TOPlist

Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Černej pasažér českého šoubyznysu Mirek Tabák

MIrek Tabák - Černej pasažér (obal CD)

Mirek Tabák – Černej pasažér (obal CD)

Mirek Tabák žil dva životy. Přes den učil na gymnáziu, po nocích jezdil jako řidič taxíku. K tomu všemu ale také skládal písničky, často inspirované právě příběhy svých nočních pasažérů. Před dvanácti lety se mu díky souhře šťastných náhod a vydatné pomoci kamarádů podařilo natočit nahrávky, které nyní pod názvem Černej pasažér vydal Supraphon.

Ať už je pravda jakákoli, jisté je, že Mirek Tabák není skutečné jméno a že písně „černého pasažéra“ zní překvapivě dobře a profesionálně. Na albu hostuje mimo jiné Pavel Bobek, s nímž Mirek Tabák nazpíval duet Klub Štvanců. Další pasažér nočního taxíku, Marek Eben, namluvil recitativ v titulní písni Jsem takovej. V písničkách Mirka Tabáka se potkává country, folk i blues, a blíží se stylu, kterému se v současnosti říká „Americana“.

Na albu Mirka Tabáka se podílela vybraná společnost muzikantů: Peter Binder, Vlastimil Bičík, Pavel J. Ryba, Milan Cimfe, Martin Vajgl, Petr Klouda, Radek Pobořil, Ondřej Konrád, Luboš Malina, Luboš Novotný, Tomáš Průša, Pavel Kudelásek, Olga Škrancová, Markéta Foukalová, Alena Průchová, Karolína Kalandrová, Linda Horká, Oskar Petr, Honza Křížek, Tomáš Hájíček a již zmiňovaní speciální hosté Pavel Bobek a Marek Eben.

Mastering alba provedl v londýnském studiu Metropolis Mastering legendární Tony Cousins (spolupracoval mj. na albech Petera Gabriela, Marka Knofplera, Erica Claptona, Toma Jonese, či Adele).

Celý tajuplný příběh Mirka Tabáka, „černého pasažéra“ českého šoubyznysu si můžete přečíst na http://www.mirektabak.cz/ a zároveň si zde můžete poslechnout i ukázky všech 14 písní z jeho alba.

avatar Autor: on 9.7.2014. Filed under Headlines,Zprávy. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.