TOPlist

Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Krauss, Alison

Houslová virtuoska Alison Krauss se prosadila jako zpěvačka v devadesátých letech, kdy došlo na americké countryové scéně k neuvěřitelnému boomu countryových zpěvaček.
Alison se narodila 23. července 1971 v americkém městečku Champaign (stát Illinois).Ve svých pěti letech se začala učit klasické hře na violu a již v osmi letech vyhrála svoji první soutěž ve hře na housle. V roce 1983 ji hodně ovlivnilo setkání se zpěvákem a skladatelem Johnem Pennellem, který Alison uvedl do tajů tradičního bluegrassu. Na konci toho samého roku byla mladičká Alison oceněna jako Nejnadějnější houslistka Společností pro zachování bluegrassu. Když bylo Alison 14 let, přizval jí John Pennel ke hraní s jeho doprovodnou skupinou Silver Rail, se kterou Alison strávila celé dva roky. Poté následovalo roční vystupování se skupinou Classified Grass, s níž se jí také podařilo natočit první demo nahrávku, která vzbudila pozornost šéfa společnosti Rounder Records, Kena Irwina. Alison se posléze vrátila do sestavy Pennelovy skupiny, kde na postu houslistky nahradila Andreu Zonn. Současně s tím se také skupina přejmenovala na Union Station. Společně s touto skupinou nahrála Alison v roce 1987 své první album Too Late To Cry (Rounder records, 1987), které mimojiné obsahovalo nahrávku houslové klasiky „Dusty Miller.“ Její, v pořadí již třetí, album I’ve Got That Old Feeling jí přineslo Grammy za nejlepší bluegrassovou nahrávku roku 1990. Alisonina stoupající popularita byla podpořena i skutečností, že v roce 1993 zahajovala tato mladá umělkyně koncertní turné Gartha Brookse. V roce 1997 natočila po pěti letech první nové album se skupinou Union Station. Album So Long So Wrong vyšlo opět pod značkou Rounder Records. Z dalších Alisoniných nahrávek uveďme alespoň Forget About It (1999, Rounder Rec.), soundtrack k filmu Happy Texas (1999, Arista Nashville) nebo The Austin Seasson (1999, Atlantic).
Alison Krauss, která se i nadále opírá o tradiční pojetí country music a zejména tradičního bluegrassu, se postupně stala jedním z nejvyhledávanějších studiových hráčů na housle a patří také k velice vyhledávaným sborovým zpěvačkám. Díky svým dovednostem se objevuje na albech takových umělců, jakými jsou například Dolly Parton, Vince Gill nebo Mark Chesnutt. Za své umělecké úspěchy získala také mnoho prestižních hudebních ocenění, včetně cen Grammy nebo výroční ceny Country Music Association.

avatar Autor: on 16.9.2012. Filed under Umělci. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*