TOPlist

Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Lucerna oslaví 50 let české country

50 let české country

50 let české country

Rok 2015 přinesl české countryové scéně celou řadu významných výročí. Letos je tomu 50 let, kdy se před ortodoxním publikem pražského rockového klubu Olympic ve Spálené ulici objevil nečekaný úkaz v podobě pětice „trempíků“ ve složení Jan Vyčítal, Josef Šimek, Marko Čermák, Petr Bryndač a Jiří Fallada a nevěřícím rockerům začali servírovat písně o kovbojích a romantice Divokého Západu vůbec. Propadák v Olympicu však dotyčné muzikanty neodradil a tak se začala psát historie skupiny Greenhorns.

Uběhlo pět let a na české hudební scéně se v roce 1970 zrodila další kapela. Jak už to tak bývá, vznikla na základě dvou jiných formací – The Plainsmen a Stonewall Jackson. Žánrově se věnovala muzice na pomezí folku a bluegrassu a její první veřejné vystoupení proběhlo v únoru 1971. Na svět přišli Taxmeni, později z moci úřední byli přejmenováni na Krajánky.

Počeštění anglického názvu se samozřejmě nevyhnulo ani již zmíněným Greenhornům, a postihlo i severočeskou partu Bluegrass Hoppers. Ta se v roce 1974 rozšířila o uprchlíky ze skupiny Greenhorns (v té době to již byli Zelenáči) Michala Tučného, Tomáše Linku a moderátora Petra Novotného. Skupina začala postupně opouštět dvojjazyčný název Bluegrass Hoppers – Fešáci a v roce 1975 jí už jako čistokrevným Fešákům vychází jejich první elpíčko nazvané Ostrov Fešáků.
Michala Tučného však lákala modernější podoba country hudby a tak v roce 1980 opouští sestavu Fešáků a spolu se Zdeňkem Rytířem zakládá vlastní formaci Tučňáci, která v různých obměnách vydržela až do začátku let devadesátých.

V roce 2015 si také připomínáme 20 let od doby, kdy u nebeských bran stanul Michal Tučný a aby se kruh české country a letošních výročí zcela uzavřel, tak letos je tomu také dvacet let, co do kapely, která stála na počátku našeho vyprávění a která už zase vystupovala pod svým původním názvem Greenhorns, vstoupil kytarista, hráč na foukací harmoniku a zpěvák Petr Kocman a zahájil tím vlastní profesionální kariéru.

Tak bohatá úroda výročí na české country scéně je už dost pádným důvodem k tomu, aby se všechny zmíněné kapely, které společně napsaly pořádný kus historie české country hudby, sešly na jednom pódiu. Pro toto setkání si vybraly sál, který je pro českou hudební scénu rovněž velmi významný, pražskou Lucernu.  Stane se tak 12. listopadu 2015 v 19.00 na společném vystoupení Greenhornů, Taxmenů, Fešáků, Tučňáků a jejich hostů. Koncert nazvaný „Půlstoletí české country“ bude uvádět Pavel Zedníček a jako hosté se představí Petr Novotný, Petr Kocman, Míša Tučná, Rosťa Fišer a další. Vstupenky na tento jedinečný koncert se v předprodeji objeví v blízké době a budou k zakoupení v prodejní síti TicketPro a na www.ticketpro.cz . Další informace o koncertu budete i nadále nacházet na stránkách CountryWorldu, na stránkách www.CeskaCountry.cz a na oficiálním facebookovém profilu koncertu

avatar Autor: on 29.5.2015. Filed under Headlines,Zprávy. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.