TOPlist

Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

České turné profesora country-blues Davida Evanse

David EvansVe dnech 19. až 26. srpna bude v České republice na krátkém turné jeden z nevýznamnějších žijících interpretů venkovského blues David Evans, často označovaný jako „bluesový profesor“. David Evans (1944) má totiž za sebou dlouhá léta působení na státní univerzitě v Memphisu, kde mimo jiné od roku 1978 vedl program etnomuzikologických a regionálních studií. Je autorem mnoha článků a encyklopedických hesel, věnoval se i produkci reedicí bluesových nahrávek, včetně lomaxovského projektu Rounder Records. Poznal dlouhou řadu hráčů tradiční formy blues a těžko narazíte na někoho, kdo toho ví o hudbě mississippské delty tolik jako on. Je autorem knihy Big Road Blues – Tradice a tvořivost v lidovém blues která je označována jako nejhlubší a nejvšestrannější analýza tradičního blues, jaká kdy byla zpracována.

Klasickému country-blues Delty se však věnoval již od šedesátých let také jako muzikant a od řady hráčů se naučil mnohé techniky kytarové hry. Jeho koncerty tak nejsou nějakým pouhým revivalem, ale nabízejí ojedinělé setkání s autentickou podobou dřevních forem venkovského blues.

David Evans u nás v minulosti již několikrát vystupoval v klubech (Blues sklep, Stará pekárna, Highway 61) a s velkým ohlasem hrál i na Folkových prázdninách v Náměšti nad Oslavou a Ozvěnách Blues Alive v Šumperku.

David Evans v roce 2003 obdržel prestižní ocenění Grammy.

Program turné:
19. 8. Černošice (klub Kino – 20.30)
20. 8. Trutnov (Open Air – odpoledne)
20. 8. Chlumec nad Cidlinou (koupaliště – 20.00)
23. 8. České Budějovice (klub Highway 61 – 20.00)
24. 8. Třebíč (Travellers Hostel – 20.00)
25. 8. Pozlovice (hotel Ogar – 20.00)
26. 8. Kutná Hora (Vinné sklepy – 20.00)
27. 8. Jimramov (Festival Otevřeno – 20.00)

Zdroje a další informace:
Jan Sobotka – Profesor Blues David Evans:
http://www.muzikus.cz/klasicka-hudba-jazz-clanky/Profesor-Blues-David-Evans~22~zari~2003/
Petr Dorůžka – World Music:
Plakát

avatar Autor: on 8.8.2011. Filed under Zprávy. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*