TOPlist

Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Earle, Steve

Steve Earle patří mezi nejvýraznější současné osobnosti country, rocku i folku. Jeho hlas, kytaru či foukací harmoniku můžete slyšet i na albech Emmylou Harris, Lucindy Williams a mnoha dalších umělců.
Stephen Fain Earle se narodil 17. ledna 1955 v Fort Monroe ve Virginii, ale vyrůstal v San Antoniu v Texasu. Hrát na kytaru začal v 11 letech. Ve čtrnácti odešel z domova do Houstonu se svým devatenáctiletým strýcem Nickem Fainem, který podporoval jeho muzicírování. Setkání s legendárním hudebníkem Townes Van Zandtem přivedlo Steva na myšlenku pokusit se o hudební kariéru. V 19 letech se Steve Earle poprvé oženil a krátce poté přesídlil do Nashvillu. Zde střídal různá zaměstnání (u žádného nevydržel více než tři měsíce) a žil bohémským životem, kromě alkoholu v něm nechyběly ani drogy.
V roce 1975 se jeho hlas objevil poprvé na gramofonové desce (hrál na basu a zpíval v nahrávce Guye Clarka Desperadoes Waiting for a Train). V té době se také začíná prosazovat jako autor – nechybělo mnoho a jeho píseň Mustang Wine natočil Elvis Presley (o několik let později ji pak nahrál Carl Perkins), píseň When You Fall in Love se stala v podání Johnnyho Lee hitem.
V letech 1982–1985 natočil řadu nahrávek pro Epic Records, dvě z nich Nothing But You a What’ll You Do About Me uspěly i žebříčcích. V té době byl již podruhé ženatý, jeho manželství však stálo zejména na společném užívání drog. V roce 1986 přešel Earle k MCA Records a zde také v natáčí svůj první velký hit Guitar Town. Kritika byla nadšena a označila Earla jako chybějící článek mezi vášní hillbilly a energií rocku. I jeho další album u MCA – Exit 0 se stalo miláčkem ktitiků. S jeho stylovým zařazením byl ale poněkud problém, některé jeho nahrávky countryová rádia ignorovala, častěji byl ke slyšení na stanicích zaměřených na rock. Tímto směrem se Steve Earle vydal i na následujícím albu, v roce 1988 vydaném Copperhead Road (píseň Johnny Come Lately natočil společně s Pogues), se kterým uspěl nejen v USA, ale také v Británii. U MCA vydal Earle ješte dvě alba: v roce 1990 The Hard Way a v následujícím roce Shut Up & Die Like An Aviator. Novou smlouvu s ním ale firma neuzavřela. Důvod byl velice prostý: Earlovo užívání drog prudce narůstalo. Na celé čtyři roky Earle zmizel z hudební scény.
V roce 1994 byl Steve Earle uvězněn pro přechovávání heroinu. Propuštěn byl podmínečně až po absolvování odvykací protidrogové kúry.
V roce 1995 projevili o Steve Earla zájem Warner Bros. Records a připravili promo kompilaci jeho nových nahrávek pro své nashvillské interprety (vybrali si například Travis Tritt či Robert Earl Keen). V témže roce vydal Steve Earle folkově-akustické album Train a Comin‘ a brzy poté zakládá svůj vlastní hudební label E-Squared Records. Na něm pak vydal album I Feel Alright, které tvoří pestrá směsice písní kombinujících country, hillbilly i rock. V následujících letech natočil hned několik pozoruhodných alb, na The Mountain se podílel společně s bluegrassovým Del McCoury Bandem, k velmi ceněným patří také Transcendental Blues z roku 2000 a Jerusalem z roku 2002.
Pro úplnost dodejme, že Steve Earle je činný nejen hudebně, ale také literárně. Píše a přednáší svoje básně i další díla z oblasti beletrie.

avatar Autor: on 16.9.2012. Filed under Umělci. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*