TOPlist

Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Zemřel country ambasador George Hamilton IV

George Hamilton IV (Foto: archív)

George Hamilton IV (Foto: archív)

Veterán nashvillské Grand Ole Opry, zpěvák a neúnavný velvyslanec country hudby, George Hamilton IV. zemřel. Stalo se tak ve středu 17. září 2014 v nashvillské nemocnici, kde byl od soboty 13. září hospitalizován po těžkém selhání srdce. Bylo mu 77 let.

Narodil se 19. července 1937 jako George Hege Hamilton IV. ve městě Winston-Salem v Severní Karolíně. Ještě během studií na státní univerzitě se proslavil s nahrávkou písně J. D. Loudermilka „A Rose and a Baby Ruth,“ která nejprve vyšla na lokální gramofonové značce, ale záhy byla objevena společností ABC Paramount a to jí vyneslo až na 6. místo národního popového žebříčku. I v dalších letech se žánrově pohyboval převážně v oblasti populární hudby a na popovou hitparádu přivedl celkem desítku svých singlů.

V roce 1960 se Hamiltona ujal Chet Atkins a zajistil mu nahrávací smlouvu s countryovou divizí společnosti RCA Records. V témže roce se Hamilton také stal členem programu Grand Ole Opry. Jeho prvním countryovým úspěchem na hitparádě byla nahrávka „Before This Day Ends,“ která se dostala až na 4. příčku žebříčku.  V roce 1963 pak přišel i jeho první a také poslední No.1 hit, další Loudermilkova píseň, slavná „Abilene.“ Na vrcholku hitparády setrvala celé čtyři týdny a dostala se i na 15. místo popového žebříčku.

Pod značkou RCA přivedl do hitparád celkem 36 singlů, z toho osm se dostalo až do Top 10. Naposledy se v country žebříčku objevil v roce 1978 s písní „Only the Best.“

George Hamilton IV také hodně cestoval a propagoval country hudbu doslova po celém světě, díky čemuž si vysloužil přezdívku country ambasador. Velmi populárním byl v Kanadě a ve Velké Británii. Známý byl také v Československu a to díky jeho dlouholeté spolupráci s Jiřím Brabcem a jeho Country Beatem. Do České republiky však soukromě přijížděl i v období po smrti Jiřího Brabce.

Jeho syn, George Hamilton V., je rovněž hudebníkem a často vystupoval v koncertech svého otce.

avatar Autor: on 19.9.2014. Filed under Headlines,Zprávy. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.