TOPlist

Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

November 2nd: Procházka nocí, na kterou se nezapomíná

November 2nd Kdybych kapelu November 2nd neznal a jejich třetí album již nějaký ten pátek netrpělivě nevyhlížel, možná že bych byl při poslechu Night Walk With Me hodně překvapen. Písničky chytnou hned napoprvé – tóny ladně urovnané, vše do sebe krásně zapadá. Kytary zvoní, tu a tam zazní ostřejší riff, steel kytara pohladí, hammondky dají upomenout na zlaté časy let dávno minulých a střídmé banjo s dobrem potěší ucho posluchače libujícího si v country-rockových aranžích. Písničky jsou chytře napsané, zvuk je prakticky dokonalý. A ten přidrzlý a lehce nedbalý hlas, který tu a tam posouvá slova až za hranice srozumitelnosti, se nejednou rozeznívá s razancí, s níž v devadesátých letech vtrhla na scénu Sheryl Crow. Neznaje souvislosti bych patrně přemítal, kdo je k čertu ta sebevědomá Saša Langošová a kde přišla k takhle luxusní kapele.

November 2nd začínali na konci devadesátých let v Hranicích na Moravě. První album Midnight Desert (2002) jim vyneslo nominaci na Anděla jako Objev roku a ani druhé album Little Miss Behavin‘ & the Troublemakers (2005) neklamalo. Pak ale šly roky a slibná kariéra jakoby načas ustrnula. Nové album Night Walk With Me se rodilo dlouho. Nahrávat se začalo již před třemi lety v Hranicích na Moravě, po různě dlouhých přestávkách pokračovalo natáčení v dalších studiích, mimo jiné i v New Yorku a Nashvillu. Mezitím se Saša seznámila se Suzanne Vega a díky ní se dostala i k jejímu producentovi Tchadu Blakeovi, který se postaral o konečný mix nahrávek. Výsledek tříletého maratónu stojí za to: zvukově průzračná a producentsky vychytaná deska s ambicemi zasáhnout posluchače hned několika žánrů: rocku, folku, country i popu.

Saša Langošová dokázala zúročit vše, čím během své muzikantské kariéry prošla. Poučena severoamerickými písničkářkami napsala písně plné pocitů a nálad a odvážně přidala i mordýřskou baladu Cockoo’s Nest View. Album působí vzdušně, přirozeně a kompaktně, jako kdyby vzniklo během několika živých nahrávacích frekvencí. Možná, že je výsledný tvar až příliš do detailů vybroušený, osobně bych dal přednost o něco syrovějšímu a zemitějšímu zvuku, nicméně chápu, že zvolená cesta dává November 2nd více šancí uspět u tuzemského, nepříliš poučeného a v skrytu duše konzervativního posluchače.

Vedle zpěvačky Saši Langošové (hraje i na akustickou a elektrickou kytaru) tvoří November 2nd další výteční muzikanti: veterán české rockové scény Vladimír „Guma“ Kulhánek (baskytary pražcové i bezpražcové), Roman Helcl (kytary, slide kytara, mandolína), Tomáš Brožek (bicí, perkuse). Hammondky a další klávesy nahrával Jan Kořínek a o countryové příchutě se postaral steelkytarista David Babka. Producent alba Steve Walsh se přidal s kytarou a výše zmiňované tóny banja a dobra zařídili Lubošové z Druhé trávy – Malina s Novotným.

Majitel cédéčka získá také jeden neobvyklý bonus – možnost stáhnout si z webu skupiny cover verzi písně Sun Is So Bright (originál Blue Effect 1969), v níž se k November 2nd přidávají Vladimír Mišík a kytarista Radim Hladík.

November 2nd: Night Walk With Me
Vydáno vlastním nákladem, distribuce EMI, 2011
Water * Shaky Ground * Eloise in the Devil’s Claws * World In My Pocket * Runaway Feeling * Cockoo’s Nest View * Worth Dying for (Frozen) * On a Plain * House on the Dead End Street * 100 Years

avatar Autor: on 13.7.2011. Filed under Recenze. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*