TOPlist

Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Tucet netuctových alb americké country v roce 2005, část 2

Chtěl bych navázat na zdařilý článek kolegy Evžena Müllera a v krátkosti se podívat na dvanáctku vyjímečných alb, která v loňském roce zaujala mne. Po pečlivém výběru tedy předkládám seznam svých Top 12 country alb roku 2005.

Bellamy Brothers – Angels & Outlaws, Vol.1
V květnu vydala dvojice Bellamy Brothers album, kde představila své hity v duetech s dalšími hudebními kolegy. Na tomto jedinečném projektu se tak sešli Alan Jackson, Dolly Parton, George Jones, Willie Nelson, Montgomery Gentry a další. Co track, to skvělý hudební zážitek. Pozornosti by neměly ujít zejména nahrávky „If I Said You Have A Beautiful Body“ s Dolly Parton, „You Ain’t Just A Whistlin‘ Dixie“ s Alanem Jacksonem a „Get Into Reggae Cowboy“ s Tanyou Tucker a Davidem Allanem Coem.

Dierks Bentley – Modern Day Drifter
Dierks patří v současné době mezi nejžhavější interprety a jeho tradiční pojetí country hudby s novým čerstvým zvukem byl rovněž jedním z důvodů, proč se Dierks Bentley stal 1.října 2005 nejmladším členem souboru Grand Ole Opry. Zpěvákovo zatím druhé album sklidilo mimořádný ohlas a představilo singly „A Lot Of Leavin‘ Left To Do“ a „Come A Little Closer“.

Clint Black – Drinkin‘ Songs & Other Logic
V říjnu vyšla vtipně pojmenovaná novinka Clinta Blacka a podle kritiky jde o nejlepší Clintův počin od kolekce „Killin‘ Time“ z roku 1989. Black je tradičně autorem všech písní. Album přináší dvanáctku perel ryzí country, ale kvůli nekomerčnímu pojetí bylo lehce přehlédnuto. Trochu se nabízí srovnání s posledním albem Marka Chesnutta – „Savin‘ The Honky Tonk“, které je nahrané v podobném stylu.

Garth Brooks – Limited Series Box Set
Přestože je Garth již pět let oficiálně v důchodu, fanoušci se v závěru roku mohli těšit z množství dosud nevydaného materiálu. Kromě již dříve vydaných alb „Sevens“, Double Live“ a Scarecrow“ je v Box Setu i album „Lost Sessions“, přinášející 11 nových písní včetně novinky „Good Ride Cowboy“, hitů „I’d Rather Have Nothing“ a „My Baby No Esta Aqui“, které před pár lety nahrál Garthův přítel Ty England, a na albu samozřejmě nechybí ani Trisha Yearwood. Součástí setu je i DVD s videoklipy a rozhovory.

Brooks & Dunn – Hillbilly Deluxe
Novinku Kixe Brookse a Ronnieho Dunna považuji za jednu z největších událostí roku 2005. Před pár lety Brooks & Dunn trochu zápasili s průměrností, ale poté albem „Steers & Stripes“ představili svůj nový zvuk, vyšhvihli se znovu na vrchol a od té doby je na každém albu patrný zajímavý hudební vývoj obou pánů. Důkazem toho je i nové album „Hillbilly Deluxe“, přinášející pecky jižanského rocku až po lyrickou lahůdku „Again“. Příjemná je i přítomnost Vince Gilla a Sheryl Crow na skladbě „Burning Bridges“.

Tracy Byrd – Greatest Hits
8. února vyšla již druhá kompilace hitů Tracyho Byrda. Kromě novinek „Johnny Cash“ a „Revenge Of A Middle Aged Woman“ album obsahuje nově nahrané verze hitů „I’m From The Country“, „Watermelon Crawl“ a „The Keeper Of The Stars“. Tracy Byrd je skvělým příkladem toho, když někdo dává přednost kvalitě nad kvantitou prodaných nosičů.

George Jones – Hits I Missed… And One I Didn’t
O novém albu George Jonese se již napsalo hodně. George vydal vtipně pojaté album, kde nahrál hity svých kolegů, u kterých si přál, aby je o sám nahrál dříve než oni. Zajímavé kousky jsou zejména „Too Cold A Home“, „Here In The Real World“ a „The Blues Man“ v duetu s Dolly Parton. K posledně jmenované písni se váže zajímavá historka, kterou mi vyprávěl manažer Marka Chesnutta. Když Mark v létě točil nový materiál v jednom ze studií na Music Row, ve vedlejším studiu zrovna George Jones nahrával album „Hits I Missed…“ Mark chtěl přítele George navštívít, ale přestože George Jones měl podle plánu ještě nahrávat, byl již pryč. V studiu však stále ještě byli muzikanti a bylo potřeba natočit ještě dvě písně. Mark Chesnutt obě znal a nabídl se, že je klidně nazpívá, aby mohl muzikanty vést. George Jones poté obě písně nazpíval později již bez muzikantů. Když si poslechnete Georgeovo nové album, tak u písní „The Blues Man“ a „Funny How Time Slips Away“ v původní nahrávce hudebního doprovodu nezpívá George Jones, ale Mark Chesnutt.

Miranda Lambert – Kerosene
Přestože Miranda skončila v souteži Nashville Star na 3. místě, je rozhodně tím nejúspěšnějším interpretem, který z této soutěže vzešel za posledních několik let. Tato mladá dáma si píše texty zásadně sama a již v šestnácti letech projezdila s vlastní kapelou celý Texas. Loni na jaře vydala debutové album, které se ihned vyskočilo na vrchol albového country žebřičku.

Neal McCoy – That’s Life
V sprnu 2005 vyšlo po dlouhých pěti letech nové album Neala McCoye. Comeback se povedl a vtipný videoklip „Billy’s Got His Beer Goggles On“ s Robem Schneiderem patřil celé léto mezi nejhranejší. Lahůdkou na albu je duet „You’re My Jamaica“ s Charley Pridem, někdejším objevitelem Neala. Na albu rovněž potěší živá nahrávka velehitu „Hillbilly Rap“. Album „That’s Life“ je dalším důkazem toho, proč byl Neal fanoušky dva roky po sobě zvolen Umělcem roku v anketě TNN/Music City Awards.

Brad Paisley – Time Well Wasted
K tomuto Bradově skvostu není potřeba příliš komentářů. Jen bych rád zmínil, že já osobně jsem se nejvíce těšil na track „Cornography“ s partičkou Kung Pao Buckaroos, kteří tentokrát mezi sebe přibrali i šarmantní Miss Kitty 🙂

Sawyer Brown – Mission Temple Fireworks Stand
První projekt Sawyer Brown s novým kytaristou Shaynem Hillem. Opět velice solidní album přináší nejen jižanský rok s lehce náboženskými texty. Zajímavou skladbou je „Keep Your Hands To Yourself“, která je známá z raných koncertů Gartha Brookse.

Gretchen Wilson – All Jacked Up
Přestože druhé album Gretchen Wilson nemělo zdaleka takový úspěch jako album debutové, mě osobně zaujalo více. Opět výborné texty, zdravě drzý projev a neskrývaná úcta k Grand Ole Opry dělá z poslechu opravdový zážitek. Ve vybraných obchodních řetězcích bylo navíc možné s albem získat nejrůznější bonusy, jako např. duet s Kidem Rockem, druhé bonusové CD s několika novými tracky nebo sadu exklusivních fotografií.

Děkuji Evženovi Müllerovi za dobrý nápad a rovněž vybízím k další diskuzi.

avatar Autor: on 17.1.2006. Filed under Zprávy. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*