TOPlist

Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Zemřel kytarový velikán Les Paul

Les PaulVe čtvrtek 13. srpna 2009 zemřel v americkém městě White Plains (stát New York) legendární kytarista a „otec“ elektrické kytary a vícestopého záznamu Les Paul. Bylo mu 94 let. Jak uvedla agentura AP, Paul zemřel na komplikace spojené se zápalem plic. Legendární hudebník zemřel obklopen svojí rodinou. Narodil se 9. června 1915 ve městě Waukesha ve státě Wisconsin jako Lester William Polsfuss. Byl rozeným muzikantem a velmi brzy se naučil ovládat kytaru a foukací harmoniku.
Působil v rozhlasových stanicích v Chicagu a později v New Yorku. V roce 1941 navrhl novou konstrukci kytar – s plným korpusem, kobylkou, krkem a snímači. Paul tím vyřešil dva hlavní problémy elektrické kytary – zpětnou vazbu a délku tónu.
PO vojenské službě ve 2. Světové válce se Les Paul usídlil v Los Angeles, kde vybudoval domácí zvukové studio sponzorované Bingem Crosbym. A začal pracovat svém dalším zlepšováku – vícestopém nahrávání. První nahrávka s touto technikou byla vydána v roce 1948 u Capitolu. Jednalo se o píseň ‚Lover‘, která se nejvýše vyšplhala na 21. příčku hitparády. V roce 1950 Paul natočil skladbu ‘Tennessee Waltz,‘ první s řady jeho velkých hitů a společných nahrávek s jeho novou pěveckou a životní partnerkou, Mary Fordovou. Další singl, ‘How High the Moon,’ se už stal celonárodním hitem a na prvním místě hitparády strávil celých devět týdnů. Dalšího uznání se mu dostalo od firmy Gibson, která na trh uvedla novou kytaru podle Paulovy konstrukce. Nový model kytary nesl samozřejmě jméno po svém tvůrci, Les Paul.
Po rozvodu s Mary Fordovou v roce 1963 se Paul postupně vytratil z veřejného života s výjimkou několika albových projektů, které natočil společně se svým přítelem, kytarovým mágem Chetem Atkinsem. V roce 1983 byl vyznamenán cenou Grammy a o pět let později byl uveden do Síně slávy rock’n’rolu.

avatar Autor: on 13.8.2009. Filed under Zprávy. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*