TOPlist

Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

25. Slunovrat v Pardubicích

Jubilejní ročník legendárního festivalu, který se dříve konával ve Svojšicích se letos odehraje už po čtvrté v Pardubicích, v pátek a v sobotu 4. a 5. června. Na koupališti Cihelna našel festival dobré útočiště a kvalitní zázemí. Příznivci folku a country tu mohou strávit dva dny plné hudby a přitom třeba využít lákadel moderního vodního areálu. V prvních dvou pardubických ročnících byla tahle možnost kvůli počasí spíš teoretická, ale loni už folkoví fanoušci vychutnávali možnost poslouchat muziku na suchu i ve vodě.
Slunovrat vznikl před téměř čtvrtstoletím jako ryze trampský festival, ale hudební proudy, které se převalily přes dvě generace, jsou dnes víc o hudební toleranci, a tak ve „škatulce“ folk a country najdete hodně rozmanitého. Stejně to funguje i v dramaturgii Slunovratu.
Páteční večer patří Vlastovi Redlovi se skupinou Každý den jinak a jejich hostům. Vlasta představí své přátele z řad hvězd i objevů, které potkal na svých cestách.
Sobotní koncert, který začíná už ve 13 hodin bude naopak tradičně zaměřen na poslouchání a zpívání. Časné odpoledne patří několika nejlepším z více než šesti set (!) skupin a sólistů, kteří na jaře zápolili ve třiceti dvou regionálních kolech výběrového Konkursu Zahrady a odtud se probojovali na Slunovrat. Představí se také vítězové festivalů: vítěz obou Port Lístek a vítězové loňské Zahrady Koňaboj, Jauvajs a Modrá kref. A pak už přijdou jména známá a nejznámější: jeden z pokračovatelů Poupat – pardubická skupina Pouta, šumperská formace Happy To Meet, Devítka nebo bubenický fenomén Jumping Drums. Tradiční trampskou barvu Slunovratu budou reprezentovat kapely Falešná karta, Hluboké nedorozumění a Tempo di vlak. Na startu je připraveno i několik letošních objevů z celostátního výběru Konkursu Zahrady, domácí například zastupuje mladá folková skupina Pidilidi.
Po několikaleté přestávce se na Slunovratu objeví Spirituál kvintet, Pavel Dobeš si možná na Slunovratu zazpívá naposledy ještě jako ne-europoslanec a závěr už bude patřit dalším legendám. Plzeňský Cop je plný zážitků po návratu z turné po Sibiři, Jablkoň i Žalman a spol. se pochlubí svými čerstvými alby.
Uvádět bude Honza Dobiáš. K programu Slunovratu patří i nejrůznější soutěže a hry, okolí scény nabídne nejen bohatý sortiment občerstvení, ale i stánky s hudbou, knížkami a hudebními nástroji, trampskými potřebnostmi a roztomilými pitomůstkami. Po skončení obou programů (vždy zhruba kolem půlnoci) je možné posedět, občerstvit se a zpívat u malé scény až do rána. V sobotu se areál otevírá už v devět ráno a moderní koupaliště nabízí plno možností, jak využít dopoledne. Takže plavky sebou.
Pro majitele vstupenek je připraveno táboření a parkování na louce přiléhající ke koupališti v ceně vstupenky. Je pamatováno i na úschovnu kol a úschovnu báglů. Na Slunovrat nesmějí psi a jiné zvířectvo, stejně jako na jiných festivalech. A protože jsme na koupališti, nesmí se dovnitř nosit cokoliv skleněného.
Areál pardubického koupaliště je na břehu Labe v krásném přírodním prostředí za městem, a přesto je to do centra kousek. Z nádraží asi 15 minut chůze nebo šest stanic autobusem číslo 16. Motorizovaní návštěvníci najdou koupaliště podle benzinky ŐMV, u které zahnou.
Předprodej vstupenek v sítích TicketArt, Ticketportal, Ticketpro, Ticketstream, Vstupenky.cz a v dalších předprodejích po celé republice. (Na Slovensku Ticketportal.sk). Vstupenka na pátek stojí v předprodeji 150 a na místě 200 Kč, vstupenka na sobotu v předprodeji 200 a na místě 250 Kč. Permanentku získáte v předprodeji za 299 a na místě za 380 Kč. Děti, trpaslíci a vůbec osoby menší než 130 cm dostanou vstupenku na celý festival za 1 Kč. Slevy pro invalidy jsou pouze na místě.
Festival pořádá časopis FOLK & COUNTRY ve spolupráci s Agenturou Pohoda Pardubice a firmou P. Ministr, v.o.s. Festival se koná pod záštitou primátora města Pardubic a město Pardubice festival podporuje. Festival je součástí festivalového cyklu Léto s Kozlem, který podporuje Velkopopovický Kozel.
Aktuální informace najdete v časopise FOLK & COUNTRY a na www.folkcountry.cz.

avatar Autor: on 20.5.2004. Filed under Zprávy. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*