedesátých.

Zájem o Slimovy nahrávky se v USA oživil až v roce 1979, kdy mu vyšla výběrová kolekce All My Best a Whitman k ní natočil sérii televizních reklamních spotů. Alba se prodalo neuvěřitelné 4 miliony kopií a na tento úspěch pak Slim navázal dalšími výběrovými kolekcemi, rovněž za vydatné podpory telemarketingu, což mělo za následek i vyšší zájem o jeho novější nahrávky, které se tak dostaly i do lokálních hudebních žebříčků.

Oživení jeho někdejší slávy přinesl Whitmanovi v roce 1996 film Tima Burtona Mars útočí, kde byla použita jeho nahrávka písně „Indian Love Call“ jako zbraň proti invazi mimozemšťanů.

Posledním Slimovým albem byla kolekce Twilight on the Trail z roku 2010.

avatar Autor: on 21.6.2013. Filed under Headlines,Zprávy. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.