TOPlist

Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Honza Vyčítal o Stodole Michala Tučného: „Hlavně, že moc nelilo!“

Honza VyčítalK tradičním příspěvkům ze Stodoly Michala Tučného patří také anketa, ve které vybraným umělcům položíme několik otázek. Ani osmý ročník Stodoly nebyl výjimkou. Letos jsme si na hosty festivalu připravili čtyři otázky a svoje odpovědi nám na ně poskytli tři umělci, kteří ve svých oborech patří k legendám. Prvním byl legendární rockový hudebník (ale také politik a moderátor) Michal Prokop. Druhým zpovídaným byl vynikající textař, rozhlasový moderátor, znalec české i světové country hudby a v neposlední řadě také nezaměnitelný interpret countryových melodramů Mirek Černý. A jako poslední nám na naše otázky odpověděl legendární český textař, zpěvák, výtvarník a humorista Honza Vyčítal.

Otázky:
1. Kdy jste se poprvé setkal se jménem Michala Tučného?
2. Jak se vám líbí Stodola Michala Tučného?
3. Proč jsou podle vás písně Michala Tučného i po tolika letech stále tak populární?
4. Jaký byl váš nejsilnější hudební zážitek z poslední doby?

Michal Prokop
Michal Prokop1. Se jménem Michala Tučného jsem se určitě setkal už v začátcích mé hudební kariéry, tedy v letech 1967 – 68. Ale osobně jsem se s Michalem Tučným setkal až někdy v roce 1973. Tehdy jsme spolu pracovali v Divadle Ateliér a zajímavé je, že naše pracovní kontakty nebyly hudební, ale divadelní.

2. Já jsem na tomto festivalu úplně poprvé a jelikož jsem teprve před chvílí dorazil, tak jsem z něj vlastně ještě nic neviděl. V každém případě ale považuji za úžasný nápad uctít Michalovu památku tady, kde měl svojí chalupu a kde to měl moc rád. To samo o sobě je moc hezké.

3. Tohle kdyby každý věděl, jak se to dělá… Samozřejmě, to je tajemství, které znal jen Michal a které nesl on sám v sobě.

4. Já nejsem countryman, takže můj hudební zážitek nebude z oblasti tohoto žánru. Během cesty do Hoštic jsem si v autě pouště hudbu a po 35 letech jsem slyšel písničku jednoho ze svých někdejších kolegů a také jednoho ze svých velkých vzorů, polského zpěváka Czieslawa Niemena. Tehdy v mých začátcích jsem s ním několikrát v Polsku vystupoval a musím se přiznat, že teď, po tolika letech, mě ta písnička tak vzala, že to je asi opravdu ten nejsilnější hudební zážitek v poslední době.

Mirek Černý
Mirek Černý (Foto: Josef Spěváček, JSP Country)1. Se jménem Michala Tučného jsem se úplně poprvé setkal zhruba v roce 1966 nebo 1967. Tenkrát jsem uváděl koncerty skupiny Rangers a Michal tam jednoho dne přišel zpívat.

2. Myslím si, že tento festival je naprosto báječný. Včera jsem sledoval televizi a Marta tam zmiňovala, že se někteří lidé pozastavují nad tím, že zde vystupují i zpěváci z jiných hudebních žánrů. Já si ale myslím, že to je naprosto v pořádku, protože všechny je spojuje právě ta muzika Michala Tučného. A u takovýchto akcí je prolínání hudebních žánrů obvyklé i ve světě. I diváci, kteří se tady sejdou, nejsou jednostranně zaměřeni na jeden žánr, ale mají určité spektrum hudby, která se líbí právě jim.

3. Jsou to všechno bezvadné písničky, jsou dobře napsané a hlavně dobře zazpívané. Měly čas dozrát a ve své době byly hodně zpopularizované. A možná je to také tím, že od té doby se žádné podobné písničky prostě neobjevily.

4. Jednoznačně Stodola Michala Tučného.

Honza Vyčítal
Honza Vyčítal  (Foto: Růžena Urbanová)1. Michala jsme viděli poprvé s Pepíkem Šimkem na Portě. Tehdy se zrovna rozcházel se skupinou Rangers a tak nás napadlo, že by se nám mohl hodit. Dali jsme s ním o tom řeč v jedné hospodě, ale zpočátku to nevypadalo příliš nadějně, protože Michal tehdy nechtěl vůbec slyšet o tom, že by zpíval česky.

2. Na letošní Stodole mě hlavně potěšilo, že zase až tak moc nelilo. Vždycky, když tu jsem já, tak hrozně prší, ale tohle ještě nebylo tak hrozné.

3. No tak ony to nejsou písničky Michala Tučného, protože ty písničky mají své autory. Ale je to tou interpretací Michala Tučného, protože on to uměl neopakovatelně podat a myslím si, že z našich country zpěváků na to málokdo má.
Michal dokázal na miskách vah přesně odvážit jednotlivé přísady – věděl kolik ta písnička potřebuje sentimentu a kolik určitého nadhledu a tak podobně.

4. Nejsilnější hudební zážitek? To bych musel strašně dlouho pátrat, protože když já si něco přehrávám, tak to jsou vždycky písničky, které jsem už před tím slyšel mnohokrát. Musím říci, že taková ta moderní country mě moc nebere, takže z této oblasti to asi nic nebylo. Pokud bych to ale měl vzít z jakéhokoliv žánru, pak můj poslední hudební zážitek byl, když jsem poslouchal Dvořáka.

avatar Autor: on 27.8.2005. Filed under Rozhovory. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*