TOPlist

Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Zemřel Little Jimmy Dickens

Little Jimmy Dickens (Foto: archív)

Little Jimmy Dickens (Foto: archív)

Odešel malý velký muž country music. Zpěvák „Little“ Jimmy Dickens v pátek 2. ledna 2015 zemřel na zástavu srdce. Bylo mu 94 let. Countryový veterán a dlouholetý člen nashvillské Grand Ole Opry byl hospitalizován v nashvillské nemocnici od 25. prosince, kdy ho postihla mozková mrtvice a lékaři jeho stav hned od samého počátku označovali za kritický. I když na konci roku přišly z Grand Ole Opry nadějné zprávy o nepatrném zlepšení zpěvákovy kondice, jen o dva dny později se však vyskytly komplikace v podobě srdečního infarktu, který se ukázal jako osudný.

Narodil se jako James Cecil Dickens 19. prosince 1920 ve městě Bolt v Západní Virginii. Začátky jeho hudební kariéry spadají do konce 30. let, kdy navštěvoval Státní univerzitu a přitom vystupoval v místních rozhlasových stanicích. Hudba ho zaujala natolik, že zanechal studií a rozhodl se muzice věnovat na plný úvazek. Začal vystupovat pod uměleckým jménem Jimmy the Kid. Později podepsal nahrávací smlouvu s vydavatelstvím Columbia a když v roce 1948 vstoupil do programu nashvillské Grand Ole Opry, začal vystupovat pod pseudonymem Little Jimmy Dickens, který byl odvozen od jeho maličké postavy – měřil totiž  necelých 1,5 metru! Jeho partnerství s vydavatelstvím Columbia trvalo až do konce 60. let, kdy na krátkou chvíli přesedlal do stáje Decca, aby v roce 1971 zakotvil pod křídly společnosti United Artists.

Z jeho úspěšných nahrávek jmenujme například písně  ‘I’m Little But I’m Loud,’ ‘Country Boy,’ ‘Out Behind the Barn,’ ‘A-Sleeping at the Foot of the Bed,’ ‘Take an Old Cold Tater (and Wait)’ a asi nejslavnější ‘May the Bird of Paradise Fly Up Your Nose.’

V roce 1983 byl uveden do Country Music Hall of Fame a byl také nejstarším žijícím členem Opry, kde vystupoval ještě několik dní před svojí smrtí, naposledy 20. prosince 2014. Nezapomenutelný byl jeho komediální talent, který uplatňoval nejenom během svých vystoupení, ale také během slavnostních ceremoniálů CMA Awards v krátkých skečích s Bradem Paisleym.

„Grand Ole Opry nikdy neměla většího přítele, než Little Jimmyho Dickense,“ uvedl v reakci na zpěvákovo úmrtí vice president Opry Pete Fischer. „Miloval publikum a celou rodinu Opry a my všichni jsme milovali jeho. Byl rozeným bavičem a velkou dobrou duší a jeho odkaz tu bude žít s námi navěky.“

avatar Autor: on 3.1.2015. Filed under Headlines,Zprávy. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.