TOPlist

Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Zemřel Kenny Rogers

Ve věku 81 let zemřel v pátek 20. března 2020 americký zpěvák, herec a muzikant Kenny Rogers. Zpěvák dle dostupných informací zemřel ve svém domě v Sandy Springs (stát Georgia, USA) z přirozených příčin a obklopen svojí rodinou. Jak Rogersova rodina dále uvedla, vzhledem k současným restrikcím, které jsou způsobeny koranavirovou pandemií, se pohřeb uskuteční pouze v úzkém rodinném kruhu. Veřejnost a fanoušci se budou moci s Kennym rozloučit a zároveň si ho i připomenout později.

V posledních letech se Kenny Rogers potýkal se značnými zdravotními problémy, ukončení své kariéry oznámil v roce 2015 a poslední vystoupení absolvoval v říjnu 2017 v Nashvillu.

Kenny Rogers se narodil jako Kenneth Donald Rogers 21. srpna 1938 v texaském Houstonu v rodině dokaře.  Už v mládí se dostal k muzice jako člen školní skupiny Scholars, se kterou v roce 1958 nahrál popový hit „Crazy Feeling“. Se zpíváním nepřestal ani později při studiu hudby a komerčního umění na Houstonské univerzitě, ani v jeho následném zaměstnání pracovníka propagačního oddělení jedné gramofonové firmy. Jako skutečný hudební začátek Kennyho Rogerse lze považovat jeho členství v jazzovém triu Bobbyho Doyla, kde působil jako baskytarista. Po vystupování s vokálním kvartetem Lively Ones, se Kenny stal členem slavného sboru New Christy Minstrels, z jejichž tvorby později vycházeli i čeští Rangers. Po rozpadu Minstrels v roce 1967 založil Kenny společně s několika dalšími členy Minstrels skupinu First Edition, se kterou v následujících letech nahrál pro značku Reprise několik singlů jako „Just Dropped in (To See What Condition My Condition Was In)“ (1968), slavnou skladbu o návratu vojáka z korejské války „Ruby, Don’t Take Your Love To Town“, „Reuben James“ (obě 1969), „Somethin’s Burning“ a „Heed The Call“ (obě 1970). V roce 1971 však začala popularita First Edition prudce klesat a skupina postupně zanikla. A tak se v roce 1975 Kenny rozhodl, že se postaví na vlastní nohy a uzavřel exklusivní nahrávací smlouvu se společností United Artist a hned pro ní nahrál novou píseň „Love Lifted Me.“ Ovšem ten pravý úspěch se dostavil až v roce 1977 se singlem „Lucille,“ který ho okamžitě proslavil doslova po celém světě. Nahrávka dosáhla nejenom na první místo v country hitparádě, ale zároveň bodovala i v pop žebříčku. V anketách Country Music Association a Academy Of Country Music a dalších se „Lucille“ stala singlem roku a zároveň pro Kennyho získala i první cenu Grammy. V anketě ACM se Rogers stal zároveň i zpěvákem roku. Od této chvíle začal hromadit další úspěšné nahrávky a samozřejmě i další zajímavá ocenění v nejrůznějších anketách. Z této doby pocházejí nahrávky „Daytime Friends“ (1977), „Every Time Two Fools Collide“ (1978, duet s Dottie West), „The Gambler,“ „She Believes In Me,“ „You Decorated My Life“ a „Coward Of The County“ (všechny 1979). V roce 1980 vydal album Kenny, které kromě posledních dvou jmenovaných singlů obsahovalo i nahrávky písní „She’s A Mystery“ a „Goodbye Marie“. V roce 1983 Kenny ukončil pětiletou spolupráci se značkou United Artist a podepsal smlouvu se společností RCA pro kterou v tomtéž roce nahrál country popový duet s Dolly Parton „Islands In The Stream“, který se stal celosvětovým megahitem. Pro RCA nahrál Kenny v dalších letech singly „Crazy“ (1984), duet s Dolly Parton „Real Love“ (1985), „Twenty Years Ago,“ „I Prefer The Moonlight“ (oba 1987). V roce 1989 se Kenny opět rozhodl ke změně nahrávací společnosti a od RCA přesídlil do stáje společnosti Reprise Records, pro které vzápětí nazpíval další veleúspěšný pop hit, duet s Dolly Parton „Love Is Strange“ (1990).
Zapřísáhlí countrymani však stále více Rogersovi vyčítali, že se věnuje více popu než country music a tak pro ně Kenny v roce 1991 připravil stylově countryovou kolekci s příznačným názvem Back Home Again.   Na konci tisíciletí Rogerse slavil u amerických posluchačů velké úspěchy se singlem „The Greatest“, který se stal také součástí Kennyho nového alba She Rides Wild Horses (1999), které v americké hitparádě časopisu Billboard Top Country Albums zahajovalo 29. května 1999 na velmi pěkném šestém místě a ani v týdnech následujících neztratilo kontakt s první desítkou.

Posledním řadovým albem Kennyho Rogerse byla kolekce z roku 2013 nazvaná You Can’t Make Old Friends. V roce 2015 vydal ještě CD s vánočními nahrávkami Once Again It’s Christmas s řadou hvězdných hostů (např. Allison Krauss, Jennifer Nettles či Home Free)

avatar Autor: on 21.3.2020. Filed under Headlines,Zprávy. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*