TOPlist

Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Zemřel František Nedvěd

František Nedvěd, Divadlo Hybernia, Praha, 16.2.2015 (Foto: Jiří Konc / CountryWorld.cz)

František Nedvěd, Divadlo Hybernia, Praha, 16.2.2015 (Foto: Jiří Konc / CountryWorld.cz)

Ve věku nedožitých 74 let zemřel v neděli 18.7.2021 zpěvák a muzikant František Nedvěd. Na svém facebookovém profilu to oznámil jeho syn Vojta.
František Nedvěd se narodil 19. září 1947 v Praze. Jeho hudební začátky byly spojené s beatovou hudbou, ale později, i díky častým pobytům v Lukách pod Medníkem ho zlákal tramping a s ním i trampská muzika, což vyústilo v založení hudební skupiny Toronto (společně s jeho bratrem Janem, Gustavem Blažkem a Jitkou Markovou). V roce 1975 zahájil spolupráci se Spirituál kvintetem ve kterém vydržel až do roku 1988. Souběžně s tím pokračovala jeho činnost ve skupině Toronto, která se mezitím přejmenovala na Brontosaury.

S Brontosaury Franta působil až do roku 1992, kdy se kapela rozpadla a Franta začal vystupovat pouze ve dvojici se svým bratrem Honzou. Spolu s ním oslavil v roce 1996 Honzovy padesátiny megakoncertem na pražském Strahově. Bratrské duo se však rok na to rozešlo a František začíná vystupovat sólově (se skupinou Druhé podání) a také s Příbuznými. Spolupráci se svým bratrem pak krátce obnovil ještě v roce 2011 a z této spolupráce vzniklo album Souhvězdí jisker.  Od roku 2013 pak František Nedvěd vystupoval s vlastní skupinou Tiebreak, ve které působili mimojiné jeho syn Vojta nebo kytarista a zpěvák Petr Kocman.

Na konci roku 2020 byla Františku Nedvědovi diagnostikována rakovina plic a zpěvák podstupoval léčbu. V létě 2021 se chystal jeho velký návrat na koncertní pódia, ke kterému už bohužel nedojde.

avatar Autor: on 19.7.2021. Filed under Headlines,Zprávy. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*