TOPlist

Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Křeni křtili své debutové album

KřeniNadešel dlouho připravovaný den 4. října 2003 a hudbychtivá veřejnost se sešla v Country clubu Alabama v Karviné, aby ve slavnostní atmosféře oficiálně přivítala na svět první CD bluegrassové skupiny Křeni.Sled událostí toho večera dal za pravdu těm co se na něj těšili. Křeni jsou sympatická mladá skupina muzikantů a dovedou rozpumpovat atmosféru kdekoliv. Tentokrát byli doma, na svém pódiu v Alabamě, před svými posluchači a diváky.
A těch se sešlo požehnaně. Alabama byla plná. Všechna místa se zaplnila podle číslovaných pozvánek a krátce po sedmé hodině večerní mohl Josef Mlok Grim ve svém bílém stetsonu prohlásit večer za zahájený.
Po jednom vyvolával Křeny ze zákulisí a představil je obecenstvu. Mezi hosty seděl i primátor města Karviná, pan Mgr. Antonín Petráš, a i na něm bylo vidět, že přišel rád, že se mu to líbí a že se baví.
Křeni začali svůj výroční koncert netradičně – zcela novou skladbou nazvanou „Dýmka a dřevěná hůl“ a hned od počátku bylo vidět, že hrají uvolněně a s plným nasazením. Nastoupili vyfešákovaní, tradičně s kravatami a světla reflektorů jim i jejich očím dodávala slavnostní lesk. Alabama je uvítala bouřlivým potleskem. V průběhu večera se samozřejmě vrátili i ke svým cédéčkovým skladbám. Vzpomněli nejen Billa Monroea, ale i Johnnyho Cashe a v téměř dvouhodinovém programu hráli a bavili zcela naplněný club Alabamy. Petr Novák přirovnal početné, více než stohlavé obecenstvo k realizačnímu týmu skupiny, neboť každý z pozvaných hostů se nějak o vznik nového CD zasloužil. Zároveň připomněl, že při nedávném koncertu Rolling Stones v Praze měla tato skupina ve svém realizačním týmu 300 lidí. Rozdíl tedy už dnes není příliš veliký.
Na závěr jejich koncertu vystoupili pozvaní hosté. Jako první vystoupila houslistka Lenka Kovalovská z Českého Těšína. Prozradila, že hraje na housle od tří let, že hrála v cimbálové muzice a že je svobodná. Předvedla, že ani country hudba jí není cizí a svým elánem a mládím mezi Křeny dokonale zapadla.
Dalším hostem byla osmnáctiletá Kamila Kozáková – sestra kapelníka Ondry Kozáka – studentka ostravské konzervatoře (studuje hoboj). I když dosud zpívá sborové party prokázala, že u Kozáků mají hudbu v rodinných genech všichni a její procítěný projev byl odměněn bouřlivým potleskem.
Obě dvě dívky se na koncert s Křeny těšily a svého vystoupení s nimi si považují.
Josef Mlok Grim pronáší slavnostní řečPoslední skladbou Křenů byla symbolická „Tohle já znám“ – podle názvu křtěného CD. A pak nastoupili kovbojové kteří výstřely razili cestu křtícím ceremoniářům. V čele samozřejmě nemohl chybět Josef Mlok Grim, tentokrát v černém fraku. Pozval k sobě a tedy k samotnému křtu prof. Mirka Studzinského z karvinského gymnázia a samozřejmě primátora statutárního města Karviná pana Mgr. Petráše. Nezbytné hostesky s lahvemi šampaňského a skleničkami dělali kulisu tomuto slavnostnímu okamžiku. Mlok ve slavnostním projevu poděkoval všem, kteří měli zásluhu na vydání CD a křest pokračoval slavnostním přípitkem. Padlo mnoho oslavných výstřelů z lahví, pušek a revolverů přítomných kovbojů a samozřejmě mnoho blahopřání Křenům. Na pódium se hrnuli gratulanti s dárky pro kapelu a bylo jich nepočítaně. Bylo to slavnostní završení usilovné práce, kterou kapela odvedla a jistě si takové ovace za skvělou práci zasloužila.
Po uklidnění a úklidu v sále – mimo jiné – kdo chytil vystřelený špunt ze šampaňského dostal od kapely láhev novou – se Křeni opět chopili svých nástrojů. Mezi skladbami Mlok komentoval postup natáčení a znovu děkoval všem, kteří se zrodu CD účastnili. Přivítal také nejvzdálenějšího účastníka oslavy – tedy účastnici – kterou byla Šimonka, banjistka slovenské skupiny Letokruhy z Handlové, která udržuje po letošní bluegrassové dílně s Křeny bližší vztah. Útlá a pohledná Šimonka byla pozvána na pódium a když už tam byla, bylo jí vnuceno Michalovo banjo a musel předvést, že umí.
Křeni už byli unaveni, ale končit nemohli, protože Alabama chtěla přidat a přidat a ještě…
Po Křenech se ujalo pódia Českotěšínské TBC, které mělo za úkol hrát k tanci. Hráli a zpívali a návštěvníci Country clubu tancovali. Někteří dokonce stylově a v dobovém oblečení. Bylo na co se dívat, bylo co poslouchat. Křeni podepisovali – pozvánky, cédečka a přijímali slova obdivu a díků. Průběh večera doplnila westernová skupina Black & Brown svými kreacemi s biči a následně s revolvery. I tady bylo co obdivovat.
Dlouho se mluvilo, chválilo, ale také tancovalo. Kuly se plány do budoucna a vládla vynikající nálada – a k tomu country muzika a stále se vracející obraz dnes oslavujích Křenů. Slovo dalo slovo a z řad návštěvníků Alabamy se vyrojil nápad založení FAN KLUB KŘENŮ. A protože se dobré nápady mají rychle realizovat, bylo tak bezprostředně učiněno. Fan klub byl založen. Jejím předsedou či přesněji řečeno předsedkyní byla jednomyslně zvolena paní Šárka Bendová z Karviné. Stanovy, přihlášky, členské povinnosti a ostatná náležitosti budou na webových stránkách Křenů dodatečně. (V takové slavnostní atmosféře se nedalo úřadovat).
A co říci na konec? Bylo to skvělé – nádherné. Byla oceněna cílevědomá snaha skupiny lidí, kteří usilovali o zhmotnění čehosi pěkného, nehmotného do malého stříbrného disku, který bude rozdávat radost, úsměv a pohodu lidem kolem něho. Přeji vám, aby se i k vám tato stříbřitá placička dostala.

Křest CD
avatar Autor: on 11.10.2003. Filed under Zprávy. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*