TOPlist

Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Dne 5. března uplyne 40 let od smrti velké country zpěvačky Patsy Cline

Patsy ClinePatsy Cline se narodila 8. září 1932 ve Winchestru, ve Virginii. Zahynula při leteckém neštěstí ve věku pouhých třiceti let, dne 5. března 1963. Během svého krátkého života se stala a dodneška zůstává opravdovou legendou.
Již jako dítě byla Patsy velmi talentovaná – jako malá uspěla v taneční soutěži, od svých osmi let hrála na piáno a stále více se věnovala zpěvu. Nejprve zpívala v lokálních klubech, ale touha po úspěchu ji vedla dál. V pouhých 17 letech se vydala do Nashvillu, kde se doslova vetřela k Royu Acuffovi a uspěla. Začala vystupovat na tamní scéně a získala také svůj první velký nahrávací kontrakt se společností Decca.
V roce 1955 Patsy podepsala limitovaný kontrakt s Four Star Records. Jejím jediným, ale opravdovým hitem z té doby je Walking After Midnight, píseň ve stylu rockabilly. Znamenala obrovský úspěch a Patsy se tak dostala na výslunní popularity.
V roce 1960 vypršel kontrakt s Four Star Rec. a Patsy přešla zpět k nahrávací společnosti Decca. Jejím prvním hitem u této firmy byla I Fall To Pieces. Brzy následovaly další: v roce 1961 to byla balada Crazy od Willieho Nelsona, v roce 1962 píseň o pocitu úzkosti teenagera She’s Got You, krátce před smrtí vychází asi nejslavnější, dojímavá píseň autora Dona Gibsona Sweet Dreams.
Uplynulo celých 40 let od chvíle, kdy Patsy Cline zemřela. Její sláva ale nepohasíná, spíše naopak. Její nahrávky se stále prodávají, výběry jejích hitů dosahují miliónových nákladů. V roce 1973 byla Patsy zvolena do Dvorany slávy country hudby. V roce 1985 byl v Hollywoodu natočen životopisný film Sweet Dreams (v roce 2002 byl k vidění i na našich obrazovkách), pozoruhodný mimo jiné tím, že v něm byly použity původní hudební nahrávky. Hudební magazín Rolling Stone zařadil v minulém roce kolekci písní Patsy Cline mezi 15 CD, která zásadním způsobem ovlivnila ženskou rockovou hudbu.
Patsy Cline svým dravým, rytmickým, ale přesto neuvěřitelně procítěným projevem přesáhla hranice country hudby a ovlivnila několik generací zpěvaček. Ať už to byla Loretta Lynn, která byla její přítelkyní a které Patsy v začátcích osobně pomáhala, nebo řada dalších, na které zapůsobila svým způsobem zpěvu. Písničky, které Patsy nazpívala, se objevují dodnes v nových a nových verzích. Emmylou Harris, Willie Nelson, Linda Ronstadt, Reba McEntire – to je jen pár jmen z dlouhého, předlouhého seznamu těch, co svými nahrávkami vzdali poctu této výjimečné osobnosti.
Písničky, které Patsy Cline nazpívala a které uvedla na svět jsou dodnes zlatým pokladem country hudby a nejenom jí. Sladké sny (sweet dreams), Patsy!

avatar Autor: on 4.3.2003. Filed under Zprávy. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*