TOPlist

Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Americký týden v Šiklově Mlýně očima účastníka

Od 13.-20.7. jsem se zúčastnil letní školy country tanců, kterou pořádal pan Jiří Vašák z Caramelly a chtěl bych vás seznámit s jejím průběhem a osobními pocity.
Když jsem odjížděl do Šiklova Mlýna, nevěděl jsem o country tancování vůbec nic a mým jediným cílem bylo naučit se šlapat na Chattahoochee. Hned po příjezdu jsem zjistil, že to co chci, se jmenuje Line Dance a ještě první večer jsem dokonce viděl Chattahoochee v akci.
Každý den měl stejnou programovou náplň: dopoledne se dvě hodiny tančily country tance s Jiřím Vašákem, odpoledne hodinu a půl square dance (tance ve čtverylkách) s Davidem Dvořákem alias Medvědem, jednu hodinu clogging (americký step) s Terezou Bachovou a dvě hodiny Line Dance (tance na moderní country) s německými instruktory. Od 8 hodin večer opět dvě hodiny country tance a po nich další dvě hodiny Line Dance. Square dance a clogging byl navíc dvakrát denně, jednou pro začátečníky a jednou pro pokročilé, takže na své si přišel opravdu každý. Program byl velmi náročný a pokud chtěl člověk absolvovat vše, tančil 10,5 hodiny denně.
Pobyt v městečku byl velmi příjemný díky výbornému přátelskému prostředí, vytvořenému nejen účastníky kursu a instruktory, ale i personálem westernového městečka. Navíc všude hrála skvělá hudba (celkem jsem slyšel 17x Alana Jacksona).
Ve čtvrtek měl být „večer naruby“ s mnoha překvapeními a různými záměnami. Večer naruby se nakonec konal, ale zcela mimo očekávání. Začalo tak silně pršet, že celý večerní program musel být zrušen…
V sobotu proběhl H.I.S Clogging Festival, což byl mezinárodní festival v různých tanečních stylech. Slavnostní večer byl ve znamení filmového westernu, protože se oslavovalo 100 let od natočení první kovbojky. Nejprve byly předány ceny vítězům festivalu (ve všech kategoriích vyhrála skupina Black & White z Hodonína) a potom začala velkolepá show s názvem „Návrat sedmi statečných“. Hned v úvodu ale přišel kolaps a dostavník nebyl schopen jízdy. Vzápětí však následovala naprosto dokonalá improvizace hlavně díky duchapřítomnosti skvělého Henryho Špánika. Celá show byla naprosto úžasná, výpravná a dokonale připravená. Skládala se převážně z parodií na filmové westerny, byla plná pyrotechnických efektů a vyvrcholila velkolepým ohňostrojem.
Po skončení slavnostního večera vypukl maraton v Line Dance o 5000 Kč, jehož vítězi se stali tanečníci Petr a Štěpánka z taneční skupiny Rebel z Písku, kteří se dohodli na remíze. V neděli dopoledne proběhlo závěrečné tancování a potom jsme se všichni rozjeli domů.
Americký týden měl být školou country tanců a tento cíl splnil naprosto skvěle. Naprostí začátečníci se naučili country tance, square dance, Line Dance a clogging, ale i ostřílení tanečníci se dosyta vyřádili. Všechny tance vyučovali fundovaní odborníci, za což jim patří velký dík. Snad jedinou výhradu bych měl ke způsobu výuky Line Dance. Hodiny Line Dance vedli instruktoři z Německa, každý den se tančilo asi 25 tanců, ale z toho se jen 2-3 učily. Zbytek se prostě musel okoukat od těch, kteří to uměli. Proto by asi bylo pro příště lepší vyměnit instruktory na Line Dance, nebo je případně střídat (jeden den Němci, jeden den třeba Medvěd).
Celkový dojem je ovšem jednoznačný: perfektní akce a již se moc těším na další ročník.

avatar Autor: on 29.7.2003. Filed under Zprávy. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*