TOPlist

Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Nejkrásnější country dueta

Nejkrásnější country duetaSampler – to je slovo, které v posledních letech slyšíme v souvislosti s českou (countryovou) hudební produkci velmi často. Zatímco novinkových titulů přichází na pulty českých obchodů čím dál tím méně, se samplery se doslova roztrhl pytel. Je to pochopitelné, archívy je nutné čas od času provětrat a mnohé navíc skrývají řadu dávno zapomenutých skvostů. Není však sampler jako sampler. Zatímco jeden typ těchto nosičů vychrlí na posluchače písně poskládané bez ladu a skladu, u druhého jsou archivní nahrávky zabaleny v úhledném tématickém balíčku. Zástupcem druhé kategorie je i supraphonská kolekce Nejkrásnější country dueta, jejíž druhé pokračování vklouzlo na začátku letošního léta do českých prodejen. Než si však tuto novinku představíme, slušelo by se také zmínit o jejím loňském předchůdci.
Album Nejkrásnější country dueta, které Supraphon vydal v roce 2003, nabízí dvacítku nahrávek pocházejících ze 70. a 80. let minulého století. Zachycuje tak skutečně zlaté období české country hudby – období, kdy byly na vrcholku své dráhy a popularity osobnosti jako Michal Tučný, Waldemar Matuška, Naďa Urbánková, Pavel Bobek či skupiny Greenhorns (Zelenáči), Rangers (Plavci), Country Beat či Fešáci.
Výběr začíná duetem Michala Tučného a Tomáše Linky v Robbinsově El Pasu. Michalovo jméno se pak objeví ještě třikrát, z toho dvakrát ve spojení s Věrou Martinovou. Právě duety Tučného a tehdy začínající sólové zpěvačky Věry Martinové reprezentují na výběru Nejkrásnější countryová dueta tituly, které mezi posluchači nejsou zase až tak známé. Pokud patříte ke sběratelům raritních kousků, pak vás jistě potěší i nahrávky známých skladeb, ale ve verzích, které se na CD objevují vůbec poprvé. Na tomto výběru naleznete hned čtyři takové kousky, mezi nimi například duet Tomáše Linky a Heleny Maršálkové „Jitro vchází oknem“ z roku 1987, nahraný ještě s Tomášovou doprovodnou skupinou Kanafas (na Linkově prvním sólovém cédéčku Paní má se má byla tato píseň natočena v duetu s Míšou Pávovou), či „Slečna sen“ v podání Nadi Urbánkové a Karla Kahovce (tuto píseň Naďa natočila ještě s Karlem Černochem).
První Nejkrásnější countryová dueta zkrátka nabízejí opravdu dobře namixovanou porci té nejlepší české country (zárukou kvality je i jméno Mirka Černého, který se na výběru podílel jako producent) a při jejich poslechu se rozhodně nebudete nudit.

Nejkrásnější country dueta
2003, Supraphon, 67:37
El Paso * S tím bláznem si nic nezačínej * Sedm španělských andělů * Drahý můj * Rodinné štěstí * Dítě štěstěny * Možná, že mi máváš * Chtěl bych být medvídkem * Country bál * Takový jseš ty * Ptačí styl * Divnej smích * Zatracenej život * Mně se zdá * Buď nad věcí * Jitro vchází oknem * Slečna sen * Džínová láska * Kosmickej vandr * Boty toulavý

avatar Autor: on 11.9.2004. Filed under Recenze. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*