TOPlist

Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Brooks, Garth

Countryová superhvězda devadesátých let Garth Brooks se narodil 7. února 1962 v Tulse, ale vyrůstal v Yukonu ve státě Oklahoma.
S country music se setkával už od dětství. Jeho matka Collen Caroll Brooksová zpívala v 50. letech country music a nahrávala pro společnost Capitol Records. Dokonce byla stálou členkou v TV show Reda Foleyho.
Svojí profesionální činnost ukončila po Garthově narození.
Zpočátku vše nasvědčovalo, že se Garth Brooks bude věnovat především sportu. Jako oštěpař dokonce získal sportovní stipendium na Oklahomské státní univerzitě ve Stillwateru. I když mu nechybělo pro sport nadšení, nepřicházely žádné výrazné úspěchy. A tak se Gart rozhodl, že sportu zanechá. Nejprve se zkusil živit reklamou, ale potom se rozhodl pro hudební kariéru. Začal vystupovat na nejrůznějších místech v okolí Stillwateru a poté se rozhodl vyrazit do Nashvillu. Jeho nadšení však netrvalo dlouho, po čtyřech dnech se vrátil domů, bez úspěchu a zklamaný. Po své neúspěšné Nashvillské anabázi začal zpívat se skupinou Santa Fe, se kterou koncertoval po celém jihozápadě Spojených států.
V květnu 1986 se oženil. O rok později přesídlil Garth se svou ženou Sandy i se skupinou Santa Fe do Nashvillu, aby zde opět zkusili své štěstí. Skupina se ve městě Country music neprosadila, ale Garth Brooks na sebe začal stále více upozorňovat. Po začátcích reklamního zpěváka s denním zaměstnáním jako prodavač obuvi přišla na podzim 1987 vysněná, i když jen autorská, smlouva. Jako zpěvák se prosadil o rok později, kdy podepsal smlouvu s vydavatelstvím Capitol Records.
Po prvním singlu „Much Too Young (To Feel Damn Old),“ který dokonce zabodoval i v Top 10, přišlo první sólové album s názvem Garth Brooks, postavené jako čistě countryový projekt. I druhý Garthův singl „If Tomorrow Never Comes“ měl velký úspěch (dostal se dokonce do čela hitparády). Ovšem ten pravý úspěch ho teprve čekal. Přišel totiž až se čtvrtým Brooksovým singlem „The Dance,“ který okamžitě vyletěl na první místo hitparády a bodoval také v pop hitparádách. Garth Brooks se stal uznávanou hvězdou.
V dalších letech Garth Brooks doslova zaplavil Ameriku. Hitparády byly neustále bombardovány novými a novými hity. Z těch nejvýznamnějších uveďme alespoň „Friends In Low Places“ (1990, v české verzi píseň nazpíval Pavel Bobek pod názcem „V putykách“, ale ještě o dva roky dříve ji do svého katalogu zařadil exTučňák Medard Konopík, který ji, společně se skupinou Gram, nahrál pod názvem „Já známý mám tam, kde nejsi“), „Unanswered Prayers,“ „Shameless“ nebo „The Thunder Rolls“ (všechny 1992, píseň „The Thunder Rolls“ nazpíval opět Pavel Bobek pod názvem „V dálce hřmí“). V září 1991 vyšlo Brooksovo jeho třetí album s názvem Ropin´ The Wind, na které již v den jeho vydání bylo více než čtyři miliony objednávek a které okamžitě vylétlo do čela pop hitparád.
Avšak Garthův úspěch nepolevoval. V hitparádách bodovaly singly „We Shall Be Free,“ „Somewhere Other Than The Night“ nebo „Learning To Live Again.“ Úspěchy zaznamenala také alba No Fences, The Chase, In Pieces nebo Beyond The Season.
Velké úspěchy zaznamenává Garth Brooks i na svých koncertních turné.Jeho koncerty jsou fascinující podívanou se směsí country, popu a hlavně rockové hudby. Garth Brooks se po pódiu pohybuje jako nezkrotný živel, prakticky ani chvíli nepostojí. Neustále přebíhá z jedné strany jeviště na druhou. V minulých letech byly jeho koncerty známé tím, že během koncertu musel vystřídat několik kytar, protože je v hudebním opojení doslova rozmlátil na malé kousíčky. Někteří diváci si tak mohli z jeho koncertů, kromě nevšedního zážitku, odnést také kuriozní suvenýr. Od rozbíjení vysoce kvalitních hudebních nástrojů však Garth Brooks už v poslední době upustil. Jisté změny nastaly také v jeho doprovodné skupině Stillwater Band, ze které odešla jeho sestra Betsy Smittleová.
Garth Brooks se stal pro country hudbu velkým přínosem. Dokázal ke country hudbě přilákat pozornost mnoha nových posluchačů z oblasti pop music, otevřel také cestu novým interpretům. Je držitelem mnoha prestižních ocenění CMA a dalších organizací.

avatar Autor: on 16.9.2012. Filed under Umělci. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*