TOPlist

Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Tarso Miller: V České republice mi je příjemně

Když jsem studoval program letošního ročníku Stodoly Michala Tučného, ihned mne zaujalo jedno neznámé jméno. Jak jsem později na internetu zjistil, Tarso Miller je mladý hudebník a zpěvák z Brazílie, který v současné době vystupuje i v Evropě. Prostřednictvím emailové korespondence vznikl následující rozhovor, který je zároveň I pozvánkou na jeho vystoupení v Hošticích v rámci 17. ročníku Stodoly Michala Tučného.

Jak vlastně vznikla myšlenka, že budete koncertovat v Evropě?
Country hudbou se zabývám docela dlouho, už od dob, kdy jsem studoval v Texasu. To bylo před devíti lety. Ale vystupovat jsem začal poměrně nedávno, s mojí doprovodnou kapelou jsme během posledních tří let odehráli vice jak 130 představení na různých místech Brazílie.
I když jsem už na brazilské hudební scéně získal nějaké jméno a setkával jsem se na pódiích s celou řadou významných brazilských umělců, rozhodl jsem z osobních důvodů přesídlit do Evropy a dál pokračovat ve své kariéře zde. V současné době žiji v Bratislavě, odkud pochází i moje přítelkyně. Hudebně zde spolupracuji se slovenskými hudebníky.

Kde jste již koncertoval a které země byste ještě rád se svým koncertním programem navštívil?
V červnu jsem zpíval  na festivalu Muddy Roots Europe v Belgii, kde jsem měl možnost vystoupit za doprovodu brazilské kapely Mary Lee & The Sideburn Brothers. Po tomto vystoupení jsem začal spolupracovat se slovenskými muzikanty a vlastně moje první oficiální vystoupení v Evropě bude právě na Stodole Michala Tučného v Hošticích.
Po Stodole bych samozřejmě velice rád koncertoval vice a to zejména v České republice, kde je mi velice příjemně.

Byl jste již někdy v České republice, nebo jste zde úplně poprvé?
V prosinci 2012 jsem na pár dní navštívil Prahu, ale rád bych tuto zemi poznal mnohem lépe. Jsem nadšený z toho, že mohu navštívit místa jako jsou Hoštice a že zde mohu získat své první zkušenosti z českého country festival.

Přiznám se, že brazilská country scéna je pro mne naprosto neznámá. Jak je to vlastně v Brazílii s country hudbou, převažuje její moderní, současná forma, nebo je to (jako například v Evropě) převážně o její klasičtější podobě?
Brazílie má svojí vlastní country hudbu, zpívá se v portugalštině a říka se jí sertanejo. Začalo to na počátku 20. století a postupem času se z ní stal nejpopulárnější hudební styl současnosti. V 80. letech začala přijímat vlivy z americké country hudby, ale tyto vlivy byly hlavně o životním stylu. Hudebně však byla tato inspirace přísně limitována tehdejší dobou, takže se jednalo převážně o prvky moderní country hudby.

Když jsme společně s mými kolegy začali hrát tradiční americkou country music, tak to pro většinu brazilského publika bylo něco naprosto nového a vzrušujícího a to i pro početné fanoušky rokenrolu nebo Johnnyho Cashe.

Jak jste se vlastně dostal ke country hudbě?
Když jsem žil v Texasu, tak mi jeden můj dobrý přítel poslal dopis a přibalil k němu CD Johnnyho Cashe s tím, že když teď žiju v Americe, tak bych měl znát i tuhle muziku. No a když jsem se po roce vrátil do Brazílie, tak už jsem nosil kovbojské boty, poslouchal Willieho Nelsona a měl hroznou touhu založit country kapelu.

Můžete nám představit svoji kapelu Wild Comets?
Moje první album mi pomáhali nahrát moji přátelé Alliss Big Bull hrající na kontrabas a Tiger Jr., který obsluhoval kytaru. To byla skupina Wild Comets. Ale teď spolupracuji  se slovenskými hudebníky. Na Stodole Michala Tučného ale vystoupíme jen ve dvojici společně s banjistou Richardem Ciferským.

V minulém roce jste vydal své debutové album Hometown Nights, které obsahovalo celkem deset písní. Všechny pocházejí z vaší autorské dílny. Kde berete inspiraci pro své písně?

Velká část skladeb z mého prvního alba byla inspirována nočním životem v mém městě a do toho se zamíchávala I moje chuť  z toho města odejít, ale přitom si zachovat své kořeny, svou vlastní identitu. Ty další písně a to včetně i mých nových skladeb jsou  hlavně o životě na cestě a pokusech prosadit se jako nezávislý muzikant.

Ve svém repertoáru ale nemáte jen své vlastní písně, ale také věci vypůjčené z katalogu  takových legend jakými jsou například Johnny Cash, nebo Hank Williams. Tito pánové jsou vašimi hlavními vzory?

Ještě v Brazílii jsme běžně hráli představení, která trvala dvě a půl hodiny. Tak jsme do svého repertoáru zařadili i klasické country písně nejenom od Hanka Williamse nebo Johnnyho Cashe, ale take od řady interpretů, kteří jsou nazýváni jako neotradicionalisté – Hank III., Wayne Hancock, Dale Watson a několik dalších. Tito pánové  jsou také mými největšími vzory.

Na co se mohou těšit návštěvnici vašeho koncertu v Hošticích?
Na Stodole jsem měl původně vystoupit pouze na tzv. malé scéně, ale pořadatelé festivalu mne pozvali také k vystoupení na hlavní festivalové scéně. Tento koncert se uskuteční v sobotu 23.8.2014 od 10 hodin. Obě moje vystoupení budou zaměřena na materiál z alba Hometown Nights, ale všechny budou mít nové aranže pro kytaru a banjo. Kromě toho zazní i některé mé nové písně, jako  “Honky Tonker (The Traveling Kind)”, “Playing With Fire” nebo “My Last Ride” a pokud zbude čas, tak určitě dojde i na nějakou klasiku od Hanka Williamse. Doufám, že v brzké době budu moci českému publiku nabídnout i delší koncertní představení za doprovodu plnohodnotné kapely.

avatar Autor: on 21.8.2014. Filed under Headlines,Rozhovory. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.