TOPlist

Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Fešáci

Málokterou skupinou současné české moderní country prošlo za dobu její existence tolik osobností tohoto žánru, jako právě skupinou Fešáci. Jen namátkou jmenujme alespoň Michal Tučného, Tomáše Linku, Petra Novotného, Jindru Malíka, Pavla Brűmera nebo Hanku Horeckou. Samozřejmě bychom mohli pokračovat ještě hodně dlouho.
Jaké vlastně byly začátky této legendární skupiny? V prvních dnech své existence se skupina jmenovala Greenes. Poté si začali říkat Bluegrass Hoppers. Skupina vznikla v prosinci 1967 a v té době ji tvořili tři mladí chemici – Pavel Brűmer, Jan Turek a Karel Poláček. Jejich první veřejné vystoupení se odehrálo na besídce ve školce, kde pro děti hráli starý tradicional o dívce jménem Zuzana. V začátcích skupiny s Bluegrass Hoppers zpívali také Emílie Petrášková a Radovan Stanko, kteří se později se skupinou již neproslavili. V letech 1970 až 1972 vydali Bluegrass Hoppers dva singly a na sampleru Živé nahrávky z Porty se objevila live nahrávka písně „Jackson.“ Začátkem sedmdesátých let si však všechny skupiny, které měly anglické názvy a chtěli i nadále vystupovat, musely změnit své názvy na české. Ani Bluegrass Hoppers se tomuto nepříjemnému nařízení nemohli vyhnout. A tak vznikli Fešáci. Podle kapelní legendy se jednoho dne Pavel Brűmer podíval do zrcadla a na zkoušku už přišel s novým názvem kapely.
Nejslavnější éra skupiny nastala po prvním dělení skupiny Greenhorns, od kterých v roce 1974 odešli Petr Novotný, Michal Tučný a Tomáš Linka. V té době se také výrazně změnil celkový sound kapely, která se stále více obracela k moderní country music. Důkazem toho jsou dodnes populární hity „Paní má se má,“ „Jaro,“ „Sundej z hodin závaží“ nebo „Zvony.“ V této době také začaly získávat na popularitě tzv. Salóny Fešáků. Dalším výrazným přínosem pro kapelu byl příchod dvojice bavičů – Josefa Mladého a posledního Krušnohorce Josefa Aloise Náhlovského, kteří se u Fešáků objevili v roce 1982. O tři roky později vstoupily do kapely také dvě ženy – zpěvačky Hana Mladá a Hana Horecká.
Po revoluci se Fešáci přihlásili s novým dvojalbem Hvězda Countryon, které vyšlo v produkci zbrusu nové firmy Petra Novotného. Na tomto albu se také posluchačům představili noví Fešáci Jindra Malík, Miloš Slezák a současný kapelník skupiny Antonín Kny.
Své pětadvacáté narozeniny oslavili Fešáci velkým galakoncertem v pražské Sportovní hale a albem Fešáci 92: Jedeme dál. Po roce 1992 se také změnila sestava skupiny Ze skupiny odešel dlouholetý konferenciér a manažér skupiny Petr Novotný, později odešlo i bavičské duo Náhlovský – Mladý, se skupinou opět začali zpívat Tomáš Linka a Jindra Šťáhlavský a po odchodu Eriky Kahounové a Blanky Šurkové se Fešáci stali opět výhradně pánskou záležitostí.
U příležitosti fešáckých třicátin vydala skupina v roce 1997 výroční album Fešáci 30 let a jako dárek si uspořádala turné po australském kontinentu. Na australském turné však Fešáci nejenom zpívali, ale také nasbírali materiál na nové album, které vyšlo v roce 1998 u firmy AB studio pod názvem Fešáci u klokanů. Na tomto albu došlo opět k jedné změně v sestavě skupiny, ze které odešel bubeník Tomáš Suchomel a na klokaním albu se objevil už jen jako host.
Povídání o skupině Fešáci by asi nebylo úplné bez zmínky o skupině Cadillac, která se stala jakýmsi vedlejším zaměstnáním některých členů Fešáků a která se specializuje na specifický proud moderní country music – tzv country rock.

avatar Autor: on 16.9.2012. Filed under Umělci. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*