TOPlist

Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Písničkářka Eliška Ptáčková – akusticky a „Svým způsobem“

Eliška Ptáčková – Svým způsobemEliška Ptáčková s kapelou Acoustic Sound se stylově příliš nevymezuje. Její hudba se pohybuje mezi country, bluegrassem, folkem a blues. Mnozí si mohli Elišky Ptáčkové povšimnout i na koncertech Čechomoru, se kterým v letech 2007–2009 absolvovala vánoční turné. Několik koled nazpívala na album Sváteční Čechomor. Jako host se objevuje také na vystoupeních Druhé Trávy nebo Pavla Bobka, ke svým vystoupením často zve Ondřeje Rumla. V těchto dnech vychází její druhé album nesoucí název „Svým způsobem“.

V roce 2006 natočila Eliška Ptáčková debutové album About Beautiful Acoustic Sound, které obsahovalo třináct různorodých coververzí širokého stylového rozptylu – čerpalo od tvorby písničkářek Sheryl Crow a Marie McKee, přes Beatles a Paula Anku až po Jiřího Šlitra. Mezi anglicky zpívanými byla klasická bluesová Černá Jessie jedinou písničkou v češtině. Na nahrávkách se tehdy podíleli mimo jiné houslista Stano Palúch, Vladislav Ptáček (banjista Copu a Eliščin otec), kytaristé Pavel Malina a Emil Formánek a další hudebně spříznění muzikanti.

Letošní novinka „Svým způsobem“ se sice hudebně nese na podobné vlně jako debut, zásadní je ale podíl původní autorské tvorby. Mezi jedenácti písněmi je jen jediná coververze (Tennessee Waltz), jinak jde výhradně o dílo Elišky Ptáčkové (jen na textu k písni Hledám se částečně podílel Michal Kazda). Písničky, z poloviny české a z poloviny anglické, vznikaly během posledních tří let a popisují skutečné příběhy a osobní zkušenosti autorky. „Když jsem složila svou první skladbu, kde jsem přeměnila jednu negativní zkušenost v něco hezkého, uvědomila jsem si, že to je jedno z nejhezčích vlastnictví, o které je krásné se dělit. Je to jako vytvořit vlastní svět pro nějakou pomíjivou událost, o které už byste za měsíc ani nevyprávěli, ale zpívat o ní můžete i mnoho let s tou samou intenzitou,“ popisuje zpěvačka.

Producent Steve Walsh sestavil pozoruhodnou česko-americkou studiovou kapelu, jejíž základ tvoří vedle Vladislava Ptáčka, hráče na dobro Radka Vaňkáta a Emila Formánka také bubeník Doug Yowell (Suzanne Vega, hrál i na posledním albu Čechomoru), basista Richard Hammond (Joan Osborne, Erasure) a klávesista John Deaderick (Patty Griffin, John Louderdale, Buddy Miller, Emmylou Harris, Dixie Chicks,…). Pestrost hudebního doprovodu dotvářejí v závěrečné písni mladí jazzmani Roman Vícha (bicí), Rasťo Uhlík (kontrabas) a Jakub Zommer (klávesy).

Křest alba, které Eliška Ptáčková vydala vlastním nákladem, se koná v pátek 29. června v Malostranské Besedě a chybět nebude ani producent a kytarista Steve Walsh.

Aktuální informace včetně hudebních ukázek najdete na www.eliskaptackova.com.

Eliška Ptáčková
avatar Autor: on 11.6.2012. Filed under Zprávy. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*