TOPlist

Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Ve věku 83 let zemřel Charlie Daniels

Charlie Daniels (Foto: charliedaniels.com/APA)

Charlie Daniels (Foto: charliedaniels.com/APA)

Smutná zpráva pro všechny fanoušky country a jižanského rocku – ve věku 83 let skonal v pondělí 6. července 2020 legendární zpěvák, houslista a kytarista Charlie Daniels. Podle zpěvákova agenta byla příčinou úmrtí cévní mozková příhoda. Daniels zemřel v Summit Medical Center ve městě Hermitage (Tennessee, USA).
Charles Edward Daniels patřil k významným představitelům country a jižanského rocku. Narodil se 28. října 1936 ve městě Wilmington v Severní Karolíně. Jako studiový hráč se prosadil již v 60. letech, kdy nahrával mimo jiné pro Johnnyho Cashe, Boba Dylana či Leonarda Cohena. Prosadil se také autorsky, když Elvis Presley nahrál jeho píseň „It Hurts Me,“ která se dostala i na hitparádové žebříčky. Své vlastní sólové album nazvané jednoduše Charlie Daniels vydal v roce 1971 a jen o dva roky se s nahrávkou „Uneasy Rider“ z jeho třetího alba dostal do první desítky žebříčku Billboard Hot 100. V té době výrazně spolupracoval s kapelou Marshall Tucker Band a jeho housle zněly na většině ranných nahrávek této skupiny. Svojí vlastní kapelu si Charlie sestavil v roce 1974 a pod hlavičkou Charlie Daniels Bandu v tom samém roce vydal také své páté studiové album Fire on the Mountain, ze kterého pochází i jeden z Danielsových významných hitů, nahrávka „Long Haired Country Boy.“ Danielsovým největším hitem je pak countryový No.1 hit z roku 1979 „The Devil Went Down To Georgia,“ kterou v roce 1984 vydali u Supraphonu pod českým názvem „Jirka a čert“ Plavci (Rangers). Z dalších úspěšných nahrávek jmenujme například „The Legend of Wooley Swamp,“ „Still in Saigon,“ „Simple Man“ nebo „Drinkin’ My Baby Good-Bye.“
Charlie Daniels byl činný i ve veřejném životě – často se vyjadřoval k politickým otázkám, byl velikým podporovatelem americké armády, pro jejíž příslušníky často koncertoval a to nejenom na domácí půdě, ale také na amerických vojenských základnách v zahraničí. Významná byla i jeho charitativní činnost pro americké veterány.
Od roku 2008 byl stálým členem nashvillské Grand Ole Opry a v roce 2016 byl uveden do Country Music Hall of Fame.
I přes stále častější zdravotní problémy (na začátku tisíciletí úspěšně bojoval s rakovinou a v posledních letech měl velmi časté problémy se srdcem) byl stále aktivní a to jak ve studiu, tak na pódiích (na letošní rok měl naplánované turné se skupinou Marshall Tucker Band, bohužel koncertní turné muselo být zrušeno kvůli koronavirové pandemii). Byl také velmi aktivní na sociálních sítích, kde každý den začínal a končil obligátním přivítáním resp. rozloučením se s fanoušky.
Charlie Daniels po sobě zanechal manželku, syna Charlieho Danielse Jr. a tři vnoučata. Charlie Daniels

avatar Autor: on 7.7.2020. Filed under Headlines,Zprávy. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*