TOPlist

Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Please The Trees – A Forest Affair aneb o hranicích a cestě za vizí

Please The Trees kráčejí vytrvale za svojí hudební vizí. Od svého minulého alba Inlakesh, spíše písničkového než vysloveně zvukově hledačského, se vydali k dalším obzorům. Frontman kapely Václav Havelka, muž poučený americkými písničkáři i nezávislými kapelami, získal ke spolupráci věhlasného producenta Jonathana Burnsidea a s jeho pomocí natočili Please The Trees v kalifornském studiu Magnolia Records nové album A Forest Affair. V rozhovorech se Havelka netají spokojeností nad výsledkem, kapela hraje a zní přesně tak, jak si už dlouho přál. A není divu. Naprosto dokonalý je zvuk celého alba, ostrý, čistý a zároveň syrový, zkrátka takový, jaký často obdivujeme u amerických rockových kapel pátrajících po kořenech své muziky.

Vedle zpěváka a kytaristy Václava Havelky tvořili Please The Trees v době natáčení alba basista Miroslav Syrný, bubeník Jan Svačina a kytarista Zdeněk Kadlec. Ve studiu pak vypomohl hrou na kytaru, dobro, piano, syntezátor a perkuse producent Jonathan Burnside, dále hrají také basista Wally Pugh a hráč na klávesy Jeff Mehl.

Havelka nikdy nebyl výsostný melodik, jehož písně by měly ambice stát se masově prozpěvovanými při té či oné příležitosti. Vždy mu šlo hlavně o vyjádření pocitů a nálad, čemuž vždy podřizoval i hudební prostředky. Na albu A Forest Affair jakoby v tomto směru ztratil veškeré zábrany. Kytarové plochy, zpětné vazby, práce s opakujícími se často až minimalistickými motivy, různé ruchy až pazvuky vytvářejí nezřídka divokou, přesto organizovanou a přehledně strukturovanou koláž. Všudypřítomná melancholie Please The Trees není depresivní, jakékoli nenadálé změny v průběhu jednotlivých skladeb se zpětně jeví jako očekávané a zákonité, mají svůj řád a dovolují posluchači bohatě si užívat tónů, harmonií i disharmonií.

Charakteristický pro Please The Trees je Havelkův naléhavý pěvecký projev. I když jeho texty slouží spíše k dokreslení atmosféry než ke sdělování příběhů a myšlenek, v případě klasičtějších písničkových kusů dokáže vykouzlit docela zajímavé verše: „Have you heard the news / Children can only teach you / Have you heard the news / Nature is god and sky is the church / Have you heard the news / No Jesus can save you / Have you heard the news / Hell is here on earth“ (Hell On Earth).

Příznivci Please The Trees jsou povětšinou dobře obeznámeni s tvorbou těch, kteří formovali Havelkův hudební názor a zcela přirozeně si některé písně propojí s určitými jmény. V případech, kdy jsou inspirace až příliš patrné, mu to ale nejspíše odpustí. Třeba v rockově hutné Hell On Earth sálající laneganovskou energií či v závěru skladby Branchet vyvolávající ducha Mrtvého muže.

Nesporně zajímavou součástí alb Please The Trees je také jejich grafická podoba. Vinyl v tomto ohledu vyhrává na celé čáře, ale i kompakt se může pyšnit nápaditým zpracováním papírového obalu. Trochu většího, než bývá obvyklé, takže si ho doma budete nejspíš muset dát jinam, než ostatní cédéčka. Možná k tomu minulému, v úvodu recenze již zmiňovanému Inlakesh. A znovu ocenit, jaký kus cesty za dva roky od jeho vydání Please The Trees urazili. Zároveň si ale také položit otázky: „Podaří se partě kolem Václava Havelky překročit se svojí muzikou české hranice? Mají na to, zařadit se do jedné ligy ke kapelám, k nimž zatím jen s úctou a pokorou vzhlížejí?“ Jisté je v tuto chvíli jen to, že na české poměry jsou až příliš svobodomyslní, nezamindrákovaní a …dobří.

Please The Trees – A Forest Affair
Starcastic Records, 2012
Getting Ready * Hell On Earth * She Made Love to the Moon * Let the Wind * New Heart * Nobody No One * When You Are Lost * Branches * Sleep * Paint This City Green

Please The Trees - A Forest Affair

Please The Trees – A Forest Affair

avatar Autor: on 16.11.2012. Filed under Headlines,Recenze. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*