TOPlist

Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Tanz&Folk Fest Rudolstadt 2012 nabídne Alison Krauss, Bélu Flecka, Johna Hiatta i písně Woody Guthrieho

T&FF RudolstadtZatímco zeměmi na západ od našich hranic kočují countryové hvězdy pravidelně, u nás jsou bohužel jejich koncerty vzácné a výjimečné. Fanouškům tedy nezbývá, než se vydat na cesty. Tentokráte ale se nebudou muset trmácet příliš daleko: v rámci Tanz&Folk Festu v německém Rudolstadtu si budou moci užít koncert hvězdy z těch nejzářivějších – zpěvačky a houslistky Alison Krauss a její kapely Union Station. A aby toho nebylo málo, uvidí a uslyší spoustu nevšední world music, včetně projektu legendárního banjisty Bély Flecka a malijské zpěvačky Oumou Sangaré. Pokud nestihnou pražský koncert country-rockového písničkáře Johna Hiatta, budou to mít možnost napravit právě zde. Příznivci písní folkového barda Woody Guthrieho, jehož sté výročí narození si letos v červenci připomínáme, si pak zajisté vychutnají koncert kapely Woody Sez z Oklahomy.

Alison Krauss & Union Station
alisonkrauss.com

Největší zážitek ale v každém případě slibuje koncert držitelky 21 cen Grammy Alison Krauss. Ta přiveze celou svoji kapelu včetně Jerryho Douglase, věhlasného hráče na dobro. Dnes čtyřicetiletá Alison vstoupila na hudební scénu již jako mladé děvče a své první album nahrála v pouhých šestnácti letech. První album s Union Station (Two Highways) pak natočila v roce 1989. Obrovskou popularitu jí přinesly nahrávky k filmům, zejména pak ke komedii bratří Coenů O Brother, Where Art Thou? Dalším velmi ceněným projektem je album Raising Sand, na kterém byl jejím pěveckým partnerem Robert Plant. Podrobný výčet jejich hudebních aktivit by vydal za samostatný a značně obsáhlý článek. Koncertovala a nahrávala s kdekým (Brad Paisley, Alan Jackson, Vince Gill, Shania Twain, Kris Kristoffeson, Sting,…), produkovala ceněná alba (Nickel Creek, Reba McEntire, Alan Jackson,…). Mimochodem, Alison Krauss je v celé dlouhé historii udělování cen Grammy nejúspěšnější ženou.

Béla Fleck & Oumou Sangaré
Béla Fleck & Oumou Sangaré

Americký banjista Béla Fleck (celým jménem Béla Anton Leoš Fleck – Béla po Bartókovi a Leoš po Janáčkovi) je považovaný za jednoho z nejzdatnějších hráčů na tento nástroj všech dob. Devět let působil v kapele New Grass Revival, která dala světu jméno nového hudebního stylu. V roce 1988 založil s baskytaristou Victorem Wootenem skupinu Béla Fleck a Flecktones, se kterou přivedl banjo do teritoria do té doby nevídaného – progesivního jazzu. Jeho inovativní styl hry na banjo a ničím nespoutaná hudební mysl ho přivedly i ke spolupráci s africkými muzikanty. Jako perla v Bélově diskografii září album Throw Down Your Heart, Tales from the Acoustic Planet, Vol. 3: Africa Sessions. V Rudolstadtu vystoupí Béla Fleck s celosvětově uznávanou malijskou zpěvačkou a skladatelkou Oumou Sangaré. Její hudba je inspirována tradičními loveckými písněmi a tanci oblasti Wassoulou od jižního toku řeky Niger, v textech se často zaobírá nerovným postavením žen v Africe.

John Hiatt
www.johnhiatt.com

Další mimořádná osobnost letošního ročníku, písničkář John Hiatt, je ztělesněním stylu zvaného americana, ve kterém se v pozoruhodné symbióze setkávají rock, country, soul, blues i folk. O síle Hiattových písní svědčí mimo jiné i fakt, že je do svého repertoáru přejali Bob Dylan, Rosanne Cash, Iggy Pop, Eric Clapton, B. B. King nebo Bonnie Raitt. John Hiatt je držitelem prestižní ceny Americana Music Association za celoživotní přínos americkému písničkářství.

V Rudolstadtu toho bude samozřejmě ke slyšení mnohem více. Od čtvrtka 5. do neděle 8. července se na téměř dvou desítkách pódií vystřídá celá řada umělců věhlasných (vedle již uvedených třeba Chumbawamba) i prakticky dosud neznámých. Silné zastoupení bude letos mít vedle USA také Čína, Jižní Amerika, Velká Británie i Balkán.

Woody Sez
www.woodysez.com

Pravidelní návštěvníci malebného lázeňského města dobře vědí, že je muzika na festivalu nezklame a že se mohou těšit nejen na čtyři dny pohody plné zážitků z koncertů, ale i na vůní exotických pochoutek a řadu dalších zážitků. Přijatelné ceny u stánků, rychlá a příjemná obsluha, kvalitní a pestrá nabídka lahůdek, ovoce i zeleniny jsou dalším faktorem, který odlišuje T&FF od většiny tuzemských festivalů. Stánky s cédéčky, hudebními nástroji, notami, oblečením i suvenýry, to všechno skvěle dotváří atmosféru největšího středoevropského festivalu věnovaného world music. Festivalu, který pravidelně přiváží i skvělé muzikanty z oblasti country a bluegrassu.

Do Rudolstadtu je to opravdu kousek – vjedete-li na dálnici A4 u Drážďan nebo u Chemnitz, vyražte směrem na Erfurt, u Jeny odbočte a po pár kilometrech jste u cíle. Z Prahy to zvládnete v pohodě za necelé čtyři hodiny.

Podrobné informace o festivalu, včetně přehledu všech účinkujících, cen vstupenek, a poplatků za kemp naleznete na stránkách festivalu. Velké množství ukázek nabízí článek na serveru World-music.cz.

Rudolstadt
Pohled na Rudolstadt
avatar Autor: on 29.5.2012. Filed under Zprávy. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*