TOPlist

Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Sheryl Crow je stejně krásná jako její písně!

Sheryl Crow: The Very Best OfKdyž v roce 2002 vydala čerstvá čtyřicátnice Sheryl Crow své zatím poslední řadové album C’mon, C’mon, bylo nadmíru jasné, že pomalu nadchází čas provést bilanci a inventuru její veleúspěšné kariéry. Možná je tu ještě jeden důvod navíc: hudební i soukromý svět Sheryl se přiblížil k bodu, od kterého se bude odvíjet možná trochu jinak než doposud. Zpěvačka se přestěhovala do Nashvillu, ve své hudbě by se chtěla vrátit ke svým rockovým a countryovým kořenům a možná, že i nastal čas k hledání životního partnera. Uvidíme…
Sheryl Crow se na samostatnou hudební dráhu vydala poměrně pozdě. I když se pokoušela své první písničky skládat již ve třinácti (vzory jí tehdy byli vedle Boba Dylana a Rolling Stones třeba i Rod Stewart, Tom Waits či Bessie Smith – tedy různorodá a více než pozoruhodná společnost), skutečnou kariéru zpěvačky zahájila v polovině osmdesátých let. Začínala v nočních barech, později se vypracovala na studiovou backvokalistku. V roce 1988 vyrazila jako součást sboru doprovodných zpěvaček, řečeno jinými slovy „křoví“, na půldruhého roku trvající turné Michaela Jacksona. Poté zpívala doprovodné vokály na nahrávkách nejrůznějších umělců, mezi nimiž byli například Joe Cocker, Rod Stewart nebo Bob Dylan. Ten si Sheryl už tehdy povšiml a prý jí pomohl mnoha cennými radami. K rozhodujícímu kroku ji však přiměl Don Henley ze skupiny the Eagles. Přesvědčil ji o tom, že by měla jít vlastní cestou a pokusit se o kariéru sólové zpěvačky. Díky němu začala Sheryl pracovat na prvním samostatném albu. Debut Tuesday Night Music Club vyšel v roce 1993 a záhy přinesl „mladé a talentované“ (tehdy již jedenatřicetileté) Sheryl obrovský úspěch a celosvětovou popularitu. Sheryl Crow se stala průkopnicí nastupující mohutné vlny rockových písničkářek devadesátých let – například Alanis Morissette přišla se svým debutem až o rok později.
Cédéčko s názvem The Very Best Of Sheryl Crow odráží deset let působení téhle nevšední písničkářky na výslunní rockové a populární hudby. Výběr písní zahrnuje největší hity zpěvačky, a v tom vidím asi jediný sporný moment. Název alba totiž ne zcela koresponduje s jeho obsahem.
Výběrová alba obvykle nesou různé přívlastky – Essencial, the Best Of či Greatest Hits. Každý název ale přináší trochu jiný pohled na věc, a právě u Sheryl Crow si lze představit tři poněkud odlišná alba. Na Essencial Sheryl Crow by zajisté nebyly opomenuty její countryové výlety do světa Hanka Williamse (výtečná verze Long Gone Lonesome Blues z alba Timeless, věnovaného písním této legendy americké hudby) a Willieho Nelsona, nechyběla by Dylanova Mississipppi (velký Mistr píseň Sheryl věnoval, sám ji natočil na své album Love And Theft až o tři roky později), určitě další nahrávky z alba Globe Sessions a zejména z živého alba Sheryl Crow and Friends, na kterém si se Sheryl zazpívali a zahráli Keith Richards, Sarah McLachlan, Eric Clapton a Dixie Chicks. Možná by se sem hodilo i její společné zpívání s Johnny Cashem – Field Of Diamonds z jeho American III: Solitary Man.
Recenzovanému albu by spíše slušelo označení „Greatest Hits“. Na albu s tím nejlepším, co natočila, tedy the Best Of, bych klidně oželel nepříjemně vlezlou Soak Up the Sun (jinak ale nesporně velký hit) a možná i country-rockový duet s Kid Rockem Picture, písničku nepříliš invenční, nicméně na druhou stranu vcelku příjemnou. Uvolněný prostor na albu by bylo rozhodně čím zaplnit.
