TOPlist

Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

ČT art uvede hold Karlu Černochovi

Karel Černoch 70 (foto: A. Pajer)

Karel Černoch 70 (foto: A. Pajer)

Ojedinělý listopadový večer, během kterého se v pražské La Fabrice sešli přední čeští zpěváci a zpěvačky, aby vzdali hold Karlu Černochovi k jeho nedožitým sedmdesátinám, budou moci zažít i televizní diváci. Koncert s názvem Karel Černoch 70, který byl pouze pro zvané kamarády, přátele i kolegy populárního zpěváka, odvysílá v úterý 17. prosince ČT art (od 20.25). Zpěvákovy skladby na něm v netradičních vlastních aranžmá zazpívali například Dan Bárta, Lenka Dusilová, Meky Žbirka, Vojta Dyk, Adam Mišík, Matěj Ruppert, Marie Rottrová nebo Petr Janda a další. Režie se ujal Zdeněk Suchý. Všichni zúčastnění se shodují na tom, že celý večer byl výjimečný.

Bylo to pouze pro zvané, žádná estráda, ale muzikantský majstrštyk, který jsme tátovi poslali vzhůru, popisuje Černochova dcera Tereza, která měla na starosti dramaturgii společně s režisérem Zdeňkem Suchým. „Táta vždycky snil o velkém koncertu a já jsem mu ten sen ráda splnila. Bylo to krásné a výjimečné a já z toho mám obrovskou radost. Slovy to lze těžko popsat,“ dodává.

Podle Zdeňka Suchého vznikly skvělé verze Černochových písniček, které obstojí třeba i na desce. „Prostě muzikanti a zpěváci, kteří něco umí, uctili muzikanta a zpěváka, který něco uměl. A nedělali zbytečný tyjátr,“ doplňuje. Každý z pozvaných muzikantů uchopil Černochovu skladbu po svém. Během večera zazněly v kombinaci s projekcí archivních materiálů jak jeho autorské písně jako napříkad Popelky, Zrcadlo, Procitnutí, Píseň o mé zemi nebo písničky jiných autorů Ona se brání, Páteční či Nářek převozníka, které zpěvák se sametovým hlasem svou interpretací proslavil. „Všechny verze byly skvělé. Hodně mě překvapila třeba Lenka Dusilová svým vlastním přístupem. Velkou radost mi udělal i Vojta Dyk, kterému jsem vybrala písníčku Tržnice světa ze sedmdesátých let. Táta je jejím spoluautorem. Je hodně náročná, protože má spoustu textu, už tehdy v létě, když se dělal výběr písní, jsem věděla, že to nemůže zpívat nikdo jiný, než on. Vojta neodmítl, naučil se ji a dnes ji dokonce hraje s B-Side bandem. To je velká pocta,“ dodává Černochová.

Podle režiséra Zdeňka Suchého je koncert Karlu Černochovi k nedožitým sedmdesátinám koncipován v podobném duchu, jak jsou v zahraničí chápány „tributy“. „Tedy nikoli jako často u nás – zajetá skupina ,zpěváků‘, kteří slaví kde co a kde koho, nebo náhodně sezvaná parta muzikálových neumětelů. Tady aranžovali, hráli a zpívali opravdoví muzikanti a zpěváci. Mnozí z nich pana Černocha znali, jiní ho v životě nepotkali,“ vysvětluje režisér. Podle něj tak vznikly skvělé verze Černochových písniček, které obstojí třeba i na desce. „Prostě muzikanti a zpěváci, kteří něco umí, uctili muzikanta a zpěváka, který něco uměl. A nedělali zbytečný tyjátr,“ doplňuje.

Skladatel, textař a především zpěvák Karel Černoch zaujímá významné postavení mezi osobnostmi československé populární hudby, které se objevily v průběhu neobyčejně plodných šedesátých let.  Na počátku šedesátých let na sebe upozornil nejprve jako frontman avantgardní bigbeatové kapely Juventus, později směřoval ke střednímu proudu. V posledním období své kariéry se stal také uznávaným interpretem v oblasti country. V devadesátých letech vytvořil několik postav v inscenacích světových i domácích muzikálů. V náročných rolích Jeana Valjeana, Augustina Magaldiho nebo Abbé Fariy opět prokázal své pěvecké schopnosti. Nepochybně se stal jednou z nejvýznamnějších osobností české popmusic.

„Na tátu v poslední době hodně myslím a přemýšlím i o tom, jak ho někteří hudební kritici popisovali jako nevyhraněného zpěváka. Jeho bigbeatová éra totiž končila zákazem a on namísto toho, aby se držel undergroundu, začal zpívat víc žánrů. A to bylo vidět i na tomto koncertě, že byl prostě zpěvákem s větším rozptylem. Pro mne právě toto ukazuje jeho osobitost, že dokázal svým hlasem prolnout do několika stylů. To je něco, co pro mě osobně děla zpěváka profíkem,“ doplňuje Černochová. (tisková zpráva)

avatar Autor: on 14.12.2013. Filed under Zprávy. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.