TOPlist

Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Jedenáctý Starý dobrý western ve znamení křtů

Martin KožichVe dnech 7. a 8. srpna 2009 se na Bystřičce – přehradě (okres Vsetín) uskuteční jedničkový
11. ročník country festivalu STARÝ DOBRÝ WESTERN. Mezi jinými zde v průběhu dvou dnů vystoupí František Nedvěd, Poutníci, Cop, Taxmeni, Žalman  spol., Pavlína Jíšová, Pavel Bobek, Robert Křesťan, Charlie McCoy (USA)  Druhá tráva a mnoho dalších kvalitních country kapel z České i Slovenské republiky.

Pořadatelem je Country kapela Gympleři Vsetín a o zajímavostech 11. ročníku festivalu si budeme povídat s kapelníkem Gymplerů Martinem Kožichem, dramaturgem festivalu.

Na co speciálního se mohou návštěvníci letošního 11. ročníku těšit?
Letošní zajímavostí je několikanásobný křest CD. Kromě pořádajících Gymplerů se chystají pokřtít svá nová alba také Taxmeni a slovenští The Colt.

Gympleři budou křtít nové CD? Prozradíš nám k tomu něco víc?
CD ponese název Country pod kůží a obsahuje písničky z období let 2004 – 2009. Album jsme natočili v kuse během jednoho týdne v zapůjčené chalupě v Lichnově. Mistrem zvuku a hudebním režisérem je stejně jako na předchozím vánočně laděném CD známý brněnský banjista Svaťa Kotas (Svaťa Kotas Band, ex-Poutníci).

Je jednoduché připravit dramaturgii tak velikého festivalu?
S přípravou dramaturgie začínáme zhruba rok dopředu. Snažíme se pro návštěvníky festivalu nachystat program, který nabízí nejen interprety a kapely známé z rádia a televize, ale umožní poznat také nové tváře – poloprofesionální a amatérské skupiny, jejichž jména se zatím nedostala do širšího povědomí, přestože produkují kvalitní a zajímavou hudbu.

Na koho se osobně nejvíce těšíš?
To bych asi musel vyjmenovat skoro všechny, ale osobně mě hodně zajímá koncert Františka Nedvěda, který na Westernu vystoupí poprvé, a velkou slabost mám pro pražskou formaci Blueground. Jedná se o sestavu otřelých a velmi kvalitních bluegrassových muzikantů (Vabank Unit, Modrotisk, Reliéf), kteří se stylově zaměřili na moderní country.

Bývá zvykem, že si vaše pořádající kapela na festivalu vždy přizve nějakého hosta a vystoupí i společně, bude tomu tak i letos?
Pevně věříme, že i letos se podaří domluvit s nějakým atraktivním hostem. Je to překvapení a „třešnička na dortu“, takže bych tyto nápady nerad prozrazoval předem. Těchto hudebních fúzí a překvapení se mimochodem letos chystá více, ale necháme diváky napjaté do posledních chvil – přijďte se podívat přímo na festival. (smích)

Dobrá, takže festival začíná v pátek 7. srpna odpoledne a hned vystoupí dvě „hvězdy“ – František Nedvěd a Poutníci. Ve vašem případě tedy neplatí, že pátek je pouze „přípravným dnem“. Co všechno ještě pátek nabízí?
Opravdu věřím, že toto již neplatí. Snažíme se divákům nabídnout tak atraktivní program, aby mohli strávit na Bystřičce celý víkend. Páteční program otevře kapela Country S.R.O. z Opavy, zajímavá je také revivalová kapela z Valašska Karel Zich Revival Band, dále Poutníci a František Nedvěd. Večer bude ve znamení country bálu za doprovodu kapel Gympleři a Taxmeni.

Pátek je tedy nabitý, kdy se začíná v sobotu?
Letošní sobotní program začne oproti loňským ročníkům dříve, již v 10 hodin dopoledne, a hned v úvodním hudebním bloku vystoupí Žalman a spol.

A ostatní hudební hvězdy vystoupí až večer?
Nene, vystoupeními známých zpěváků a kapel je „prošpikován“ celý program. Během sobotního odpoledne vystoupí například plzeňská bluegrassová legenda Cop (15 hod) a mladá slovenská kapela GrassCountry (17 hod) nově posílená zpěvačkou, dcerou známého slovenského country zpěváka Allana Mikuška. Dále bych zmínil legendu trampské písně, kapelu Roháči z Lokte (18 hod), a festival nakonec vygraduje koncerty skupin The Colt, Gympleři, Pavlína Jíšová a přátelé. A nakonec opravdu silný zážitek: trojice zpěváků s doprovodem Druhé trávy – Robert Křesťan, Pavel Bobek a americký zpěvák a hráč na foukací harmoniku Charlie McCoy.

V minulých letech vystupovali účinkující na dvou scénách, bude tomu tak i letos?
Ano, scéna Pláž se rozezní v sobotu odpoledne od 13 hodin. Program na scéně Pláž zakončí v 18 hodin recitál zajímavé bluegrassové formace Petr Brandejs Band. Pak už se bude celý program soustředit na galaprogram v Letním kině.

Takže program festivalu je skutečně nabitý, prozradíš ještě, kde si mohou zájemci pořídit vstupenky?
Velmi rád. Pro letošní rok jsme zachovali ceny vstupného i tradiční model vstupenek pátečních, sobotních, celofestivalových permanentek a zvýhodněného rodinného vstupného. Zájemci si je mohou zakoupit v předprodejích v okolních městech a nově také přes internet na webových stránkách www.starydobrywestern.cz. Zde se také zájemci dozví podrobnosti ohledně ubytování, možnosti cestování a kompletní program.

Gympleři se na vás těší na 11. ročníku festivalu STARÝ DOBRÝ WESTERN 7. a 8. srpna na Bystřičce – přehradě.

avatar Autor: on 25.6.2009. Filed under Rozhovory. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*