TOPlist

Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Žlutý pes se na albu Stroj času vrací ke svým nejstarším písním

Žlutý Pes - Stroj času (obal CD)

Žlutý Pes – Stroj času (obal CD)

Když na konci 70. let minulého století vznikla skupina Žlutý Pes, starali se o původní písničky zejména Ondřej Hejma a Ivan Hlas. První česky zpívané album natočila skupina ale až po nějakých deseti svého působení (1988), v době, kdy Ivan Hlas měl již svoji vlastní kapelu a hlavním skladatelem a autorem textů se stal frontman Ondřej Hejma. Repertoár na stroze nazvaném albu Ondřej Hejma / Žlutý pes tvořily zejména v té době aktuální písně. Některé songy z počátků Žlutého psa se sice v průběhu let objevily na hudebních nosičích obou zmiňovaných umělců, nicméně většina dřevních songů z „psích“ počátků zůstala až donedávna nenatočena.

Album Stroj času nyní konečně zaceluje  zásadní mezeru v diskografii Žlutého psa. Původní písně Hejmy a Hlase doplňují tři coververze (Bob Dylan, Lynyrd Skynyrd, Molly Hatchet). Pozoruhodné je, že staré písně jsou často pojaty značně odlišně od původní podoby. O lehlý posun pro kapelu typického jižanského rocku směrem k současné country se postaral producent Luboš Malina, (s přispěním dalších členů Druhé Trávy), o zvuk nahrávky pak Steve Walsh a Lukáš Martinek (syn jednoho z původních členů Žlutého psa, kytaristy Jana Martínka).

Stroj času vyšel 30. dubna u Warner Music nejen na CD, ale v mírně odlišné variantě i na vinylu. Digitální verze obsahuje navíc dvě bonusové písně.

Tracklist CD:
1.  Ráno
2.  Ten váš dům
3.  Známej Filla
4.  Pět hlav
5.  Lež
6.  Čaj
7.  Kanadský blues
8.  PKS
9.  Praha je zlatá loď
10. Sametová

 

avatar Autor: on 17.5.2014. Filed under Headlines,Zprávy. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.