TOPlist

Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Ve věku 83 let zemřel Charlie Louvin

Charlie Louvin
Foto: CharlieLouvin.net

Ve středu 26. ledna 2011 nás navždy opustila další z legendárních osobností americké country hudby. Charlie Louvin, dlouholetý člen nashvillské Country Music Hall of Fame, zemřel ve věku 83 let na komplikace spojené s rakovinou slinivky. Charlieho smrt médiím potvrdila jeho žena Betty, se kterou se Louvin oženil před 61 lety! Lékaři mu rakovinu diagnostikovali v červenci 2010. Zpěvák tehdy na svých internetových stránkách oznámil, že se kvůli nemoci podrobí chirurgickému zákroku v nashvillské Vanderbiltově univerzitní nemocnici. Bohužel, jak později uvedl jeho syn Sonny, operace neproběhla přesně podle očekávání a Charlie Louvin se od té doby podroboval alternativní léčbě své nemoci.
Charlie Elzer Loudermilk, jak znělo jeho celé pravé jméno, se narodil 7. července 1927 ve městě Henagar v Alabamě. Jeho bratrancem byl John D. Loudermilk, autor nezapomenutelného „Prodavače.“ Charlie začal zpívat už ve svých osmi letech v místních kostelních sborech. Postupem času ale utvořil pěvecké duo se svým bratrem Irou. Dvojice velmi brzy získala angažmá v malinké rozhlasové stanici ve městě Chattanooga v Tennessee. Jejich společnou kariéru však přerušilo Charlieho krátké „angažmá“ v americké armádě v roce 1945 a o pár let později i jeho služba během války v Koreji.
Louvinovi původně zpívali výhradně tradiční a gospelové písně, ale jejich sponzor velmi brzy docílil toho, aby se v jejich repertoáru čím dál více objevovala světská muzika. Jeho argument, „že prostě nemůže prodávat tabák s gospelovou muzikou,“ byl ostatně vcelku pochopitelný. Už od svých společných začátků, si bratři Louvinové vytvořili zcela jedinečný pěvecký styl, založený na blízké harmonii jejich hlasů. Jejich sláva začala rychle přerůstat lokální rozměry a bratři Louvinovi se začali čím dál častěji objevovat v programu nashvillské Grand Ole Opry, jehož pevnou součástí se stali v roce 1955. Ve stejném roce se dostavil také jejich první Top 10 hit, píseň „When I Stop Dreaming“ a duo vyrazilo na turné společně s Elvisem Presleym. Následovaly další hity, jako „I Don’t Believe You’ve Met My Baby,“ „Knoxville Girl,“ „You’re Running Wild’ nebo “The Christian Life.” S příchodem 60. let však sláva Charlieho a Iry začala pomalu opadat a v roce 1963 se už spory mezi oběma bratry staly neudržitelnými a dvojice ukončila svoji společnou činnost. Ira pak v následujícím roce vydal sólové album, o rok později však zahynul při tragické autonehodě.
Na sólovou dráhu se v roce 1964 vydal i Charlie a postupně začal sbírat I hitparádové úspěchy s písněmi jako “I Don’t Love You Anymore,“ “I Think I’ll Go Somewhere and Cry Myself to Sleep,” “Less and Less,” nebo “Off and On.” Absolvoval nespočet koncertních vystoupení a samozřejmě nezanedbával ani své působení v Grand Ole Opry.
V roce 2001 se bratrům Louvinovým dostalo ocenění v podobě uvedení do Country Music Hall of Fame. Bylo to právě v době, kdy se Charlie pokoušel obnovit svoji pozastavenou hudební činnost. Vydal album klasických nahrávek a pro společnost Tompkins Square Records natočil kolekci gospelových songů. Ani rakovina mu nezabránila, aby se věnoval své milované hudbě, jeho poslední album nazvané „The Battles Rage On“ vyšlo na labelu True North v listopadu 2010.
Louvin Brothers svojí tvorbou ovlivnili bezpočet svých následovníků a to napříč hudebními žánry, od Dwighta Yoakama či Emmylou Harris, až po Grama Parsonse a skupinu Byrds. Řada současných interpretů pak v roce 2003 vzdala hold tvorbě bratří Louvinů na albovém projektu Livin’, Lovin’, Losin’: Songs of the Louvin Brothers, na kterém se podíleli například Emmylou Harris, Dolly Parton, Ronnie Dunn, Joe Nichols, Dierks Bentley nebo James Taylor a které o rok později dostalo Grammy za nejlepší countryové album roku.
Poslední rozloučení s Charliem Louvinem pro veřejnost proběhne o tomto víkendu v Nashvillu.

Charlie Louvin
Foto: CharlieLouvin.net
avatar Autor: on 28.1.2011. Filed under Zprávy. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*