Pokud se ale rozhodneme považovat album za sbírku největších hitů, nelze mít téměř žádné námitky. Nejvíce nahrávek pochází z debutového alba, celkem pět. Album Tuesday Night Music Club bylo opravdu mimořádné. Kromě All I Wanna Do (tahle napůl vyprávěná píseň s výrazným refrénem odstartovala její úspěšnou kariéru) tu nechybějí balady Strong Enough a I Shall Believe, countryově laděná Run, Baby, Run a rockovější Leaving Las Vegas.
Druhé (bezejmenné, přesněji nesoucí pouze název Sheryl Crow) album je zastoupeno čtyřmi kousky. Rockové Everyday Is a Winding Road, If It Makes You Happy (s takhle fantastickým kontrastem sloka – refrén dovede postavit píseň snad už jen Lucinda Williams) a A Change Would Do You Good doplňuje na první poslech nenápadná folkově laděná písnička s velmi osobním sdělením Home.
Z Globe Sessions (z roku 1998) tu najdeme pouze dvě písničky: skvělou a uvolněnou My Favorite Mistake a o něco ostřejší There Goes The Neighborhood. Stejně je na tom i zatím poslední řadovka C’mon, C’mon (2002). Vedle již zmíněné Soak Up the Sun je tu i titulní C’mon, C’mon. Vlastně to není tak úplně pravda, protože se jedná o mírně odlišnou verzi, ve které vedle Sheryl zpívají a hrají the Corrs. Nahrávce samotné to ani nepomáhá, ani neškodí.
Být písničky seřazeny tak, jak postupně vznikaly, celkem zřetelně by se dal postřehnout pozvolný posun ke komerčnímu střednímu proudu. Ten potvrzují další dvě písně, které na výběru nalezneme: Georgi Harrisonovi věnovanou Light In Your Eyes a Picture. Šestnáctku doplňující First Cut Is the Deepest je naštěstí z trochu jiného soudku. Autor Cat Stevens písničku nahrál již v roce 1968, ale Sheryl ji zpívá tak, že by neznalého originálu (nebo verze Rod Stewarta) ani nenapadlo, kolik že už toho má tenhle song za sebou. Dobrý příslib do budoucna. Od Sheryl se můžeme dočkat ještě mnoha příjemných překvapení.
I když mám určité výhrady k zařazení některých písní, účel alba je bohatě naplněn. Ten, kdo nezaváhá a cédéčko zakoupí (nejste-li majiteli řadových titulů zpěvačky, vřele doporučuji), získá tak kolekci písní dokumentujících schopnosti a přednosti miss Crow: jako autorka dokáže píseň dokonale vystavět a opatřit refrénem, který se vám zadře pod kůži. Jako zpěvačka umí přesně vystihnout to, co svými texty chce sdělit. Takže naslouchejte: citlivá rockerka Sheryl Crow vám odhaluje své srdce. Pokud si při poslechu prolistujete booklett cédéčka zjistíte ještě něco: z fotografií na vás bude shlížet nesmírně sympatická a pohledná dáma. Napadá mě, že Sheryl je jako její písně – stejně krásná (přeberte si to, jak chcete).

Výběr The Very Best Of Sheryl Crow se záhy po svém vydání dostal na přední místa hitparád: v žebříčku magazínu Billboard mu jen o kousek utekla první pozice a od té doby se stále drží v první desítce nejprodávanějších amerických alb.

Sheryl Crow: The Very Best Of
2003, A&M Records, Universal Music Group, celkový čas: 73:08
All I Wanna Do * Soak Up The Sun * My Favorite Mistake * The First Cut Is The Deepest * Everyday Is A Winding Road * Leaving Las Vegas * Strong Enough * Light In Your Eyes * If It Makes You Happy * Run, Baby, Run * Picture * C’mon, C’mon * A Change Would Do You Good * Home * There Goes The Neighborhood * I Small Believe

avatar Autor: on 22.3.2004. Filed under Recenze. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*