TOPlist

Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Ve věku 81 let zemřel George Jones

George Jones (Foto: Webster PR)

George Jones (Foto: Webster PR)

Jeden z nejvýznamnějších zpěváků v historii country hudby navždy odešel. George Jones zemřel v pátek 26. dubna 2013 v nashvillské Vanderbiltově nemocnici, kde byl více jak týden hospitalizován kvůli horečkám a nepravidelnému krevnímu tlaku. Bylo mu 81 let. Legendární zpěvák koncertoval až do své smrti, byl právě uprostřed svého rozlučkového turné po celých Spojených státech. Jeho závěrečný koncert měl proběhnout za účastí snad všech hvězd současné americké country scény v listopadu tohoto roku.

George Glenn Jones se narodil 12. září 1931 v texaském městě Saratoga. Jeho rodina neměla dostatek peněz a tak malý George často zpíval na ulici, aby do rodinného rozpočtu přidal alespoň trochu peněz. Sám se naučil hrát na kytaru a sníval o tom, že jednou bude vystupovat na scéně nashvillské Grand Ole Opry, jejíž rozhlasovou show pravidelně poslouchal v rádiu. Coby teenager vystupoval v různých barech v okolí texaského Beaumontu a získal i první cenné zkušenosti v rozhlase. V roce 1950 se oženil  s Dorothy Bonvillionovou a krátce po svatbě se jim narodila dcera Susan. I přesto se manželství po necelém roce rozpadlo a George se upsal americkému námořnictvu. I když v té době zuřila válka v Koreji, George sloužil na kalifornské základně a nikdy nebyl účastníkem žádné zámořské operace.

V roce 1953 odešel z armády a podepsal smlouvu se společností Starday Records. O dva roky později se dostavil i jeho první Top 10 hit – píseň „Why Baby Why.“ Ještě před tím se však zpěvák stačil podruhé oženit. Jeho druhé manželství vydrželo až do roku 1968. Během této doby stačil George zplodit dva syny a také celou řadu countryových hitů, mezi nimi například „White Lightning,“ „Don’t Stop the Music,“ „Who Shot Sam,“ „Tender Years,“ „She Thinks I Still Care“ a celou řadu dalších.

Další manželství na sebe ale nenechalo dlouho čekat – V roce 1969 se George oženil se svojí kolegyní – zpěvačkou Tammy Wynette. Narodila se jim dcera Georgette, která se vydala v hudebních stopách svých rodičů a je také zpěvačkou. Tammy a George spolu natočili i několik duetů, například písně „The Ceremony,“ „Golden Ring,“ nebo „We’re Gonna Hold On.“ Ovšem i toto manželství skončilo v roce 1976 rozvodem.

Po rozvodu s Tammy George upadl do hlubokých depresí, které si „léčil“ alkoholem a drogami, k čemuž se přidaly také problémy se zákonem a s penězi. V té době také získal ne zrovna příjemnou přezdívkou „No-Show Jones,“ kvůli častému rušení svých představení.

Z pasti drog a alkoholu ho vyvedlo až přátelství s Nancy Fordovou – Sepulvado, která se v roce 1983 stala jeho čtvrtou a poslední ženou.

V roce 1992 byl uveden do Country Music Hall of Fame a o šest let později se mu dokonce podařilo získat další cenu CMA za společný duet s Patty Loveless „You Don’t Seem To Miss Me.“

I když George Jones neustále koncertoval, v posledních letech často bojoval s nemocemi. Trápily ho hlavně respirační problémy. V roce 2012 oznámil ukončení své koncertní kariéry a své závěrečné koncertní turné, které však již nedokončil.

avatar Autor: on 27.4.2013. Filed under Headlines,Zprávy. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.