TOPlist

Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Linda Feller: Country je ta nejlepší hudba na světě!

Linda FellerV sobotu 23. srpna 2003 se v jihočeských Hošticích u Volyně uskuteční v pořadí již 6. ročník countryového festivalu Stodola Michala Tučného aneb Setkání přátel. Pořadatelé akce si i letos připravili pro návštěvníky festivalu zahraničního hosta. Tentokráte jím bude německá country zpěvačka Linda Feller. Ta se měla zúčastnit již loňského ročníku, ale díky katastrofálním záplavám, které postihly také Německo, bylo její hoštické vystoupení zrušeno. Letos však již Linda i se svojí kapelou do Hoštic přijede, a protože pro české posluchače může být její jméno neznámé, rozhodli jsme se vám představit tuto pozoruhodnou osobnost německé country music v exklusivním rozhovoru.

S Rattlesnake Annie při letošním udílení cen Německé countryové asociace (Foto: (c) Guenter Keuchen)
Foto (c) Guenter Keuchen

V sobotu 23. 8. 2003 vystoupíte v rámci hlavního programu letošního ročníku festivalu Stodola Michala Tučného. Bude to vaše první vystoupení v České republice?
Ano, v České republice budu vystupovat poprvé. Velmi se na tento koncert těším a je pro mne velkou ctí, že mohu vystupovat právě na festivalu, který připomíná osobnost Michala Tučného.

Jak už jste zmínila, hlavním tématem tohoto festivalu je připomenout osobnost a tvorbu českého country zpěváka Michala Tučného. Ve vaší doprovodné skupině máte dokonce jednoho z členů Michalovy doprovodné skupiny Tučňáci – Jiřího Zimu. Jaká byla jeho cesta do vaší kapely a jak se vám s tímto skvělým muzikantem spolupracuje?
Jiří je už dva roky nepostradatelnou součástí mé skupiny. Je nejen vynikající muzikant, ale také báječný člověk! S Michalem Tučným jsem se bohužel nikdy nesetkala, avšak s příchodem Jiřího Zimy do mé skupiny jsem se o tomto skvělém zpěvákovi mnohé dozvěděla a tak se již do Hoštic moc těším.

Když už jsme nakousli téma vaší doprovodné skupiny, můžete našim čtenářům představit její jednotlivé členy?
Složení mé doprovodné skupiny je následující: Violetta Slezak (vokály), Thomas Kolbe (klávesy a vokály), Thomas Maser (kytary, banjo, vokály), Gerrit Penßler (bicí a perkuse), Benno Penßler (basa, kytary a vokály) a již zmíněný Jiří Zima (pedal-steel kytara).

Doufám, že vaší kapelu uvidíme i v Hošticích, nebo se chystáte vystoupit jen za doprovodu Tučňáků?
Na festivalu se pochopitelně představím se svojí kapelou, ale zazpívám si i za doprovodu Tučňáků, na které se již moc těším.

V Nashvillu si Linda nejenom zazpívala, ale také zajezdila na koniV Hošticích vystoupí pochopitelně i celá řada českých countryových hvězd. Měla jste někdy možnost seznámit se s českou country scénou? A pokud ano, jaký je váš názor na ni?
Českou country scénu bohužel příliš neznám a právě to ve mně budí ještě větší zvědavost na samotný festival.

Na vašich internetových stránkách jste ve svých biografických datech uvedla, že vaší oblíbenou písní je „Eagle when she flies“od Dolly Parton. Je tato legendární zpěvačka vaším pěveckým vzorem, popřípadě máte i jiné oblíbence na americké country scéně?
Ano, Dolly Parton patří bezeposru mezi mé nejoblíbenější zpěvačky. Kromě Dolly si také vždy moc ráda poslechnu písničky Rickyho Skaggse.

Na vašich internetových stránkách mě zaujala ještě jedna informace. Vaší oblíbenou knihou je Bible. Jste věřící člověk? A jak vaše víra ovlivňuje váš život a vaši hudební tvorbu?
Ano, jsem věřící člověk. Chodím do kostela, ale ne pravidelně,. Myslím, že lidé nepotřebují chodit pravidelně do kostela, protože Bůh je v srdci každého z nás!

Michal Tučný měl velice pěknou definici toho, co je country – „Country je všechno, co se mi líbí.“ Jak byste tento pojem definovala vy?
Myslím, že ona definice „Country je všechno, co se mi líbí“ vystihuje vše naprosto přesně a není k tomu co dodat. Country music má v sobě všechny hudební prvky a texty k písním mohou být zaměřeny na jakékoliv téma. Proto je to ta nejlepší hudba na světě!

Se svojí koncertní show jste vystoupila na mnoha místech Země. Zpívala jste dokonce i na scéně legendární nashvillské Grand Ole Opry. Máte tedy možnost porovnávat. Je podle vás nějaký rozdíl mezi americkým a evropským pojetím country music?
Na pódiu s Thomasem MaseremDíky pozvání, které přišlo z nashvillské Grand Ole Opry se mi dostalo jedinečné příležitosti v Nashvillu nejenom vystupovat, ale také tam vyprodukovat svůj televizní pořad. Díky tomu jsem mohla důkladně sledovat rozdíly mezi americkým a evropským pojetím country music. Pochopitelně jsou zde určité rozdíly ve způsobu a technice hry na jednotlivé hudební nástroje, ale myslím si, že tak to také má být. Dle mého názoru je dobré, že se styl hudebního žánru přizpůsobuje místu, ve kterém je provozován – poukazuje to na rozdíly mezi jednotlivými zeměmi a to nejenom ve vlastním stylu hry, ale také v písňových textech. Kdyby tomu tak nebylo a my bychom hráli country jen po „americku,“ pak by naše hudba nevycházela z našich srdcí a nebyla by tak nádherná.

S nástupem nových technologií se v poslední době hovoří o masivním poklesu prodeje hudebních nahrávek a zároveń s tím i o rapidním nárůstu nelegálního kopírování hudebních skladeb. Jaký je váš názor na tuto problematiku, myslíte si, že „kopírování zabíjí hudbu?“
Asi nic nezměníme na tom, že žijeme a i v budoucnu budeme žít ve světě, kterému vládne elektronika. Jenom doufám, že originální CD zůstanou originální a pirátské kopírování nezasáhne country hudbu. Myslím si, že country je hudební styl, který se toho zatím obávat nemusí. Alespoň podle toho, co ukazují statistiky.

Děkuji za rozhovor a těším se na vaše vystoupení v Hošticích.

avatar Autor: on 10.8.2003. Filed under Rozhovory. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*