TOPlist

Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Harris, Emmylou

Jedna z nejvýznamnějších osobností současné countryové, folkové a možná také rockové hudby. Zpěvačka, kterou poznáte okamžitě, ať už zpívá sólově, nebo svým hlasem doprovází jiné. (Dylanovo album Desire je toho skvostným důkazem.)
Emmylou Harris se narodila 2. dubna 1947 v Birminghamu v Alabamě. Její otec byl letec amerického námořnictva a díky tomu se rodina často stěhovala z místa na místo. Na střední škole ve Virginii i na univerzitě v Severní Karolíně studovala Emmylou s velmi dobrým prospěchem. Přesto však u studií dlouho nevydržela. Folková vlna šedesátých let, která byla v té době v plném proudu, ji zcela pohltila.
Své štěstí se vydala vyzkoušet do folkových klubů v newyorské čtvrti Greenwich Village. V New Yorku také nahrála roku 1970 své první album – Gliding Bird, kromě písní převzatých od Boba Dylana či Hanka Williamse, zde byly i písně z pera jejího prvního manžela Toma Slocuma (toto manželství však spělo k rychlému konci).
Před Vánocemi roku 1970 došlo pro Emmylou k osudovému setkání. Ve Washingtonu se potkala s vůdčí country-rockovou osobností té doby Gramem Parsonsem, který právě v té době hledal pěveckou partnerku. Jejich krátké (a nejen pěvecké) partnerství bylo završeno albem Grevious Angel (1974). Krátce poté Gram Parsons tragicky zahynul. Jeho uměleckému odkazu však Emmylou zůstala dodnes věrná.
V roce 1975 vydává Emmylou sólové album Pieces of the Sky a v rychlém sledu následují další: Elite Hotel (1976), Luxury Liner (1977) a Quarter Moon In a Ten Cent Town (1978). Odklon od country-rockového pojetí ke klasické country a bluegrassu se projevil na albu Blue Kentucky Girl (1979) a zejména na Roses In the Snow (1980). Navzdory všem předpokladům se právě tato průzračná a čistá deska stala jedním z jejích největších komerčních úspěchů.
Mezi dalšími alby stojí za to připomenout slavné Trio (1987), na kterém se kromě ní podílely i další slavné countryové zpěvačky Dolly Parton a Linda Ronstadt. I v následujících letech natáčí Emmylou další pozoruhodné nahrávky. Za poslech rozhodně stojí například album Bluebird z roku 1989, trochu nedoceněné a naznačující její současné umělecké směřování k moderní podobě folk-rocku. Významné jsou i desky Duets (1990), na které jsou jejími pěveckými partnery např. Willie Nelson, Neil Young a řada dalších nebo čistě akustická Emmylou Harris and Nash Ramblers At the Ryman (1991).
Určitý zlom přináší v roce 1995 rockově-countryová kolekce Wrecking Ball, kterou produkoval Daniel Lanois, známý svojí spoluprací např. se skupinou U2. Na tomto albu nalezneme jak titulní píseň Neila Younga, tak třeba i písně Jimiho Hendrixe a Boba Dylana. Country-rockové nůžky umělecké dráhy Emmylou Harris se dále rozevírají.
V roce 2000 vychází znamenité album Red Dirt Girl, snad folkové, snad rockové, rozhodně jen velmi málo countryové. Držitelka mnoha nejrůznějších ocenění z oblasti country hudby Emmylou Harris však pro změnu získává Grammy za nejlepší folkové album.
I na počátku 3. tisíciletí je Emmylou Harris umělkyní, která má stále co říci a kterou je radost poslouchat. Když zrovna nenatáčí sólové album, často spolupracuje s jinými umělci. S jejím jménem se můžeme setkávat v nejrůznějších souvislostech: k nahrávání si ji přizvali irští the Chieftains, spolu s Markem Knopflerem ji najdeme na Timeless (písně Hanka Williamse v podání různých interpretů), s Mary Chapin Carpenter a Sheryl Crow na Kinder Spirits (pocta písním Johnnyho Cashe), s Alison Krauss na soundtracku k filmu O Brother Where Art Thou?, s Williem Nelsonem na Stars and Guitars.
Závěrem už jen pár slov, kterými kdosi nádherně a výstižně charakterizoval Emmylou Harris: zpěvačka, která vrátila country hudbě její duši…

avatar Autor: on 16.9.2012. Filed under Umělci. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*