TOPlist

Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Zemřel Pavel Bobek

Ve věku 76 let zemřel ve středu 20. listopadu 2013 zpěvák Pavel Bobek. Veřejnost o tom informovala jeho dcera. Zpěvák tak prohrál svůj dlouhotrvající boj se zákeřnou nemocí. Česká hudební scéna jeho odchodem  ztratila další nenahraditelnou osobnost.

Pavel Bobek se narodil 16. září 1937 v Praze. Je absolventem Fakulty architektury a pozemního stavitelství ČVUT v Praze. Mezi jeho spolustudenty byli například světoznámý architekt Jan Kaplický nebo herec a moderátor Petr Nárožný. Už během studií se u něj projevovala láska k americké hudbě, zejména pak k rokenrolu. Působil nejprve ve fakultní hudební skupině, později ve Studiu bigbeatové hudby, aby v roce 1963 na dva roky zakotvil v legendárním  Olympicu. S touto skupinou nahrál i několik anglicky zpívaných rokenrolových klasik. Zlomem v jeho kariéře však byla spolupráce s Country beatem Jiřího Brabce, která zahájila i spolupráci s textařem Jiřím Grossmannem, který pro něj napsal mnoho skvělých textů. S tímto obdobím přišlo také angažmá v pražském divadle Semafor, ve kterém Bobek působil dvě desetiletí.
Po revoluci Pavel Bobek působil se skupinou Miloše Nopa a po jeho smrti se pak zpěvák obklopil muzikanty z Malinabandu a Druhé trávy. S tím také přišel jeho odklon od moderní formy country hudby k její klasičtější podobě.

Mezi jeho největšími hity najdeme písně jako Oh, Ruby, nechtěj mi lásku brát, Houston, Veď mě dál cesto má, Lásko mě ubývá sil, S tím bláznem si nic nezačínej (s Marií Rottrovou), Nedělní ráno, Pojď stoupat jak dým, Mé září (s Katkou Garcia), Všem dívkám, co jsem měl kdy rád (s Karlem Gottem) a mnoho mnoho dalších.

avatar Autor: on 20.11.2013. Filed under Headlines,Zprávy. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.