TOPlist

Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Countryová naděje ze Slovenska

Country Team: Je tu nádejNových, zajímavých a hlavně neokoukaných projektů je na countryové scéně jako šafránu a tak mne velmi potěšilo CD, které jsem obdržel od slovenské skupiny Country Team. Přiznám se na rovinu, že jméno skupiny pro mne bylo naprosto neznámé a tak jsem s jistou dávkou napětí a také netrpělivosti zasouval kotouček s optimistickým názvem Je tu nádej do svého CD přehrávače. Již první tóny, které se na mne začaly linout ze zvukové aparatury, slibovaly, že se rozhodně nebude jednat jen tak o nějakou desku.
Ale všechno pěkně po pořádku. Jak už jsem konstatoval v úvodu k této recenzi, kapela Country Team nebude mezi českými posluchači patřit k těm nejznámějším, proto rozhodně neuškodí, když si ji na začátku trochu přestavíme. Jedná se o poměrně mladou formaci, která vznikla v roce 2000 v Trnavě a jejíž sestavu tvoří věkem sice mladí, zato však již poměrně zkušení hudebníci: Roman Áč (banjo, zpěv), Robert Monsberger (hlavní zpěvák skupiny, kytara), Milan Benkovič (dobro), Štefan Urban (baskytara) a Peter Odehnal (bicí). Na albu Je tu nádej se jako hosté objevili také Stano Palúch (housle), Allan Mikušek (zpěv), Vladko Čík (kytara), Michal Barok (mandolína) a Andrej Depeš (klarinet). Žánrové zařazení kapely Country Team je trochu složitější, než jak by se na první pohled, či spíše poslech mohlo zdát. Skupina si dokázala vytvořit vlastní, velmi specifický a dobře poslouchatelný sound, který se pohybuje na dokonale vyváženém pomezí akustické country, bluegrassu a newgrassu, to vše navíc doplněné o lehké prvky moderní country a rocku.
Všechny tyto hudební styly jsou zastoupené i na zmíněném CD, které je tvořeno dvanácti skladbami. V drtivé většině se jedná o písně převzaté z repertoáru takových hvězd, jakými jsou například Ricky Skaggs, skupina BlackHawk, Alison Krauss či John Cowan. Čistě autorské jsou na albu pouze dvě skladby: „Sunday Afternoon“ (paradoxně s anglickým textem Marty Dočolomanské) a instrumentálka „Fire“ z dílny banjisty skupiny Romana Áče.
Dalších deset písní je převzatých. Až na tři vyjímky (instrumentální „Scrappin The Barrell,“ a skladby „One Way Track“ a „After Midnight“), jsou všechny převzaté kousky opatřeny dokonale padnoucími slovenskými texty.
Pokud bych měl některou ze skladeb vyzdvihnout jmenovitě, pak za povšimnutí určitě stojí úvodní“Tisíc krásných lodí“ s velmi nápaditým textem Marka Mihálika a houslovými party Stano Palúcha, titulní „Je tu nádej,“ anglicky zpívaná „Sunday Afternoon,“ velmi příjemná lyrická countryovka s klarinetovými sóly Andreje Depeše „Sľub,“ či hitovka „Kým ťa mám,“ ve které si vokály zazpíval i Allan Mikušek!
Album, které si kapela vydala ve vlastním nákladu, je opatřeno skromným booklettem, který však obsahuje vše potřebné a na rozsah čtyř stran se dokonce vešly i všechny slovenské texty a fotografie všech členů skupiny.
Velký kus kvalitní práce na albu odvedli i pracovníci nahrávacího studia Shramot a jejich výkon jistě nezanedbatelnou měrou přispěl k celkové kvalitě desky.
Co říci závěrem? Skupině Country Team se podařilo vyprodukovat opravdu zajímavou a dobře poslouchatelnou kolekci, kterou by jí mohl závidět leckterý z ostřílených a zavedených interpretů na naší countryové scéně. Nezbývá než věřit, že si hudba Country Team najde svoji cestu nejenom za posluchači, ale i do studií českých a slovenských rádií. Naděje tu rozhodně je a troufám si říci, že v budoucnosti k nám ze slovenské Trnavy ještě dorazí spousta zajímavé muziky.

avatar Autor: on 17.1.2004. Filed under Recenze. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*