TOPlist

Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Anderson, Bill

„Šeptavý Bill,“ jak snad všichni říkali legendárnímu zpěvákovi Billu Andersonovi, se narodil 1. listopadu 1937 v Columbii v Jižní Karolíně. Větší část svého dětství a dospívání však trávil v okolí Atlanty ve státě Georgia. Bill studoval žurnalistiku na Státní univerzitě, kterou také nakonec úspěšně absolvoval. Ve svých volných chvílích se však plně věnoval muzice, když působil jako diskžokej místní rozhlasové stanice. Ještě během svých vysokoškolských studií se však začal country hudbě věnovat i aktivně. Nejenom, že začal zpívat, ale věnoval se i autorské práci. Ve svých devatenácti letech napsal a zároveň i sám nazpíval dnes již legendární countryovou klasiku „City Lights,“ která se proslavila v nahrávce Raye Price (1958).
To bylo pro Billa tím pravým impulsem k tomu, aby se vydal na hudební dráhu. Téměř okamžitě se přestěhoval do Nashvillu, kde podepsal exklusivní smlouvu se společností Decca Records, do jejíhož katalogu začal přivádět jeden hit za druhým. Postupně nahrál úspěšné singly „Po‘ Folks,“ „Mama Sang a Song,“ „The Tips Of My Fingers,“ „8X10“ a nezapomenutelnou country – popovou směsici „Still.“
Celou řadu Andersonových písní zařadili do svého repertoáru takové hvězdy jako Porter Wagoner, Jim Reeves, Hank Locklin nebo Faron Young.
V dalších letech zařadil Bill Anderson do svého katalogu celou řadu úspěšných nahrávek, mezi nimi byly i písně „For Loving You“ (1967, duet s Jane Howard), „My Life,“ „But You Know Love You“ (obě 1969), „Sometimes“ nebo I Can’t Sleep With You“ (obě v duetu s Mary Lou Turner).
Během své aktivní umělecké dráhy získal Bill Anderson slušnou řádku významných hudebních ocenění, například byl šestkrát vyhlášen nejlepším autorem písní roku, získal titul Zpěvák roku a společně se zpěvačkami Jane Howard a Mary Lou Turner byl oceněn i v kategorii Duet roku. V roce 1995 byly čtyři jeho písně („City Lights,“ „Once A Day,“ „Still“ a „Mama Sang A Song“) zařazeny mezi 20 nejúspěšnějších countryových skladeb za uplynulých 35 let podle žebříčků časopisu Billboard.

avatar Autor: on 16.9.2012. Filed under Umělci. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*