TOPlist

Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Alan Jackson: jak se dělá legendární album

What I DoS každým novým albem Alana Jacksona si říkám, že lepší album už prostě být nemůže. Přesto mě ale Alan pokaždé dokáže přesvědčit o opaku. Stejně tak to je i s novým albem „What I Do“, které je velice kvalitním nástupcem předchozí, dnes již legendární čtyřnásobně platinové kolekce „Drive.“ Album „What I Do“ vyšlo u nashvillské Aristy 7. září 2004 a ihned se vyhouplo na první místo multižánrového žebříčku Billboard 200 a stalo se tak nejprodávánějším albem ve Státech. Alan Jackson tak opět ukázal, jak má vypadat album countryové jedničky.
Prvním trackem na albu je hit „Too Much Of A Good Thing“, který vzdává hold tradiční country music. Videoklip se točil symbolicky v Grand Ole Opry a obsahuje také záběry hvězd z Opry od legendárního Portera Wagonera až po nováčka Joshe Turnera.
Další píseň „Rainy Day In June“ pochází rovněž z Alanovy textařské dílny. Jde o velice příjemnou baladu, která patří mezi nejsilnější písně na albu.
Píseň „USA Today“ se jmenuje podle jednoho z největších amerických deníků. Alan v jednom rozhovoru novinářům sdělil, že by tato píseň mohla být také singlem. Zmiňované noviny ovlivnily v minulosti již řadu interpretů. Například George Jones nazpíval v roce 1987 píseň „U.S.A. Today.“
The Wrights zpívají sboryDvě písně pocházejí z pera Adama Wrighta, Alanova synovce, který společně se svou ženou Shannon tvoří duo The Wrights, které nedávno podepsalo nahrací smlouvu s Alan’s Country Records. Tou první je nádherná skladba „If Love Was A River“, která kromě vydařeného textu vyniká i svými mandolínovými sóly. Alan tuto píseň také nejčastěji zpívá v televizních show na propagaci nového alba. Není proto vyloučeno, že by se také mohla stát příštím singlem. Druhou písní od Adama Wrighta je skladba „Strong Enough“. V obou nahrávkách Adam a Shannon zpívají sbory.
Píseň „If French Fries Were Fat Free“ považuji za jediné slabší místo na albu. Country music byla kdysi kritizována za to, že její písně prý mají hloupé texty. Ty doby jsou dávno pryč, ale osobně si myslím, že píseň „If French Were Fat Free“ by se k nim mohla také zařadit. Nahrávka má jinak dobrý sound, podobný jako „Too Much Of A Good Thing“, ale její text mezi ostatní mistrné texty Alana Jacksona prostě nějak nepasuje.
„You Don’t Have To Paint Me A Picture“ je love song, jehož autorem je rovněž Alan.
Další pohodovou písní je skladba „There Ya Go“, kterou složil Keith Stegall, Alanův dlouholetý přítel a producent všech jeho alb. Zpívá se v ní, že život je jako tanec, který se lze lehce naučit.
Jednou z nejzajímavějších písní na albu je skladba „The Talkin‘ Song Repair Blues“, která je z větší části mluvená a má zpívané refrény. Možná trochu připomíná „A Boy Named Sue“ Johnnyho Cashe. Celá píseň je vlastně vtipem a pojednává o tom, že mezi textařem a automechanikem zase není takový rozdíl. Jejím autorem je geniální textař Dennis Linde, rocker 70. let, který se v 90. letech proslavil jako autor hitů „Callin‘ Baton Rouge“ pro Gartha Brookse, „Bubba Shot The Jukebox“ a „It Sure Is Monday“ pro Marka Chesnutta, tří super písní pro Joea Diffieho a dalších.
Skvěle vydařenou písní je i „Monday Morning Church“. Velkým plusem je rovněž přítomnost Patty Loveless, která v této písni zpívá sbory. Tato nahrávka je odpovědí na hit „He Stopped Loving Her Today“ George Jonese, která je mimochodem nejoblíběnejší Alanovou písní vůbec.
Následující vypalovačka „Burnin‘ The Honky Tonks Down“ je především instrumentální lahůdkou. Velice dobře v ní působí rovněž doprovodný bas, který je jakousi Alanovou ozvěnou.
Alan JacksonPosledním trackem na albu je live nahrávka písně „To Do What I Do“. Jde o záznam z dubnového předávání cen Flameworthy Awards, kde s ní Alan poprvé vystoupil. Jde o poctu všem countryovým fanouškům a autorem velice emotivního textu je Tim Johnson.
Na tomto albu se opět sešla nashvillská elita studiových muzikantů, jako například Brent Mason, legendární Hargus „Pig“ Robbins, Glenn Worf, Stuart Duncan, Paul Franklin, Eddie Bayers a další. Vyjímkou je pouze píseň „To Do What I Do“, kterou Alan nahrál se svojí doprovodnou skupinou The Strayhorns.
Čili závěrem: jde o další mimořádné album Alana Jacksona, které díky svým skvělým textům, Alanovu jedinečnému výkonu a skvěle odvedené práci studiových muzikantů a doprovodných zpěváků má již dnes zaručeno, že se do historie country music zapíše tučným písmem.

Alan Jackson: What I Do
2004, Arista Nahville
Too Much Of A Good Thing * Rainy Day In June * USA Today * If Love Was A River * If French Fries Were Fat Free * You Don’t Have To Paint Me A Picture * There Ya Go * The Talkin‘ Song Repair Blues * Strong Enough * Monday Morning Church * Burnin‘ The Honky Tonks Down * To Do What I Do

avatar Autor: on 20.9.2004. Filed under Recenze. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*