TOPlist

Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Cash, Rosanne

Rosanne Cash, americká countryová zpěvačka a autorka písní, držitelka ceny Grammy, se narodila 24. května 1955 v Memphisu, stát Tennessee. Je dcerou legendárního Johnnyho Cashe a jeho první ženy, Vivian Liberto. Po rozchodu rodičů v roce 1966 žila Rosanne společně se svojí matkou v Kalifornii. Do hlavního města country music, Nashvillu, se na krátkou dobu vrátila až v době, kdy studovala dramatický obor na Vanderbiltově universitě. Z Nashvillu se však Rosanne záhy přemístila zpět do Kalifornie a na Lee Strasbergově institutu v Los Angeles začala studovat obor herectví. I když se na školách věnovala hlavně hereckému oboru, svoje pěvecké geny zapřít nemohla a tak se po dokončení školy stala na tři roky součástí Johnny Cash Road Show, zájezdního programu svého otce.
V druhé polovině 70. let se Rosanne přesunula na rok do Evropy, kde pracovala pro londýnskou pobočku CBS Records, tedy stejného vydavatelství, pod kterým nahrával i její otec. Svoje debutové album však Rosanne vydala na labelu Ariola. Albový debut z roku 1978 je dnes již sběratelsky ceněným kouskem. Většina z jeho materiálu vznikala v Německu, s německými muzikanty a jen pouhé tři skladby přišly na svět v nashvillských studiích. Producentem alba byl hudebník Rodney Crowell, zpěvaččin pozdější manžel. Za zajímavost také stojí fakt, že v době vzniku svého prvního alba byla Rosannina tvorba ovlivněna vlnou punk rocku, která Rosanne zasáhla při jejím pobytu v Británii.
Po návratu do Nashvillu Rosanne pokračovala ve spolupráci s Rodneym Crowellem. Společně připravili kolekci demo snímků pro vydavatelství CBS Records, které s Rosanne uzavřelo nahrávací kontrakt. Tentokrát však již v kolonce žánr bylo uvedeno spojení neo-country. Úspěšná spolupráce Rosanne Cash a Rodneyho Crowella pokračovala i na poli soukromém a v roce 1979 vyústila v jejich sňatek. Ve stejném roce Rosanne vydala i svoji první desku natočenou pod křídly CBS Records. Album Right or Wrong se sice dočkalo menšího úspěchu než jaká byla očekávání vydavatele, přesto však přineslo tři výraznější hity: „No Memories Hangin‘ Round“ (duet s Bobbym Barem), „Couldn’t Do Nothin‘ Right“ a „Take Me, Take Me.“
O dva roky později se však už Rosanne dařilo lépe. Kolekce Seven Year Ache z roku 1981 jí přinesla Zlatou desku, album se dostalo až do první třicítky amerického popového žebříčku a titulní skladba, pod kterou byla Rosanne podepsána i jako autorka, se stala jejím prvním No. 1 countryovým hitem. Do dnešní doby jich Rosanne přivedla na vrchol amerického country žebříčku celkem 11!
Po vlažnějším přijetí dvou následujících projektů vychází v roce 1987 album nazvané King’s Record Shop, které obsahuje také autorskou skladbu „I Don’t Know Why You Don’t Want Me.“ Rosanne ji napsala v rozhořčení po neúspěchu při udílení cen Grammy. Ironií bylo, že právě tato skladba jí o rok později, tedy v roce 1985, vytouženou cenu Grammy za nejlepší ženský countryový výkon vysloužila. Zmíněná deska King’s Record Shop přinesla čerstvé držitelce prestižního zlatého gramofonku hned čtyři No.1 singly a také díky tomu byla Rosanne v roce 1988 vyhlášena časopisem Billboard nejúspěšnějším hitparádovým umělcem roku. Počátek 90. let znamenal pro Rosanne Cash nejenom kritikou ceněné projekty Interiors a The Wheel, ale také manželskou krizi, která v roce 1992 vyvrcholila rozvodem s Rodneym Crowellem. Rosanne se pak na několik let stáhla do ústraní hudebního života a spíše než o zpěvačce o ní bylo slyšet jako o spisovatelce. Její první kniha nazvaná Bodies of Water vyšla v roce 1996 a byla velmi dobře přijata odbornou kritikou, stejně jako další její literární počin z roku 2000, dětská knížka Penelope Jane: A Fairy’s Tale.
Již v roce 1996 však Rosanne opět začala pomýšlet na návrat ke své pěvecké kariéře, nejprve kolekcí „domácích“ nahrávek 10 Song Demo, po které mělo na svět přijít její další řadové album. Studiové práce však byly záhy přerušeny. Důvodem bylo nejenom zpěvaččino nečekané těhotenství, ale také ztráta hlasu způsobená polypem na jejích hlasivkách. Její nedobrovolné odloučení od koncertních pódií a nahrávacích studií trvalo celé čtyři roky. Teprve v roce 2002 již lékaři potvrdili, že se zpěvačka může opět věnovat své profesi a Rosanne okamžitě začala s přípravami nového alba. Kolekce Rules of Travel vyšla v roce 2003 a na jejím tracklistu je i autorská skladba „September When It Comes,“ ke které si Rosanne přizvala jako pěveckého partnera svého otce, Johnnyho Cashe a která se také stala základem emotivního videoklipu po Cashově smrti v roce 2003. Tuto skladbu znají i posluchači v Česku, protože v české verzi ji na své album Muž, který nikdy nebyl in, zařadil zpěvák Pavel Bobek ve společném duetu s Katkou García.
V roce 2006 vydala zpěvačka, která nyní žije v New York City společně se svým manželem Johnem Leventhalem a dětmi, zbrusu novou kolekci nazvanou Black Cadillac. Album vyšlo na značce Capitol Records (EMI).

avatar Autor: on 16.9.2012. Filed under Umělci. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*